Zwangerschapsmassage (Lomi Lomi Hapai)

Als vroedvrouw kon deze massage natuurlijk niet in mijn aanbod ontbreken. Deze Hawaiiaanse zwangerschapsmassage heeft een holistische visie. Alle massagebewegingen zijn gericht op ontspanning en ondersteuning van zowel de mama als het kindje in de buik. Het lichaam wordt van kop tot teen omhuld met liefdevolle vloeiende bewegingen, terwijl de masseur continu contact houdt met de zwangere vrouw.

Traditioneel werd deze massage bij de natives in Hawaii door een oudere wijze vrouw van de familie aangeleerd aan de vader om zijn vrouw te kunnen ondersteunen en koesteren tijdens de zwangerschap en de ongemakken zoals pijnlijke spieren, hoofdpijn en darmproblemen te verminderen.

 Deze massage kan veilig gegeven worden bij een normale ongecompliceerde zwangerschap. De zachte strijkingen van de traditionele Lomi Lomi Hapai ontspannen de mama en zorgen voor meer balans en rust. Zwangere vrouwen ervaren lichamelijke klachten , maar ook geestelijke en emotionele spanningen. Er kan onzekerheid over het aanstaande moederschap zijn of angst voor de bevalling, de mama kan zich minder goed voelen over haar veranderende lichaam, overmand worden door vermoeidheid door de zwangerschapshormonen. Een massage laat ons parasympatisch zenuwstelsel aan bod komen, dat zorgt voor rust en kalmte in het lichaam, de ademhaling wordt dieper en het hoofd komt even helemaal tot rust. Door deze ontspanning kan de zwangerschap bewuster en intenser ervaren worden.

Voor de massage lig je in zijlig op de massagetafel, je lichaam wordt tussen de voeten, knieën, dijen,onder de buik en onder het hoofd gesteund met kussens. Je wordt toegedekt met een warme doek, enkel het te masseren gedeelte ligt onbedekt. In zijlig drukt de zware baarmoeder niet op de onderste holle ader waardoor mama en baby steeds voldoende bloedvoorziening en zuurstof krijgen. Er wordt nooit drukpuntmassage toegepast, enkel zachte massagetechnieken die ontspannend en weldadig zijn. Er wordt ook geen aromatherapie toegepast gezien de gevoeligheid voor geuren die de meeste zwangere vrouwen hebben en omdat ook niet alle essentiële oliën toepasbaar zijn in de zwangerschap.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zwangerschapsmassage onder meer positieve effecten heeft op de slaap en zorgt voor minder rugpijn,beter humeur,  minder aanmaak van stresshormonen en minder complicaties tijdens de bevalling. Ook blijkt het aantal vroegtijdige geboortes minder te zijn bij moeders die zich regelmatig lieten masseren. Stimulatie van de huid door liefdevolle warme aanraking stimuleert de aanmaak van hormonen die het nest gevoel en moedergevoel doen toenemen. Massage laat het lichaamsbewustzijn van de moeder toenemen en laten haar even stilstaan bij haar ademhaling, haar gevoelens, de baby in voorbereiding van het geboorteproces. Regelmatige aanraking en relaxatie vergemakkelijkt ook het goed kunnen ontspannen tijdens de geboorte. Door massage ervaart de vrouw een helende en weldadige voedende aanraking , dit doet de vaardigheid van de vrouw om haar kind op dezelfde manier aan te raken toenemen.

Een zwangerschapsmassage kan volgende voordelen hebben:

*vermindering van zwelling in handen, enkels en voeten
*vermindering van lage rugpijn
*vermindering spierpijn
*ontspant lichaam en geest
*stimuleert een betere nachtrust
*stimuleert het lymfestelsel en de bloedcirculatie
*stimuleert de afvoer van afvalstoffen
*vermeerdert de opname van zuurstof in het bloed
*versterkt het immuunsysteem
*stimuleert de aanmaak van endorfine (lichaamseigen stof die angst vermindert, en natuurlijk pijnstillend werkt, een feel-goed stofje)
*vermindert stress en spanning
*kan na de bevalling ook gebruikt worden als postnatale massage. Deze massage helpt de mama om sneller te herstellen na de bevalling en de spieren te ontspannen die extra gebruikt worden zoals de nek-en schouderspieren, door borstvoeding en het dragen van de baby. Massage na de geboorte vermindert ook stemmingswisselingen en vermoeidheid en kan helpen om het veranderde lichaam na de geboorte in liefde te accepteren en te koesteren.
Je lichaam is prachtig nu, het heeft leven gegeven.

Quote over zwangerschapsmassage: "To be prenant is to be vitally alive, thoroughly woman, and distressingly inhabites. Soul and spirit are stretched making pregnancy a time of transition, growth and profound beginnings.

Waarom doen veel masseurs pas een zwangerschapsmassage vanaf 12 weken?

Dit is een eeuwige discussie onder massagetherapeuten. Ikzelf ben vroedvrouw van opleiding. Nooit zal een zachte massage bij een vrouw die een normale zwangerschap doormaakt schadelijk kunnen zijn voor de baby of voor de mama. Waarom is men dan zo voorzichtig? Meestal is elke zwangere vrouw, zeker bij een eerste zwangerschap, in het begin erg ongerust of alles goed zal gaan en is men zeer gefocust op elk gevoel in het lichaam, vooral in de buikstreek. De angst voor een miskraam in die eerste maanden, zit er diepgeworteld in. Elke handeling die een vrouw doet in die periode zal ze aan onderzoek onderwerpen. Kan ik die vis en dat rauwkostslaatje eten, is het vers genoeg, hygiënisch genoeg, mogelijk schadelijk? Mag ik gaan zwemmen, op reis, vrijen, fietsen, sporten, in de zon liggen, koffie drinken,… ? In mijn persoonlijke ervaring als vroedvrouw zal elke zwangere vrouw indien er een miskraam optreedt nagaan wat ze de vorige dagen gedaan heeft en zich (onterecht !!! )afvragen of haar eigen gedrag misschien deze miskraam heeft uitgelokt. “Had ik maar meer gerust, niet de hele dag op uitstap geweest,niet in de tuin gewerkt, niet met de kat gespeeld, geen massage gedaan…. ” Juist omwille van dat schuldgevoel in de periode dat het risico op een miskraam het grootst is , vermijden de meeste massagetherapeuten een massage tijdens die eerste drie maanden, en niet omdat een ZACHTE massage werkelijk een miskraam kan uitlokken. Ook zijn massagetherapeuten zelf vaak bang om de massage uit te voeren, bang om de schuldige te zijn. Deze angsten zijn ongegrond, als een miskraam optreedt, komt dat in verreweg de meeste gevallen omdat de zwangerschap niet gezond was, het lichaam neemt dan zelf actie door de zwangerschap af te breken. Een massage is dus nooit de oorzaak van een miskraam, hoewel het natuurlijk echt af te raden is om diepe buikmassage te doen, of een zeer stimulerende sportmassage te geven of acupressuurpunten te gaan stimuleren die in verband staan met het opwekken van contracties in de baarmoeder, of intense massage toe te passen van het heiligbeen.  Massage in de eerste drie maanden is juist vaak WEL een goed idee. Het is een tijd van grote lichamelijke en geestelijke veranderingen,van onzekerheid en veel vragen, massage en liefdevolle met aandacht toegepaste aanraking kunnen juist de vrouw helpen ontspannen, en helpen om deze veranderingen te accepteren en te integreren. De baarmoeder ligt in de eerste drie maanden van de zwangerschap nog diep in het bekken en kan men niet voelen, tenzij door diepe palpatie van de buik. Dus gewone streling en aanraking van de buik kan nooit de baarmoeder of de baby schaden.

Er zijn natuurlijk situaties in de eerste drie maanden en ook in het verdere verloop van de zwangerschap waarbij een massage te vermijden is:

  • Verhoogde bloeddruk
  • Bloedklonters in de benen/tromboflebitis
  • Voorgeschiedenis van vroegtijdige geboorte
  • Hoog risico zwangerschappen met pre-eclampsie, HELLP syndroom, poly en oligohydramnios (te veel of te weinig vruchtwater),…

Indien je graag een zwangerschapsmassage wil, maar je voelt je onzeker of het wel kan/mag/aan te raden is in jouw specifieke situatie vraag het dan even aan jouw eigen vroedvrouw of gynaecoloog, in de meeste gevallen kunnen ze jou geruststellen dat een zachte massage perfect veilig is, zelfs gezond is voor jou!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.