Massage maakt je gezonder!

Wie al eens een massage ondergaan heeft weet het: het is een weldaad voor geest en lichaam. Massage heeft zeer veel positieve effecten op het lichaam, zowel op je lichamelijke gezondheid als op je psychische gezondheid. Door het lichaam te masseren komen er diverse stoffen vrij in het lichaam die de doorbloeding stimuleren, maar ook ontstekingsremmend  en pijndempend zijn. Het gaat hierbij concreet over endorfines, serotonine, cortisol, noradrenaline en histamine. Deze stoffen hebben een invloed op angst, pijn, stress, spanning en stemmingswisselingen.

Hoe brengt massage ons tot rust?

Ons autonoom zenuwstelsel kunnen we opdelen in 2 delen: het sympathische deel, en het parasympathische deel. Simpel gezegd is het sympathische deel ons gaspedaal en het parasympathische deel ons rempedaal. Het sympathische deel zorgt ervoor dat het lichaam arbeid kan verrichten en het parasympathische deel zorgt ervoor dat het lichaam kan herstellen, zijn energie terug kan aanvullen, tot rust kan komen. In de huidige maatschappij ervaren veel mensen moeite om het rempedaal efficiënt te laten werken. We razen dikwijls elke dag maar door op de sneltrein van het leven. 

Er zijn veel zaken die je kunnen helpen om jezelf tot rust te brengen: buikademhaling toepassen op stressmomenten, tijd nemen om terug contact te maken met de natuur, bewegen in de buitenlucht, mediteren, zelfs een goed boek lezen met een tas warme kruidenthee kan heilzaam zijn. Ook massage kan helpen om het parasympathische deel van ons zenuwstelsel te activeren, waardoor ons lichaam tot rust wordt gebracht. Bovendien neemt ook het cortisolniveau af door gemasseerd te worden, waardoor je minder stress ervaart. Tijdens een massage neem je ook bewust tijd voor ontspanning, en worden al je zintuigen geprikkeld om tot rust te komen: fijngeurende aroma’s van natuurlijke etherische oliën, gedempt licht en kaarsen, meditatieve muziek, zachte aanrakingen, warme doeken, zachte stoffen,… De onverdeelde aandacht en focus van de masseur op jou alleen kan voor veel mensen die veel voor anderen zorgen eens een verademing zijn: even me-time, niets hoeft, niets aan je hoofd, alles wordt voor je gedaan.

Massage werkt pijnstillend en angstremmend

Massage stimuleert de doorbloeding en dit zorgt voor meer aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels, maar ook voor versnelde afvoer van afvalstoffen die we niet meer nodig hebben. Zo zal massage overtollig melkzuur kunnen afvoeren en onze spierpijn verminderen.  Massage stimuleert ook de aanmaak van serotonine en endorfines. Dit zijn lichaamseigen pijnstillers die een rol spelen bij verzachting van pijn en angst, maar ook bij een goede nachtrust, het in balans houden van je emoties en stemming en de regulatie van je eetlust en humeur.

Door massage wordt je minder snel ziek

Massage stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen. Dit zijn cellen die zorgen voor het goed functioneren van het immuunsysteem en het afweren van ongewenste indringers zoals virussen en bacteriën. Wetenschappelijk onderzoek wees ook uit dat na een 45 minuten durende massage de deelnemers ook een verlaagd niveau van cytokines in het bloed hadden. Cytokines zijn stoffen die een rol spelen in ontstekingsprocessen.

Massage geeft je een warm gevoel van geborgenheid

Door het toepassen van massage neemt ook het niveau van oxytocine toe. Oxytocine is een hormoon dat je een gevoel van veiligheid en geborgenheid biedt. Het maakt je beter bestand tegen stress en laat je lichaam sneller tot rust komen, verlaagt de bloeddruk en de hartslag en vermindert de aanmaak van stresshormonen, zoals bvb cortisol.  Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd.  In de huid bevinden zich miljoenen zenuwuiteinden die rechtstreeks in verbinding staan met de hersenen. Deze zenuwuiteinden  kunnen we door middel van massage stimuleren. Hierdoor gaan de hersenen het hormoon oxytocine produceren. Dit hormoon heeft een pijnstillend effect en het reguleert diverse functies in het lichaam. Dit hormoon is van groot belang om sociale relaties te kunnen onderhouden, de moeder-kind binding tot stand te brengen, en een gezonde partnerrelatie te hebben. Massagebehandelingen maken socialer, vriendelijker, minder agressief en vooral liefdevoller. Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte, kinderen die niet geknuffeld worden groeien slechter, leren minder goed en worden sneller ziek. Maar ook voor volwassenen en ook ouderen is aanraking even belangrijk en van vitaal belang voor een goede gezondheid!

Conclusie

Massage is een holistische therapievorm en beïnvloedt je totale mens-zijn, zowel op lichamelijk, sociaal als op geestelijk niveau. Jezelf op regelmatige basis een massage gunnen kan je gezondheid zeer positief beïnvloeden.

Reacties zijn gesloten.