Over loslaten en toelaten…

Heel veel mensen maken zich zorgen over allerlei zaken die zouden kunnen gebeuren tijdens een massage. Sommigen maken zich zenuwachtig voordien, omdat ze zich onwennig voelen, niet goed kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren, zich afvragen hoe hun lichaam zal reageren op aanraking, of omdat ze zich schamen over hun lichaam, de masseur nog niet kennen, enz..  Dit komt veel voor, massage is voor veel mensen zich letterlijk bloot geven aan een voor hen onbekend iemand. Daarom dit artikel op de blog, om je gerust te stellen. Of om het met de woorden van de Latijnse schrijver Publius Terentius te zeggen: Homo sum: humani nihil a me alienum puto. Vrij vertaald: ik ben een mens en niets menselijks is vreemd voor mij.

In de eerste plaats ben ik zelf mens.  Het is net door mijn mens-zijn en mijn eigen woelige tocht doorheen alles wat dit leven te bieden heeft  en heeft gehad dat ik geleerd heb om ook anderen met respect en empathie aan te voelen. Ik denk dat mijn werk dicht tegen de wereld van de Haptonomie aan zit. Haptonomie is de kunst van het aanraken met liefde en aandacht, de leer van het menselijk gevoelsleven. Haptonomie tracht de eigenheid, zuiverheid en authenticiteit van ieders individuele gevoelsleven te hervinden. Naast massagetherapeut ben ik ook Reiki Master en Kahuna Bodyworker, dus bij elke massage zal ook de universele levenskracht of Ki rijkelijk stromen en soms diep transformationeel inwerken op het lichaam. Deze energie kan nog dagen lang bij je blijven en je functioneren positief be├»nvloeden.  

Reiki brengt dat naar boven wat gezien mag worden, wat je mag aanpakken, doorleven of juist loslaten en toelaten. Dat gebeurt niet alleen bij een Reiki behandeling, maar ook bij een massage. Er kunnen onverwerkt verdriet, boosheid, frustratie, gevoelens van geborgenheid, koestering en sensualiteit, machteloosheid, opwinding, heimwee of dankbaarheid naar boven komen. Op de massagetafel hier wordt gelachen en gehuild, gezucht en geroepen, losgelaten en vergeten. Liever niet gefocust en beredeneerd, onderdrukt of tegengehouden. Als deze laatste gevoelens overheersen zit je helemaal in je hoofd, en niet in je lichaam. Laat de massage over je heen komen als de golven van de zee en laat de controle los, niets moet, gevoelens mogen er zijn.  Massage is voelen met je lichaam, genieten van warme aanraking, verbinding maken met de kern van je zijn. Massage ondergaan is ZIJN, niet analyseren wat er wel of niet mag of moet gebeuren. Massage kan allerlei gevoelens tot uiting laten komen, dit is een normale en natuurlijke reactie van het lichaam, het betekent dat je lichaam zich na een periode van spanning ontspant en dat de massage zijn werk goed doet, je lichaam ervaart het als een weldaad om deze gevoelens los te laten.

Zonder dat je dat zelf in de gaten hebt, kunnen er allerlei soorten spanningen zowel van lichamelijke of geestelijke aard zich op allerlei plekken in je lichaam vastzetten en ophopen. Als de ziel pijn heeft , en geen taal meer heeft, dan spreekt het lichaam, iets waar ik al vaak getuige van geweest ben. Dit kan zich aan je tonen door middel van allerlei vage klachten. Het voelt als een verlossing als die gevoelens losgemaakt worden. De energie die daarbij vrijkomt kan maken dat je weent, lacht, zucht, opgewonden geraakt of je verward of bedroefd voelt, dit is geen schande, integendeel! Als je deze gevoelens accepteert en toelaat, ebben ze weg en keert de rust weer. Vecht je ertegen dan blijven deze gevoelens je de hele massage lang lastig vallen en verstoren ze je ontspanning. Bij een medische en sportmassage vormen de handen een verlenging van het verstand, bij holistische, helende massages zijn de handen de extensie van het hart. Mensen ervaren lang vastzittende gevoelens die loskomen doordat bij massage het neocortexbewustzijn sterk verlaagt. De neocortex is ons denkende brein, waarmee we rationeel alles beredeneren en bedenken. Dit stuk van de hersenen gaat op een veel lager pitje werken tijdens een helende massage. Er komt dus ruimte vrij voor de functies van ons limbisch systeem of emotionele brein en ons instinctieve brein of reptielenbrein. Anders en korter gezegd, we verliezen wat controle over ons lichaam. Dit kan zich fysiek uiten : je neus begint te lopen, je maag en darmen beginnen sappen te produceren en laten dit goed horen, bloed stroomt heftiger naar alle delen van het lichaam, afvalstoffen worden losgelaten en je blaas loopt vol of het kan zich emotioneel uiten in  reacties die je niet van jezelf verwachtte.  Vraag dan zeker om een zakdoekje, of om te mogen gaan plassen, blijf hier niet mee zitten waardoor de rest van je massage niet fijn meer is. Sommige mensen zijn al lange tijd niet meer op een warme, zorgende en koesterende manier aangeraakt en als dit dan toch gebeurt heeft dit een enorm effect op hen, een effect waar ze soms zelf van schrikken of verbaasd over zijn.  Wil je nadien deze gevoelens benoemen en erover praten, dan kan dat, wil je er niets over zeggen of er misschien pas een volgende keer op terugkomen, is dat ook prima. Een massage is niet zomaar wat wrijven of kneden. Als ik mensen masseer maak ik contact met hun ziel, ik kijk niet naar vetrolletjes of moedervlekken, rimpels of littekens, maar naar hun ziel, en die straalt altijd.

Ons lichaam is slechts een omhulsel, wat er binnenin zit is de ware schoonheid. Ik masseer en behandel iedereen met warmte, aandacht en onvoorwaardelijke liefde: slanke en vollere mensen, glad of gerimpeld, extravert of schuchter, gerijpt door de jaren of nog jong, getekend door het leven of nog een onbeschreven blad. Iedereen is welkom hier om zich neer te leggen, te rusten en achter te laten op de massagetafel wat hij of zij niet meer nodig heeft en mee naar huis te nemen wat hem of haar kan dienen om zijn of haar volle potentieel en geluk verder te ontwikkelen.

Ik nodig je uit om te rusten, je over te geven aan je gevoel, te ontvangen en toe te laten.

Warme groet,

Sofie

Reacties zijn gesloten.