Je eerste massage…waarschijnlijk heb je veel vragen.

Een toegenomen aantal mensen uit alle mogelijke segmenten van de maatschappij kennen ondertussen de voordelen van massage, ze zoeken meer ontspanning, verlichting van symptomen van stress, of gewoon heling van hun geest en lichaam. Massagetherapeuten helpen hun cliënten te herstellen van vermoeidheid in de spieren, overmatige spierspanning, van letsels of helpen hen hun flexibiliteit te herwinnen. Hoewel massage ondertussen wijd verspreid is hebben sommigen nog nooit massage geprobeerd omdat het nieuw en onbekend voor hen is. Massage werd vroeger misschien geassocieerd met extravagantie of een soort luxe dat enkel weggelegd was voor de rijkeren onder ons. Maar in de huidige tijd is dit totaal anders. Je hoeft tegenwoordig echt niet naar een chique wellness of een 5 sterren hotel te gaan om een professionele en goede massage te krijgen. Massagetherapeuten werken tegenwoordig in ziekenhuizen, in bedrijven of gewoon thuis in hun eigen praktijk.

Als je nog nooit een massage gehad hebt, legt dit artikel haarfijn uit wat je kan verwachten en zal het de meeste vragen waar je misschien nog mee zit beantwoorden. Je bent misschien nog onzeker over hoe een massage jou zou kunnen helpen. Ik zal proberen je vragen te beantwoorden zodat je de kennis en het vertrouwen kan krijgen dat je nodig hebt om misschien de eerste stap te zetten om te genieten van je eerste massage ervaring.

Het dagelijkse jachtige leven in onze huidige maatschappij weegt op ons, in de vorm van stress, spanning, ziekte en ongemakken. Het beïnvloedt onze geest, ons lichaam en onze ziel. Het lichaam vergeet niets, elke gebeurtenis die indruk op je maakte wordt opgeslagen in het lichaam. Wanneer je een gevoelig persoon bent, of je hebt een woelig of jachtig en druk leven dan kan er wel eens een hele stapel dingen opgeslagen liggen in je lichaam en daar blokkades veroorzaken, zorgen dat het je aan energie ontbreekt, of je moe en ziek maken. Massage en ook Reiki kunnen het effect hebben dat dingen aan de oppervlakte komen zodat je ze kan verwerken, je komt terug in je natuurlijke flow en je raakt de nodige ballast kwijt die je niet meer nodig hebt zodat je terug beter kan functioneren. Spierpijnen worden verminderd, gewrichten worden flexibeler en je doorbloeding neemt toe. Ook steeds meer mensen met chronische aandoeningen vinden hun weg naar de massagetherapeut.

Voorbereiding voor je massage sessie

-Neem altijd een warm bad of douche voor je massage. Hygiëne is erg belangrijk!

– Eet niets meer gedurende minimaal 2 uur voor je massage, laat je laatste maaltijd slechts een lichte maaltijd zijn. Gemasseerd worden met een volle maag is onaangenaam.
– Drink voldoende water voor en na de massage. Gedurende de massage zal de therapeut myoglobine uit de spieren masseren, waarna het in de bloedstroom terecht komt, als je lichaam goed gehydrateerd is, heb je hier minder last van.  In de praktijk krijg je na de massage altijd direct een glas water. 1,5 liter verspreid over de dag is echter wel voldoende, je hoeft niet overmatig water te drinken. Indien nodig kan de massage ook tussentijds gestopt worden zodat je kan gaan plassen. Er is daarvoor een badjas ter beschikking.
– Indien je onverhoopt ziek wordt de dag voor of van je massage, kom dan niet toch naar de sessie. Massage is nooit aan te raden als je echt ziek bent met koorts en/of besmettelijke aandoeningen of een opstoot van huidproblemen of ernstige zonnebrand hebt opgelopen. Ik maak graag een andere afspraak voor je als je plots ziek wordt.
– Indien je je zorgen maakt of massage iets voor jou is , of je hebt zware medische aandoeningen, vraag dan advies aan jouw behandelend arts. Hij/zij zal je zeker kunnen vertellen of massage wel of niet geschikt is voor jou.
-Vertrek op tijd naar je afspraak, zodat je niet gehaast en opgejaagd moet toekomen en daardoor het eerste kwartier moet bijkomen van de stress en onvoldoende kan genieten van de ontspanning.

Het begin van je massagesessie

Ik zal eerst een gesprek met je hebben over je gezondheid en eventuele problemen die er nu of in het verleden waren met je gezondheid met jou bespreken. Het is zeer belangrijk om steeds eerlijk te zijn tegen mij over je zorgen en pijnen, over gezondheidsproblemen vroeger en nu, recente operaties en breuken, over medicatie die je inneemt. Een massagetherapeut heeft altijd beroepsgeheim en behandelt alle informatie die gegeven wordt steeds in volle vertrouwen.

Ik vraag ook of er bepaalde zones zijn waar je wil dat ik meer aandacht aan geef, zoals nek, rug, schouderzone. Ik zal je ook vragen of er zones zijn waar je niet wil gemasseerd worden, sommige mensen hebben niet graag dat de buik, de voeten, de handen aangeraakt worden. Communiceer daar duidelijk over met mij, en geef aan wat je wel en niet fijn vindt.

Daarna zal ik je duidelijk uitleggen hoe de sessie verloopt, hoe er gewerkt wordt, in welke volgorde, enz… Aarzel niet om zelf ook bijkomende vragen te stellen. Een professioneel therapeut is nooit geshockeerd door een lichaam,  hij of zij behandelt lichamen in alle vormen en maten. Een masseur is erin getraind om aangepaste draperingstechnieken met handdoeken toe te passen zodat enkel dat lichaamsdeel dat gemasseerd wordt zichtbaar is. Wees niet verlegen voor je cellulitis, je buikje, je niet geschoren benen of ingegroeide nagel, wij masseren geen hollywoodsterren,  maar wel gewone mensen.

Tijdens de massage

Een massagesessie is jouw moment, jij hebt dan ook een groot deel van de regie in handen. Voel je vrij om mij te vragen de temperatuur van de ruimte aan te passen, de geur van de aroma’s van essentiële oliën die gebruikt worden aan te passen naar jouw smaak of de muziek, indien deze niet jouw genre is , of te hard, te zacht staat of jou gewoonweg niet ontspant. Een goede masseur begint niet meteen te masseren, maar neemt eerst de tijd om jouw lichaam te voelen, en om jou zacht te laten wennen aan contact. De massagetafel hier in de praktijk is verwarmd, ik gebruik ook vaak warme handdoeken om mensen eerst tot rust te laten komen. Dan leg ik eerst gewoon mijn handen op je rug, bij heel angstige mensen eerst op de voeten, omdat de meeste mensen dat als minder intiem ervaren en meestal buiten hun privé comfortzone ligt. Daarna strijk ik enkele keren het hele lichaam af over de handdoeken die op je liggen zodat je kan wennen aan aanraking. Soms bij erge spanning gebruik ik ook wat wiegbewegingen (pulsing) zodat het lichaam losser wordt. Dan wordt meestal eerst met de rug begonnen, tenzij de cliënt zelf een andere volgorde wil.

Ik duik niet meteen diep in de spieren, dat zou pijnlijk zijn en erg onaangenaam. Ik breng eerst warme olie aan en daarna gebruik ik strijkbewegingen om de spieren op te warmen, je zal merken dat ik eerst langzaam en licht masseer, en wat verder in de massage snel en traag afwissel en de druk langzaam opvoer tot de druk die jij wenst bereikt is. Een massage is niet zomaar wat wrijven, aaien of kneden. We staan geen pan in te oliën of kneden geen brood. Ik gebruik in de praktijk enkel natuurlijke plantaardige olie. Deze olie is zeer gezond en voedend voor de huid en bevat geen synthetische stoffen. Elke massagetechniek, aanraking of beweging gebeurt met volle aandacht en toewijding naar de cliënt toe, waardoor hij of zij omhult wordt met warmte en zorg. Tijdens de massage kan je een heel aantal gevarieerde fysiologische reacties ervaren, evenals de massage een aantal goed begraven emoties naar boven kan brengen, zoals vreugde, verdriet, uitputting, oud zeer en vroegere trauma’s. Als dat nodig is voor jouw welzijn en gemak kan je steeds vragen aan mij om van techniek te veranderen, meer of minder druk te gebruiken, de muziek te wijzigen, extra kussens of een deken vragen  of om even een pauze te nemen. Jouw comfort is van het grootste belang. Blijf de hele sessie lang goed ademen, adem eventueel voor het begin van de massage enkele keren diep in en uit en laat bewust je zorgen even los. Span je spieren niet op als ik  er op werk, laat mij je lichaam helpen om stress los te laten. Probeer geen emoties of normale fysiologische reacties van het lichaam te onderdrukken, dat is zo zonde van jouw tijd en kostbare centen die je in de massage stopt. Een masseur is blij als hij of zij je maag of darmen hoort borrelen, je even snurkt terwijl je lichtjes in slaap valt,  je diep zucht omdat de massage je deugd doet, je mond open valt of je armen laat hangen, want dat wil zeggen dat we ons werk goed aan het doen zijn! 🙂 Constant elk gevoel dat bovenkomt krampachtig willen onderdrukken is niet bevorderlijk voor de ontspanning, massage wordt zo stressvol in plaats van ontspannend, schaamte hierover is dus totaal onnodig. Wie voortdurend de controle blijft vasthouden en elk gevoel dat bovenkomt wegduwt, kan niet tot ontspanning komen, hoe goed ik ook mijn best doe.  Je hoeft me niet te ‘helpen’ door je hoofd of arm mee op te tillen, maar geef je over aan mijn handen, laat de massage over je heen komen als de golven van de zee. Het is steeds heel grappig hoe heel zorgende mensen me bij de massage van de handen heel behulpzaam hun volgende vinger aanbieden door hem reeds in de lucht te steken zodat ik er makkelijk bij kan :). Laat je zakken in de tafel, en neem complete rust, Ik doe alles voor jou, jij hoeft niets te doen. Tijdens een massage merkt men pas hoe moeilijk het is om helemaal niets te doen en de controle los te laten en te vertrouwen. Toch is eens helemaal niets moeten en niets doen de beste therapie om te ontstressen.

Na de massage

Ik zal de massage afronden door het lichaam enkele keren volledig af te strijken om het weer in harmonie te brengen. Daarna word je eventueel nog toegedekt met een extra warme doek. Voel je niet ongemakkelijk door nog even blijven te liggen na de massage. Je hoeft niet meteen recht te springen vanaf het moment dat ik je niet meer aanraak. Vertel gerust nadien aan mij wat jou goed deed, en wat minder aangenaam was, zo kan ik de technieken op jouw maat optimaliseren. Ik maak nadien ook nog aantekeningen in je dossier over bevindingen in je spieren, weerstand in de gewrichten.

Probeer na de massage de verdere dag het heel rustig aan te doen zodat de massage nog wat nawerkt en je verder in ontspanning blijft. Drink de hele dag of avond nog voldoende water om eventuele afvalstoffen makkelijk af te voeren.

Ik hoop dat dit artikel behulpzaam voor je was en dat het massage wat meer toegankelijk maakt voor iedereen die het graag zou willen proberen maar tegengehouden werd door er onvoldoende over te weten.

Warme groet,

Sofie

Reacties zijn gesloten.