Een goede relatie is een driehoeksverhouding

Alle goede dingen bestaan in drie

In een relatie zijn drie elementen essentieel: intimiteit, passie en verbinding, samen vormen ze de driehoek van de liefde.

Intimiteit begint met jezelf. Alleen wanneer we comfortabel zijn in ons eigen lichaam een met ons eigen gezelschap,onszelf durven zien en voelen en waarderen als wie we echt zijn, kunnen we ook intiem zijn met anderen en je partner. Door jezelf lief te hebben laat je aan de ander zien hoe hij of zij jou kan liefhebben. Als we kijken naar het Engelse woord voor intimiteit, wordt dit ons heel duidelijk “INTIMACY”: Into-me-I-see en van daaruit Into-me-You-see

Intimiteit staat of valt met gezien worden. Het is transparant en kwetsbaar zijn, jezelf openen om de ander echt toe te laten en te laten zien wie jij bent. En dat vraagt moed. Intimiteit wordt meestal direct geassocieerd met seks. Intimiteit is niet enkel wie je je naakte lichaam laat aanraken. Echte intimiteit is het samenvloeien van twee naakte geesten, twee mensen die mekaars ziel aanraken ook zonder je kleren uit te doen. Intiem zijn is ook naar elkaar verlangen in de meest onschuldige vorm, elkaar goedenacht kussen, enkel naast elkaar zitten en elkaars hand vasthouden, interesse tonen in elkaar, samen knuffelen, respect hebben voor elkaar, tijd maken om elkaar in vertrouwen te beluisteren, begrip tonen en betrokken zijn. Geheimen en angst zijn de vijanden van intimiteit. Elke gezonde relatie is gebouwd op de fundamenten van eerlijkheid en vertrouwen. Intimiteit betekent dat we ons veilig genoeg voelen om ons ware zelf te tonen in al zijn chaos. Het is het creëren van een ruimte waarin twee mensen zich totaal vrij voelen om hun muurtjes die ze rondom zichzelf gebouwd hebben te laten zien. Na verloop van tijd zullen deze muren afbrokkelen en ontstaat er éénheid.

Passie staat voor de seksuele aantrekkingskracht tot je partner, een passioneel en romantisch verlangen.

Je hebt vast al gehoord van deze typische uitspraak: mannen komen van Mars, vrouwen van Venus.

Hoe mannen en vrouwen omgaan met intimiteit, relaties, passie, verbinding en communicatie vergt wat uitleg. Hoewel er natuurlijk zeker ook uitzonderingen zijn, hebben we het in dit artikel over wat het frequentst voorkomt. Een man heeft vaak meer nood aan fysieke liefde om van daaruit zijn partner emotioneel lief te hebben. Vrouwen hebben vaak nood aan een meer emotionele liefde om van daaruit fysiek lief te hebben. Vrouwen en mannen hebben dus dikwijls een verschillende ingangspoort.

Fysieke intimiteit is erg belangrijk als opstap naar emotionele intimiteit, het draagt er zeer sterk toe bij. Wanneer er geen fysieke intimiteit meer is, duurt het vaak niet lang voordat de emotionele intimiteit ook verdwijnt. Geest en lichaam moeten gevoed worden.

Mannen zijn op vlak van fysieke intimiteit als vuur, hevig en snel warm, snel strevend naar een explosie, maar daarna ook vlug uitgeblust. Vrouwen zijn eerder als water, het duurt een tijdje voordat het vuur het water heeft opgewarmd, maar eens het aan de kook is duurt het langer voordat het water is afgekoeld. Man en vrouw zijn complementair (we zien dit fenomeen ook in koppels van hetzelfde geslacht die elkaar op natuurlijke wijze selecteren op deze eigenschappen) In sommige relaties is het ook net andersom, daar is de man het water element en de vrouw het vuur element. Vuur is nodig om het water op te warmen en water is nodig om het vuur wat af te koelen zodat het niet veel te vroeg uitgeblust geraakt en beide, zowel man als vrouw zich geliefd, gezien en bevredigd voelen.

Verbinding staat voor vastberadenheid en het verlangen om de connectie in stand te houden en het verantwoordelijkheidsgevoel naar elkaar toe; samen tegenslagen overwinnen, de genegenheid, intimiteit en passie op langere termijn willen onderhouden en behouden, zorgen voor elkaar, zowel op materieel en financieel gebied als op emotioneel vlak. Verbinding is een gevoel dat groeit met de jaren.

Idealiter vallen alle elementen mooi samen in het midden van de driehoek, van alles evenveel aanwezig. Meestal is dat echter niet de werkelijkheid. Wel is het belangrijk om je bewust te zijn welk element overheerst in jouw relatie en welk(e) element(en) wel wat aandacht kunnen gebruiken.

Tot hiertoe dit sprookje uit Utopia 🙂 meer over hoe echte relatiedynamieken in elkaar zitten in een volgend artikel.


Reacties zijn gesloten.