Seksuologische gesprekstherapie

Seksualiteit hangt nog te zeer in een sfeer van geheimzinnigheid en onbespreekbaarheid. Nochtans maakt seksualiteit deel uit van het gewone, normale leven. Het verbindt mensen en is een uiting van liefde en genegenheid, maar wordt vaak te zwaar beladen. Vooral als hun seksualiteit niet verloopt zoals ze zouden willen, blijven veel mensen in de kou staan, ze weten niet met wie ze erover moeten praten of waar ze hulp moeten zoeken. Een goede harmonieuze relatie met jezelf of met een partner leidt tot meer geluk in het leven. Seksualiteit is een belangrijk onderdeel daarvan. In tegenstelling tot wat veel mensen argeloos zeggen dat seks ‘maar bijkomstig’ is , is het dat totaal niet. Seks maakt deel uit van ons totale zijn, het behoort bij de essentiĆ«le levensbehoeften zoals ademen, eten , rusten, bewegen en veiligheid ervaren. In de huidige maatschappij is er een onjuist, verarmd beeld ontstaan van seks, vaak door incorrecte beeldvorming via media en de porno-industrie. Seks is niet voor iedereen leuk. Voor sommigen is seks vervelend, pijnlijk of zelfs beangstigend of ze komen nooit aan gezonde seks toe. Dit omdat men geen partner heeft of omdat de relatie niet goed gaat of omdat men aan mekaar niet durft uiten wat men prettig vindt.  De meesten mensen zijn niet gewoon  om over seks te praten, en daarom  voelen sommige mensen met seksuele problemen zich eenzaam, onbegrepen of abnormaal. Een aantal mensen heeft daardoor zelfs  moeite met het aangaan van relaties. Seksuele en relationele problemen komen vaker voor dan de meeste mensen denken. Oorzaken voor  deze  problemen kunnen zowel lichamelijk, psychisch, relationeel als sociaal van aard zijn. Vaak is het een combinatie.
Het is in zo’n situatie goed niet te lang te aarzelen en de problemen niet te laten escaleren. Heel vaak zoeken individuen of koppels pas hulp als het te laat is. Ze hopen de relatie nog te kunnen redden, maar vragen pas hulp als ze eigenlijk al uit elkaar gegroeid zijn.

Wanneer je seksuele functioneren een zorg voor jou of in je relatie vormt, dan kan het goed zijn hiervoor hulp te zoeken. De vragen of problemen waarmee je bij mij terecht kan, zijn heel verschillend:

Problemen met het seksueel verlangen: geen of zelden zin hebben in seks, overmatig libido, angst of afkeer van seks, verschil in seksueel verlangen tussen jou en je partner.
Problemen met opwinding: erectiestoornissen of onvoldoende vochtig worden van de vagina
Problemen met klaarkomen: geen orgasme of juist een vroegtijdig klaarkomen.
Pijn bij seks: vaginisme, penetratiefobie, weinig of geen gevoel in de intieme delen, diepe bekkenpijn bij gemeenschap.
Ontevredenheid over de seksuele relatie: over de frequentie van seks binnen de relatie, over de manier en aard van het seksueel contact, relatieherstel na ontrouw, moeite hebben met praten of gevoelens, niet kunnen communiceren over seksuele verlangens,…
Seksualiteit na of tijdens een chronische ziekte of kanker of bij een handicap: bij MS, bij Parkinson, na borst of baarmoederkanker, na prostatectomie, na een hartinfarct, na een CVA, …
Seks op leeftijd: intimiteitsbeleving als je wat ouder wordt.
Seks tijdens en na de zwangerschap:
intimiteit integreren binnen het ouderschap, lichamelijke problemen ontstaan door zwangerschap en/of bevalling waardoor er ook seksuele problemen ontstaan.
Een verlangen naar heling van je seksualiteit na trauma
Voorlichting geven aan je pubers

Moeite met of vragen over je seksuele voorkeuren: homoseksualiteit, lesbisch zijn, biseksualiteit, poly-amorie, …
Verstoord lichaamsbeeld: weinig of geen zelfvertrouwen, je niet durven blootgeven bij seks omdat je je voortdurend zorgen maakt over je uiterlijk of het functioneren van je lichaam, faalangst, prestatiedrang,…

Deze lijst is uiteraard niet volledig, maar slechts een mogelijke opsomming.

Soms is vragen kunnen stellen of zorgen kunnen uiten al voldoende, soms is er meer begeleiding nodig. Je kan individueel komen of samen met je partner. Soms is 1 gesprek voor jou al voldoende, vaak echter zullen er meerdere sessies nodig zijn, afhankelijk van de grootte van het probleem. Naast het gesprek zullen er ook zeer vaak opdrachten gegeven worden, oefeningen om thuis mee aan de slag te gaan, zoals bvb aanleren van andere denkpatronen, aanleren van ander gedrag, leren voelen, anders leren omgaan met elkaar en met je lichaam.

Bij het eerste intakegesprek maken we kennis met elkaar en probeer ik je hulpvraag en verwachtingen duidelijk te omschrijven alsook de oorzaak van je/jullie moeilijkheden. Na dit eerste gesprek bekijken we samen of een volgende afspraak nuttig is , soms is er ook een doorverwijzing of samenwerking nodig met een andere deskundige (gynaecoloog, uroloog, bekkenbodemtherapeut,…), uiteraard enkel met jouw toestemming.

Een sessie duurt 70 min en kost 40 euro.

Ervaring

Vanuit mijn opleiding als seksuologisch hulpverlener en 20 jaar praktijkervaring als vroedvrouw/verpleegkundige en daarnaast ruim 10 jaar ervaring als leerkracht , leerlingenbegeleider en zorgcoach voor leerlingen met psychische problemen of moeilijkheden heb ik een ruime bagage om zeer diverse levenssituaties mee te ondersteunen.Ik heb een open en niet veroordelende houding, en ben toegankelijk en gemoedelijk in gesprekken.  Ik volg continu extra opleidingen om je te ondersteunen volgens de meest recente inzichten. Mijn gevolgde opleiding en ervaring kan je hier zien.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.