Vaak gestelde vragen

Een massage is het kneden van de spieren, door met de handen te drukken, te kloppen of te wrijven om de bloedsomloop te stimuleren. De spierspanning neemt af en herstelt zich en hierdoor wordt de doorbloeding beter. De energie neemt toe en pijn neemt af.

Massage bevordert niet alleen de ontspanning, het vermindert ook de stressgevoelens, verzacht of verlicht pijn en verwijdert afvalstoffen uit de spieren, stimuleert urinelozing en darmbewegingen, bevordert de spijsvertering en stimuleert de doorbloeding. De dag zelf kan men zich loom en extra relaxed voelen, de dagen nadien is er soms juist meer energie.

Massage wordt op de blote huid gegeven. De massagetafel wordt ook voorverwarmd indien je dit wenst. De niet gemasseerde lichaamsdelen worden bedekt met een handdoek of sarong Bij de massages wordt gebruik gemaakt van voedende en huidverzorgende oliën. Ik maak gebruik van zuivere koudgeperste druivenpitolie die hypoallergeen is en gezond voor de huid. deze olie bevat geen enkele onnatuurlijke of synthetische stof en is gezond voor elk huidtype. Een massage werkt stimulerend op alle lichaamsstelsels: ademhaling, uitscheidingsstelsel, circulatie, lymfesysteem, voortplantingsstelsel, spijsverteringsstelsel,… Daarom is het goed mogelijk dat je tijdens de massage de nood voelt om dieper adem te halen, te zuchten, of dat je neus begint te lopen, dat spijsverteringssappen beginnen te vloeien in maag of darmen en dat dit goed hoorbaar is, een warm gevoel krijgt, je je bloed extra voelt stromen, je dorst krijgt, dat je evt zelfs moet plassen tijdens de massage. Schaam je daar aub niet voor, dit zijn normale lichamelijke reacties. Vraag gerust om een zakdoekje of om te kunnen gaan plassen, er zijn daarvoor een badjas en sloffen beschikbaar. Met een volle blaas of loopneus kan je anders niet verder genieten van de massage. Is er iets oncomfortabel tijdens de massage of heb je een dringende vraag, dan kan je dit steeds zeggen. Wil je de druk steviger of juist zachter of lig je oncomfortabel, ook dat kan zeker gecommuniceerd en aangepast worden. Elk lichaam is anders en heeft andere noden. Na de massage word je volledig toegedekt en kan je nog even rustig bijkomen.

Reiki behandeling: bij een reikibehandeling lig je volledig gekleed op een massagetafel. Liefst trek je gemakkelijke, niet knellende kledij aan. Je ligt tijdens de behandeling toegedekt met een warme deken om de ontspanning te bevorderen. Bij de behandeling worden de handen op verschillende plaatsen op het lichaam gelegd en wordt er ook gebruik gemaakt van de Reiki symbolen. Ieders ervaring hierbij kan anders zijn, er is geen norm wat je moet voelen. Volgende gewaarwordingen zijn mogelijk: - Gevoel van warmte, hitte, energie, tinteling - Gevoel van koude - Gevoel van doorstroming - Gevoel van prikkeling, stroom - Soms wordt er helemaal niets gevoeld De gewaarwording staat volledig los van het effect. Er moet niets gevoeld worden opdat de behandeling effectief zou zijn. Ook als men er niets van voelt stroomt de energie. Aan het begin en aan het einde van de behandeling wordt het lichaam enkele malen volledig afgestreken om het aura te zuiveren en te dichten.

Soms kan een massage meer kwaad doen dan goed, dan kan er (tijdelijk) beter geen massage plaatsvinden, soms kan er plaatselijk niet gemasseerd worden. Tijdens het intakegesprek worden er steeds ook een aantal vragen gesteld over je medische voorgeschiedenis. Je kan hieronder meer lezen over algehele en plaatselijke tegenindicaties om een massage te ontvangen. Er mag NIET worden gemasseerd

 • Ernstige hartklachten en hartafwijkingen (door ontspanning kan hartritme dalen,overleg met je arts)
 • Ernstige osteoporose
 • Epilepsie (overleg met je arts)
 • Recente operaties
 • Gebruik van bloedverdunners, hemofilie (overleg met je arts)
 • Gebruik van zware geneesmiddelen, zware kalmerende medicatie, psychose.
 • Als je onder invloed bent van alcohol of drugs.
 • Eerste 3 maanden van een zwangerschap.
 • Koorts (kans op stijging door toename van de stofwisseling).
 • Veel pijn of pijn van onbekende oorsprong (door de pijn ontstaat een grote afweerspanning, massage heeft dan weinig tot geen zin/nut, bovendien weet je niet wat er aan de hand kan zijn).
 • Kanker (overleg altijd met je arts, specifieke zeer zachte vormen van massage en Reiki kunnen wel gedurende het hele ziekteproces).
 • Zeer slechte algemene toestand (onvoldoende verwerking van massageprikkels).
 • Besmettelijke huidaandoeningen (i.v.m. besmetting en prikkeling van het proces, daardoor gevaar van uitbreiding of verergering).
 • Infecties zoals griep,keelontsteking, diarree, braken, zona, ... (gevaar om nieuwe acute fase op te wekken omdat het proces geprikkeld wordt).

Er mag PLAATSELIJK NIET gemasseerd worden: Er wordt dan niet gemasseerd op het desbetreffende lichaamsdeel, de rest van het lichaam kan wel behandeld worden. - Verwonding, letsel, brandwonden, grote blauwe plekken of zwelling(en).

 • Trombose, flebitis
 • Breuken
 • Hormonaal implantaat
 • Verschoven wervel
 • Ontstekingen(kans op verergering of verspreiding).
 • Grote boven op de huid liggende spataders, trombose.
 • Schimmelinfectie (bvb aan de voeten, de voeten worden dan niet mee gemasseerd, wegens gevaar voor uitbreiding van de infectie naar de rest van het lichaam).

We beginnen eerst met een intakegesprek waarin we evt klachten of vragen bespreken en doornemen wat je van de massage verwacht. Meestal wordt er niet gepraat tijdens de massage omdat ik me dan beter op jouw welzijn kan afstemmen en omdat je dan ook tot volledige ontspanning kan komen. Moest er tijdens de massage iets dringend zijn, of je voelt één of ander ongemak, dan mag je dit natuurlijk aangeven. Na de massage is er ook nog even kort de gelegenheid om je ervaring uit te wisselen indien je dit graag wil. Kan je je echter meer ontspannen door met mij te babbelen, dan kan dit ook natuurlijk.

Ja dat kan. Voor aanvang van de massage worden jouw wensen besproken. Sommige mensen houden er bvb niet van dat het gezicht, het hoofd, de voeten of de buik mee gemasseerd worden, dit kan zeker besproken worden, deze tijd wordt dan extra benut voor een ander lichaamsdeel.

Nee, ik heb helaas geen gelegenheid om te douchen. Na de massage kan je je eventueel opfrissen aan de wastafel in de praktijk indien je dat wenst, handdoek en washandje liggen voor je klaar.

Nee, dat moet uiteraard niet. Je mag je slip aan houden.

De massages die worden gegeven zijn puur gericht op rust en ontspanning. Veel klachten komen voor uit stress en spanning en de massages dragen bij om verlichting te brengen. Bij ernstige lichamelijke klachten of bij twijfel, raadpleeg dan altijd eerst je (huis)arts. Kijk ook steeds op deze pagina bij de vraag "wanneer mag er niet gemasseerd worden". Indien je je ziek voelt op de dag van de afspraak voor je massage, kan je steeds afmelden en een nieuwe afspraak maken. Als je je ziek voelt is een massage nutteloos en soms zelfs gevaarlijk.

Reiki is een natuurlijke en eenvoudige helingswijze. Door de handen op het lichaam te leggen wordt de helende energie gekanaliseerd naar onszelf of naar anderen. Rei betekent universeel en Ki betekent levenskracht. Reiki werkt in op de energiecentra van ons lichaam en dit op alle niveaus: lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel. Reiki wakkert vooral jouw eigen zelfgenezend vermogen aan. Reiki ondersteunt je algemene gezondheid, je innerlijke groei, je persoonlijke ontwikkeling. Reiki brengt rust, werkt ontspannend en ontstressend, kan fysieke en emotionele pijn verlichten en helpt het lichaam om sneller terug in balans te komen. Reiki is aanvullend op andere therapieën en geneeswijzen, het vervangt de reguliere geneeskunde niet. Geen Reiki als je koorts hebt of als je psychisch erg onstabiel bent, psychotisch bent, antipsychotica neemt, suicidaal bent, of onder inlvloed van alcohol of drugs bent.

Een massage werkt in op het hele lichaam, op alle lichaamsstelsels, je ademhaling wordt dieper, je spijsverteringsorganen beginnen te werken en maken sappen aan, dus je maag en darmen kunnen wat samentrekken en geluiden maken, afvalstoffen worden efficiënter afgevoerd, dus na de massage moet je waarschijnlijk ook plassen. Vaak ervaren mensen ook een verstopte neus in buiklig, enerzijds door de houding, hierdoor zwellen de neusslijmvliezen op en anderzijds, door de ontspanning treedt het parasympathisch zenuwstelsel in werking waardoor er in het lichaam meer sappen en lichaamsvloeistoffen geproduceerd worden (maag, darmen, dus ook de neusslijmvliezen). Doordat de neusslijmvliezen extra slijm produceren lopen de sinussen vol. In ruglig verdwijnt dit weer. Weet je van jezelf dat je echt veel last hebt van je sinussen, dan kan het gebruik van een neusspray voor de massage nog wel eens helpen. Met name rokers hebben hier veel meer last van. Het is enkel een teken dat de massage goed werkt! Door de stimulatie van de huid kan je evt gaan zweten of blozen. Allerlei emoties kunnen naar boven komen, verdriet, ontroering, oude pijn, liefde,warmte, koestering, zelfs boosheid of frustratie. Belangrijk is dat je elk gevoel verwelkomt, het mag er zijn, laat het toe, en vecht er niet tegen. Dan gaat het gevoel ook weer snel voorbij zoals wolken die op een winderige dag door de lucht passeren. Begin je erop te focussen, dan geniet je niet meer van de massage, zit je in je hoofd en niet in je lichaam en neemt het gevoel de overhand. Ook een wat diepere buikademhaling waarbij je echt hoorbaar mag uitademen helpt je met het loslaten van emoties, waardoor de massage een helend effect heeft.

Zeker kan dat! Mensen die omwille van zwangerschap, rug of nekklachten, een stoma hebben , of omdat ze wat zwaarder zijn niet op de buik kunnen liggen kunnen in zijlig behandeld worden. De massagetafel kan ook verbreed worden zodat je comfortabel op de zij kan liggen. Je lichaam wordt dan ook ter hoogte van de nek, de buik en de knieën ondersteund met kussens. Het hele lichaam kan zo gemasseerd worden. In de helft van de massage wordt er op de andere zijde gedraaid.

Omdat ik veel belang hecht aan gezondheid en natuurlijke lichaamsverzorging gebruik ik in de praktijk enkel natuurlijke plantaardige olie van hoge kwaliteit. Deze olie is eetbaar en dus waardevol en ook onschadelijk voor het lichaam. De huid is ons grootste orgaan en alles wat je op de huid aanbrengt wordt binnenin ons lichaam opgenomen.

Reacties zijn gesloten.