Handen dienen om elkaar te dragen

Sinds 1 maart 2021 mag ik terug werken in mijn massagepraktijk en mensen laten genieten van ontspanning door massages en energetisch werk. Er is één opvallend iets wat nu bij veel behandelingen terugkomt….mensen huilen, zijn ontroerd en worden enorm geëmotioneerd als ik hun handen liefdevol aanraak, kneed en vasthoud. Handen zijn bijzonder gevoelige instrumenten waarmee we de wereld verkennen, waarmee we vasthouden, knuffelen, beroeren, strelen en verbinden.

Handen zijn gedurende het afgelopen jaar bijna gedemoniseerd. Handen zijn ontdaan van hun nobele, krachtige, menselijke functie net als het andere ultieme teken van leven, onze adem. Handen worden nu betiteld als vies, vuil, virusverspreiders en bron van alle kwaad. Van een cliënt die kleuterjuf is, hoorde ik dat in het klasje van de jongsten, de kleutertjes de handen op kleurplaten met een rood kruis doorstrepen. Om stil van te worden, om diep over na te denken. Willen we deze jonge ontvankelijke kindjes op deze manier kneden om straks als gezonde empathische volwassenen in het leven te staan? Willen we ons hele leven in het teken stellen van angst om dood te gaan?

Ik ben vaak aanwezig geweest bij het levenseinde en heb de handen vastgehouden van mensen tijdens het intieme moment van sterven om hen zo te vergezellen tot aan de volgende poort. Laten we zorg dragen voor het leven én voor de dood, zodat mensen het leven in schoonheid en verbondenheid samen met diegenen die zij liefhebben, kunnen loslaten en beginnen aan hun reis naar een andere dimensie. De dood is enkel een illusie. We evolueren verder naar een uitbreiding van ons zielewezen.

Als verpleegkundige en vroedvrouw ben ik opgeleid met de leuze om mijn werk te doen met hoofd, hart en handen. Mijn hoofd kan de waanzin van deze verknipte maatschappij niet meer begrijpen, mijn hart en mijn handen blijven over om te proberen mensen die mijn pad kruisen in liefde, met warmte en door verbinding te dragen doorheen alles wat het leven ons brengt.

Te midden van de chaos en de angst is er binnen in mij een onoverwinnelijke kalmte en liefde, te midden van tranen, is er binnen in mij een onoverwinnelijke glimlach. Het maakt niet uit hoe hard de wereld tegen me duwt, er is een vuur diep in mij , wat groter en machtiger is, de levenskracht zelf.

Er zal steeds ruimte zijn voor jouw hand in de mijne, nu en voor altijd.

Zullen we met liefde samen het leven bedrijven?

Heftige tijden

Het is nu februari 2021. De laatste maanden waren voor mij heel bewogen, heel intens. Net als velen onder jullie heb ik een gedwongen reis naar binnen moeten maken. Door de aanblik van de maatschappij die me steeds bevreemdender en ontmenselijkter voorkwam,  heeft mijn hart meermaals in duizend stukken op de grond gelegen en hebben er vele tranen van onmacht, onbegrip en wanhoop gevloeid. Ik heb als vroedvrouw en verpleegkundige het privilege gehad om aanwezig te mogen zijn en steun te mogen bieden bij het begin van het leven en bij het einde ervan. Nooit echter op deze voor mij bizarre en tegennatuurlijke manier.  De toenemende polariteit in de gemeenschap en de verdeling van mensen in groepen doen mij veel pijn.

Psychologische veiligheid

Zoals de bekende psycho-analyticus Carl Jung al zei: ‘de meest gevaarlijke psychologische fout is de projectie van de schaduw op anderen’. En de schaduw heeft al gerust op heel velen, steeds met de nodige blaming en framing tot gevolg.

Psychologische veiligheid is zeer belangrijk in een ploeg van 11 miljoen. Het blijkt de grootste succesfactor te zijn in teams. Als teamleden zich veilig voelen om hun mening te geven en zichzelf te zijn, hun noden te uiten en zich kwetsbaar te durven opstellen dan pas ontstaat er dynamiek en verbondenheid, en de wil om elkaar te dragen en te respecteren. Vele knappe koppen hebben psychologische veiligheid geïdentificeerd als sleutel tot effectieve samenwerking. In een sfeer van psychologische onveiligheid is er angst om fouten toe te geven, men gaat dan schuld afschuiven en anderen beschuldigen, mensen durven geen afwijkende meningen meer verkondigen of vernieuwende ideeën te brengen. In een psychologisch veilige samenleving leert men van fouten, en dit leidt tot betere en innovatievere beslissingen. Als we een nieuw normaal willen creëren, een nieuwe wereld, dan zeg ik daar volmondig JA tegen als we die wereld laten geboren worden uit het verlangen naar liefde in het hart van de mensen.

Gevormd door je levensweg

Gemakkelijk is dit niet, want we zijn allemaal eigenaar van specifieke meningen, maar niet van een absolute waarheid. We hebben allemaal ons pad gelopen. Ondergesneeuwde wegen, paden bezaaid met brokstukken uit zware verledens, zonnige straten met fluitende vogels, kronkelige en steile  bergpaadjes, brede lanen waarop men ongehinderd kan cruisen, stoffige landwegen, saaie routes, hindernissenpistes, idyllische romantische wegen of donkere modderige veldwegen waar je je doorheen moet ploeteren. Het pad dat we gelopen hebben vormt ons. Zo reageren we elk vanuit ons eigen referentiekader, vanuit onze eigen levenservaringen. We kunnen de wereld maar begrijpen in zoverre we onszelf en onze eigen angsten en weerstanden leren begrijpen en erkennen. Om een ander mens diepgaand te kunnen begrijpen moet je gezwommen hebben in dezelfde wateren die hen bijna verdronken hebben.

Je kan niet alle wondes en littekens zien van waaruit mensen denken wat ze denken, geloven wat ze geloven, zeggen wat ze zeggen en doen wat ze doen. Angst wordt nu meer dan ooit enorm aangeraakt en getriggerd bij velen. Wondes worden weer open gereten en helen heel traag en moeilijk omdat ze elke dag opnieuw beroerd worden. En van daaruit worden wantrouwen, verwarring, verdriet, woede en frustratie geboren. Deze emoties zijn voor veel mensen te zwaar om alleen te dragen en bij gebrek aan echt menselijk contact om deze gevoelens te kanaliseren worden ze ongefilterd de multimediale ether ingestuurd met toenemende verharding en bitterheid tot gevolg.

Vertrouwen met een open mind

Ik zou zomaar wensen dat we elkaar terug gingen vertrouwen. Vertrouwen is een toestand van openheid en geloof. Durven om ook eens een andere visie toe te laten en die te onderzoeken met een open geest. Vertrouwen hebben is als jezelf toevertrouwen aan het water. Je houdt je ook niet krampachtig vast aan het water wanneer je zwemt. Want als je dat wel doet, word je stijf en verkrampt en ga je kopje onder. Ontspan je, leer jezelf de attitude van vertrouwen aan, laat los, sta open om liefde te ontvangen en genees zo jezelf.

Ik heb het zo gemist en mis het elke dag nog meer, dat mijn glimlach je tederheid mocht geven, dat mijn handen je zachtheid mochten geven, dat mijn omhelzing je mocht zeggen dat je belangrijk bent voor mij en mijn kus een uiting mocht zijn van mijn dankbaarheid voor jouw aanwezigheid.

Liefde is ons levensdoel

Mettertijd zijn vele dingen ooit gebroken geweest, maar alles kan hersteld worden. Niet met geweld, maar met intentie en onze samenwerkende collectieve positieve gedachten. Dus GA en verspreid jouw licht! We worden geboren enkel met liefde en zonder angst. Liefde is de essentiële realiteit en ons doel en onze bestemming hier op aarde. Je hiervan bewust zijn en liefde te ervaren in jezelf en van en door anderen is de betekenis en de zin van het leven. Liefde is een groot vuur, het knettert, het sprankelt, maakt kwetsbaar, verlicht, zuivert en verwarmt. Liefde tilt je op en geeft je kracht. Heb intens en onvoorwaardelijk lief. De gebroken wereld wacht op jou in duisternis.

Niet wetend wanneer het licht eindelijk door de wolken breekt, en de zonsopgang komt, doe ik ondertussen elke deur open die mij naar de liefde leidt.

Heel veel liefs,

Met diep respect voor ieders overtuiging geschreven,

Love you all,

Sofie

Gezonde grenzen in je relaties

Ik hoop van harte dat jij heel veel lieve, aangename, warme mensen in jouw relaties hebt. Velen onder ons hebben dat geluk.

Toxische relaties

In de praktijk kom ik echter vaak mensen tegen met 1 of meerdere echt toxische mensen in hun vriendenkring, collega’s, familie of soms is het ook hun (ex)partner. De mensen die je omringen in je leven zouden een bron moeten zijn van stressreductie, niet bronnen van pijn en verdriet. Durven grenzen te stellen is de moed hebben om onszelf lief te hebben, en voor onszelf te kiezen, zelfs wanneer we het risico nemen om de ander teleur te stellen. Gezonde relaties trekken je niet naar beneden, maar inspireren je om de beste versie van jezelf te worden. Je moet dus stoppen met de oceaan over te zwemmen voor mensen die voor jou nog niet in de beek willen springen.

Geef het goede voorbeeld: Respecteer eerst ZELF jouw grenzen.

De eerste stap in grenzen stellen is gek genoeg zelf je eigen grenzen respecteren op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Mensen stappen over jouw grenzen wanneer ze onduidelijk en niet helder zijn en omdat je ze zelf vaak het eerst overtreedt! Hoe vaak komt het niet voor dat je toch ja zegt, en nee bedoelt?
Vooral de mensen die wat last hebben van perfectionisme dagen zichzelf regelmatig uit op fysiek en mentaal vlak: toch nog dat project afwerken in het weekend na een al 60 uren werkweek, om 22u ’s avonds nog die 2 manden strijk wegwerken, ook al ben je lichamelijk uitgeput van de hele dag er al te zijn voor je klanten, overal in je lichaam pijn voelen en toch stug doorgaan omdat je zelf niet naar de stem van je lichaam luistert.
Rust nemen, tijd om op te laden is dan vaak de laatste oplossing die in ons hoofd opkomt. Ongemerkt geven we zo het voorbeeld aan anderen rondom ons hoe wij willen behandeld worden. We gaan immers zelf destructief met onze lichaam en geest om! De relaties die we aangaan spiegelen aan ons koppig ikje wat we eigenlijk zelf dienen te veranderen.

Doe zelf meer van wat je wil zien bij anderen

Wanneer je continu omringd bent met toxische mensen verandert soms ook je eigen gedrag en prikkelt je overlevingssysteem en je zelfverdedigingsmechanisme: je hebt woede-uitbarstingen zonder reden, je zegt dingen die je niet meent, je klaagt veel, gaat vaak in discussie, en bent gestresseerd tout court. En dat we deze reacties hebben laten we zelf toe.
Heel vaak gebeurt het als mensen zich ten volle bewust worden wat een toxische relatie met hun doet, dat ze zich teleurgesteld voelen in zichzelf dat ze dit zolang toegelaten hebben, zich niet eerder verzet hebben. Teleurstelling of schuldgevoel zijn hier echter niet op zijn plaats. Vertrouw erop dat jouw bewustwording op het juiste moment gekomen is. Het moment waarop je sterk genoeg was om de nodige stappen te zetten. Want als wij het zelf toelaten, is het goede nieuws dat we er ook zelf iets aan kunnen doen! Reken er nooit op dat het gedrag van de persoon die jou kwetst vanzelf verandert. Dat gedrag kan pas veranderen als je zelf verandert. Personen, situaties en omgevingsfactoren zijn beïnvloedbaar door jouw eigen vibratie, door jouw gedachten, door jouw handelwijze.

Hoe doe je dat dan? Gezonde grenzen stellen?

 • Doe meer van wat je wil aantrekken in je leven, en minder van wat je niet wil

Een logische stap is dan hoeveel toegang je verleent tot jouw leven aan andere mensen. Hou voor ogen dat je mensen enkel je leven binnenlaat op uitnodiging. Sommige mensen voelen aan als een zacht verkoelend zomerbriesje voor de ziel en voor hen zal er misschien maar een klein schattig hekje rondom jouw energieveld staan, terwijl je voor anderen die met grote bulldozer jouw terrein platwalsen je liever een 3 meter hoge muur wil metselen. Bepaal dus als eerste stap met wie je contact wil limiteren en met wie je contact wil uitbreiden. De zomerbriesjes zullen jou uiteindelijk moed en kracht geven om de contacten met de energievreters te verminderen of helemaal te stoppen. Voor sommige moeilijke relaties is er echter niet altijd de mogelijkheid om contact volledig te stoppen. Verminderen en grenzen stellen kan wel altijd!

 • Met wie treed ik in interactie?

Elke dag gaan we om met veel mensen. Geweldige mensen, inspirerende mensen, gemene mensen, vervelende mensen, lieve mensen, grappige mensen, onbeleefde mensen, egoïstische mensen. Deze eigenschappen bepalen niet deze personen, ze vallen jou op voor een bepaalde reden. Besef steeds dat net dat waar je je aan ergert bij al deze mensen, een uitdaging is voor jou, net daar zit een tip aan welk punt in jouw zijn er nog kan gewerkt worden.

 • Wie is gezond voor me? Wie helpt me om te groeien?

Deze vraag is dubbelzinnig. Want ook de mensen aan wie we ons mateloos ergeren hebben een belangrijke boodschap voor ons. We groeien niet alleen door rozenblaadjes naar elkaar te gooien. Het is echter wel belangrijk om het juiste evenwicht te creëren. Je houdt maar moed om te groeien en door te zetten en de uitdagingen van het leven aan te gaan als je voldoende enthousiaste supporters hebt en minder mensen die je blokkeren.

 • Tijd voor actie!

Neem 2 vellen papier en een pen. Bovenaan blad 1 schrijf je de namen van 2 mensen in je familie waar je een moeilijke relatie mee hebt. Bovenaan blad 2 schrijf je de namen op van 2 mensen buiten je familie waar je een ongezonde verhouding mee hebt.

Stel je nu de volgende vragen bij elk van deze mensen en maak de balans op door de antwoorden echt op te schrijven.

 • Moedigt deze persoon me aan?
 • Behandelt deze persoon me met respect?
 • Houdt deze persoon van mij?
 • Bezorgt deze persoon me ongewild stress?
 • Heeft deze persoon onrealistische verwachtingen van mij?
 • Is deze persoon eerlijk tegen mij?
 • Is deze persoon overwegend positief of negatief voor mij?
 • Vertrouw ik deze persoon?
 • Voel ik me goed als ik bij deze persoon ben?

Laat de antwoorden even bezinken en bespreek het eventueel met een goede vriend of vriendin die je ook wat input kan geven.

 • De rollen worden verdeeld

Nu is het aan jou om te bepalen welke rol deze mensen nog in je leven mogen spelen? De hoofdrol? Of af en toe een bescheiden bijrol? Is een houten poortje genoeg als afscheiding of is de Chinese Muur nog niet hoog, lang en breed genoeg?

 • Schrijf een plan van aanpak!

Werk een persoonlijk grenzenplan uit voor elk van deze personen, te beginnen bij degene die het meest je rust en vrede in je hoofd verstoort, of indien dit nog een te zware opdracht is begin je met de persoon bij wie grenzen stellen je het makkelijkst afgaat. Vraag eventueel hulp aan je trouwe supporters of je therapeut. Schrijf dit tot in detail uit. Blijf bij je plan, ook al gaat uiteraard de persoon voor wie je grenzen stelt in weerstand of in de tegenaanval.

 • Geweldloze communicatie

Spreek vanuit jouw persoonlijke noden en in IK boodschappen: ik heb meer behoefte aan ruimte, tijd voor mezelf bijvoorbeeld. Verval niet in beledigingen, beschuldigingen, ruzie of redenen opsommen waarvoor je het contact wil verminderen of verbreken en trap niet in de JIJ bent altijd, nooit, niet, niks….. valstrik, dat creëert enkel een bodem voor nieuw conflict en getouwtrek heen en weer. Je hoeft jezelf immers niet te verantwoorden om te kiezen voor je eigen mentale en fysieke gezondheid. Zorgen voor je welzijn ben je wel aan jezelf verschuldigd. De belangrijkste oorzaak van ongelukkig zijn is niet de situatie , maar wel jouw eigen (vaak zelf veroordelende) gedachten erover. Je doet dit niet om de ander bewust te maken van zijn fouten, werkpunten of gedrag. Dat proces komt bij de ander op gang door jouw keuze voor jezelf. Jij bent enkel de spiegel, zoals de ander de spiegel voor jou was. Mooi toch!

Laat het duidelijk zijn dat grenzen stellen echt geen gemakkelijk proces is. Het kan voor jou oncomfortabel , vreemd en ook beangstigend voelen, vraag hulp aan vrienden, aan mensen die je vertrouwt of je therapeut.

Maar onthoud vooral dit: jij verdient een overvloed aan gezonde, warme liefdevolle gelukkige relaties!! Start vandaag nog met deze situatie zelf te creëren, jij hebt zelf die kracht.

Kiezen is een keuze!

En wanneer keuzes aan je knagen, en angst belemmert je te kiezen, durf jezelf dan af te vragen: wat heb ik ECHT te verliezen.

Met liefde,

Sofie

Help! Ik heb hoofdpijn en spierpijn na de massage

Meestal heb je na een massage een goed gevoel, lekker los en ontspannen. Soms echter kan je ook wat klachten ervaren na je massage. Indien je langdurig veel spanning en/of stress had, en/of  je lichaam compleet geblokkeerd zat, dan kan je je soms niet goed voelen de dag na je massage.

Welke symptomen kan je mogelijk ervaren?

-hoofdpijn
-spierpijn
-misselijkheid
-je grieperig voelen
-vermoeidheid
-je erg emotioneel voelen

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Als we gespannen spieren los kneden dan ontstaan er micro scheurtjes in de spieren. Het lichaam tracht deze kleine verwondingen zelf te herstellen door ontstekingsmodulatoren naar deze plekken te sturen. Dit veroorzaakt een heel lichte ontstekingsreactie, met een aantal van bovenstaande symptomen tot gevolg. Bij of na een massage komen geen ‘afvalstoffen’, ‘gifstoffen’ of ‘toxines’ vrij. Hoewel deze theorie veel verkondigd wordt.

Wat er wel vrijkomt bij vooral zeer stevige bindweefselmassage is myoglobine. Myoglobine is een zuurstofbindend eiwit in de skeletspieren en hartspier, het zorgt voor zuurstoftransport naar de energiecentrales in de spiercellen en geeft de spieren hun rode kleur. Myoglobine komt vrij na schade aan skeletspieren en aan de hartspier en wordt door de nieren met de urine uitgescheiden. Myoglobine komt ook vrij in grotere hoeveelheden na intensief sporten, sporten in de hitte, of na ernstige ongelukken met verwondingen waarbij spieren geplet worden,bij bevriezing, verbranding, en dus in kleine hoeveelheden ook bij stevige druk of compressie op de spieren bij massage. Als de spiercellen beschadigd geraken gaan de cellen kapot, waardoor myoglobine naar het bloed lekt. Sterk verhoogde waardes kunnen leiden tot nierfalen. Dit gebeurt echter nooit bij een gewone massage. Het is wel goed om zowel voor als na de massage water te drinken, om het eventueel vrijgekomen myoglobine uit de nieren te verwijderen. Echter nooit massale hoeveelheden water. Meer dan 1,5 of 2 liter water verspreid over 24 uur is echt niet nodig.

Myoglobine is totaal niet gevaarlijk in kleine hoeveelheden. Maar indien men een veel te zware sportinspanning doet, of een zeer langdurige zeer stevige pijnlijke massage ondergaat, bereikt er veel myoglobine en creatininekinase de nieren en wordt het lichaam als het ware vergiftigd, deze aandoening heet rhabdomyolyse. Voor oudere mensen, mensen met chronische ziekten , mensen met myofasciale pijnsyndromen, mensen met diabetes, … is het echt niet aan te raden om zeer stevige massages te ondergaan, het risico dat hun lichaam niet in staat is om grotere hoeveelheden myoglobine zelf te verwerken is veel groter.

Wat doe ik als massagetherapeut om te voorkomen dat je echt veel last krijgt na de massage?

Ik werk nooit ruw of hard of te krachtig. Pijn ervaren tijdens de massage zorgt voor weerstand en afweer van diegene die op tafel ligt. De spier gaat zich verzetten en verkrampen in plaats van meewerken. Vandaar dat ik eerst los masseer en soms ook warme stenen gebruik en probeer om je te laten ontspannen. Ontspanning creëren is al het halve werk. Veel mensen kunnen zichzelf niet meer brengen tot loslaten en relaxen. Ik leg eerst gewoon mijn handen op je rug, rustig contact maken, je even laten wennen aan de aanraking, nog over de handdoek heen. Even rustig ademhalen, uit de sneltrein van de maatschappij stappen. Na het verdelen van de olie zal ik eerst aangenaam masseren, nog niet diepgaand, maar lange strijkingen en passieve stretching om je even te laten genieten. De spieren worden zo warm, kneedbaarder, je lichaam laat los. Sommige mensen geraken in dit gedeelte wat in paniek. “is dit alles?” , “je mag best wat harder masseren hoor” , of : “ oh jee, ik gaf aan dat ik stevige druk wil, is dit haar interpretatie van stevig?” J

Geen paniek! Pas na 10 minuutjes ga ik stilaan dieper, tot de gewenste druk bereikt is , zo beschadig ik de spier het minste en creëer ik minder scheurtjes en minder schade aan de spier.  Bij iemand met wat meer weefsel of spiermassa kan ik dieper werken dan bij een mager persoon. Veel mensen denken onterecht dat je bij een therapeutische massage of sportmassage moet “afzien” en veel pijn hebben, want anders “doet het niks af”.  Niets is minder waar. Het laten ontspannen van het lichaam is het allerbelangrijkste, pas daarna de technieken die ik op de spieren gebruik.  Er zijn ook nogal wat mensen  die bang zijn van een wat zachtere of matige druk massage, omdat ze dan weer in contact komen met hun gevoel. Het voelt voor hen fijn en beangstigend tegelijk. Massage is durven loslaten en toelaten. Massage is een zaak van wederzijds vertrouwen.

In onze huidige maatschappij ervaren we zelden nog ruim een uur onverdeelde liefdevolle aandacht van een ander persoon. Bovendien ben je zelf niet aan het mailen, bellen , appen of scrollen of niet met 10 dingen tegelijk aan het multitasken. Je ligt gewoon op een tafel met een rustig muziekje NIETS te doen.  Wanneer gebeurt dat nog? Dat gegeven alleen is al helend!

Na de massage laat ik je nog even bijkomen op tafel. Daarna krijg je direct een glas water om te drinken. Het sleutelwoord om minder kans te hebben op klachten na de massage is HYDRATEREN!

Het is belangrijk om zowel de dagen VOOR en de dagen NA de massage wat water te drinken. Zeker indien het ook nog warm weer is. Het lichaam kan meestal de stoffen die vrijkomen na een massage wel aan, echter niet als je veel ontstekingsstoffen in de bloedbaan stuurt van een al bijna uitgedroogd iemand!  Grote hoeveelheden water hoeven absoluut niet, teveel water drinken is ook schadelijk. Meer als  1.5 liter water per dag hoeft echt niet.  Er bestaat niet zoiets als het gewoon wegspoelen van ‘afvalstoffen’ door water te drinken. Je wil echter niet en wat uitgedroogd zijn en heel veel ontstekingsstoffen in het bloed hebben.

Wat kan je zelf doen?

– niet wachten tot je volledig geblokkeerd zit om iets aan je klachten te doen. Maak tijdig een afspraak met je kinesist, osteopaat, massagetherapeut,… Tijdig wil zeggen als je lichaam de eerste signalen geeft, niet pas als het al schreeuwt om aandacht! En maak er nadien een regelmatige gewoonte van om een behandeling te nemen, je lichaam zal meestal enkel de eerste keer reageren met klachten na de massage. Als je daarna je lichaam blijft onderhouden met kiné, osteopathie of massage, dan krijg je geen extreme klachten en voel je je ook geen wrak meer na de behandeling. Zit je volledig geblokkeerd en ervaar je veel stress, dan raad ik meestal aan om 2 of 3 keer korter achter elkaar te komen en er dan wat langere tijd tussen te laten.  Als je een antibioticum neemt zeg je ook niet na 1 pilletje dat het niet werkt. Een manuele behandeling is net zo, we kunnen geen mirakels doen, daarvoor moet je in Lourdes zijn! J Meestal zijn er dus enkele behandelingen nodig met regelmaat gegeven.

– na de massage is het belangrijk om de volgende dagen het rustig aan te doen. Dit wil zeggen: niet volledig los gaan in de grote schoonmaak of je hele tuin aanpakken, of grote en zware opruimwerken doen, of je helemaal geven in een intense sport work- out.  Als je pijnklachten ervaart door stress of spierblokkades en die zitten er al een tijdje, dan is dat op den duur voor het lichaam zijn gewone normale toestand geworden, het weet niet beter, het lichaam ervaart deze toestand dan als een evenwicht. Als ik je dan help te ontspannen en ik ga de spierknopen losmaken, ervaart het lichaam dit als een onevenwicht. Sommige mensen kunnen dit werkelijk voelen en voelen zich “instabiel” . Voor sporters is het belangrijk dat ze de dag nadien niet trainen of slechts een lichte training doen onder hun normale niveau. Je bent blessuregevoeliger na een massage en door het passieve stretchen en mobiliseren van de spieren ervaart men ook kortdurend krachtsverlies. Na enkele dagen is er dan weer marge om uiteindelijk betere prestaties te bereiken door toegenomen range of motion en soepeler maken van de fascia rondom de spier.  Buiten fysieke instabiliteit kan het heel soms ook voorkomen dat je je erg emotioneel voelt na een therapeutische en/of energetische massage, ook trauma, pijn en emoties zitten opgeslagen in verkrampte spieren…. Het duurt enige dagen vooraleer het lichaam zijn evenwicht hervindt. Daarna heb je meestal pas je volle profijt van de behandeling, dan heb je minder of geen pijn meer en voel je je lichter en meer energiek.

Mijn ervaring is dat vooral mensen die zich bijna nooit laten masseren deze klachten ervaren. Mensen voor wie massage tot hun 14 daagse of maandelijkse routine behoort om hun lichaam te verzorgen hebben al deze ongemakken niet meer. Massages worden doorgaans beter als je het regelmatig doet, je ervaart geen pijn meer, hebt geen klachten nadien en je durft je meer loslaten en ontspannen omdat je de therapeut steeds beter kent en de massage vertrouwder aanvoelt.

Leven in de schaduw van trauma

In deze eerste weken van januari zijn veel mensen bezig met het maken van goede voornemens en wat we willen bereiken in 2019. Maar een belangrijk iets om te onthouden is dat er geen ruimte is voor iets nieuws als we niet eerst het oude opruimen.

Als mens hebben we ons gedurende ons leven vaak moeten wapenen, moeten overleven. Dit heeft gevolgen voor onze geest en ons lichaam.

Trauma wordt vaak bekeken als een probleem dat opgelost moet worden, of wondes die ons gebroken en ongeliefd laten voelen.

Maar eigenlijk is trauma ook een opportuniteit , een uitnodiging om echter te worden en dieper in onze  geest en in ons lichaam te duiken. Trauma kan zo een cadeau worden in plaats van een probleem.

Omdat trauma opgeslagen zit in het lichaam , is het vaak niet genoeg om over het trauma te spreken of om allerlei emotionele processen rondom het trauma te doen. Om echt tot de kern te geraken, moeten we terug kwetsbaar worden, kwetsbaarheid die dieper gaat dan woorden en die ons terug diep laat indalen in ons lichaam en terug contact te hebben met wie we in essentie zonder deze blokkades zijn.

Trauma kan men bekijken vanuit 3 aspecten:

Relationeel: we worden getraumatiseerd wanneer we alleen zijn met teveel pijn om te integreren in ons lichaam. Van dan af gaan we verder met ons leven en om dit aan te kunnen nemen we afstand van hetgene dat gebeurd is (dissociatie). Tegelijkertijd zijn we van dan af in oorlog met die delen van ons lichaam waarin het trauma gestockeerd wordt. het resultaat is ziekte , controle en gecontroleerd worden ( door onszelf en door anderen), geleefd worden in plaats van eigen keuzes te maken.

Neurobiologisch perspectief: als het brein overspoeld wordt door angst en verschrkking, kan het brein niet meer functioneren. Het Fight-Fright-Flight mechanisme (Vecht-Verlam-Vlucht)  treedt keer op keer in werking, wanneer we in contact komen met de alarmerende trigger.

Instinctief : wanneer de vecht -vlucht -verlam respons niet genoeg is om de dreiging te ontlopen, gaan we ons passief verdedigen tegen het trauma door ons eraan te onderwerpen. Het resultaat is dat we ons leven leiden vanut een gevoel van schaamte, waardeloosheid en /of depressie. We handelen dan vanuit een slachtofferidentiteit , we zijn niet in staat om grenzen te stellen en we hebben zeer lage verwachtingen van het leven, met vaak extreme vermoeidheid, depressie en ziekte in al zijn vormen als resultaat.

Datzelfde vecht-vlucht mechanisme zorgt ervoor dat we vluchten in ons werk, in overvolle agenda’s, in teveel moetens en drukte. Wanneer we ons leven overvol plannen dan hoeven we niet te voelen, we vermijden de confrontatie met ons diepste zelf dat vaak al jarenlang signalen uitzendt, maar waar we niet naar willen luisteren, omdat we bang zijn voor wat we diep vanbinnen hebben weggestopt.

Vaak ergeren we ons aan andere mensen, aan hun woorden, hun gedragingen. In feite spiegelen zij wat er nog in conflict is in onszelf, wat we nog niet erkenden, die delen van onszelf die we nog niet accepteerden. Onze grootste vijanden zijn onze grootste leermeesters.

Zou je graag een andere realiteit ervaren?

Een leven waarin je genoeg kan vertragen om je veilig te voelen in elke cel van je lichaam, waar je je aangeleerde gedragingen ‘on hold’ kan zetten, waar je je zintuigen en je gevoel toestaat te openen en te voelen en je de weg te wijzen. Een leven waarin je geen verstoppertje speelt en waarin je echt gaat neerzetten wat jij wil.

Als de ziel geen taal meer heeft, dan spreekt het lichaam.

Het engelse woord voor ziekte maakt ons veel duidelijk : disease, oftewel dis-ease, op je ongemak zijn, niet vertrouwd zijn, soms zelf bang zijn voor en met je eigen lichaam.

Wat als we een brug konden slaan tussen de pijnlijke afstand tussen wie we denken dat we zijn in ons hoofd en onze gedachten en hoe we onszelf ervaren doorheen ons lichaam en ons hart en ziel.

Echte kracht ligt in de bereidheid om moeilijke energieën en emoties  zoals twijfel, schaamte, angst, gebrokenheid,schuld, pijn en verdriet te zien, te erkennen en te aanvaarden.

Bereid zijn te zien wat je niet wil zien

Bereid zijn te verzachten op verharde plekken.

Bereid zijn om lief te zijn voor  al je imperfecties

Bereid zijn om ook je donkere kanten lief te hebben.

Trauma is de onzichtbare kracht die ons maar steeds opnieuw laat wegrennen, rusteloos, een soort van onbereikbaar doel nastrevend.

Trauma houdt ons gevangen in onnodige activiteit, in verslaving, in dwangmatig gedrag, laat ons vluchten in gedachten, laat het lichaam zich onveilig voelen.  We blijven onszelf maar afleiden met ongezond maar bevredigend voedsel, alcohol, drugs, medicijnen, seks, shoppen, internet, TV, computer, poetsen, piekeren…

Als we verstillen, vertragen, stoppen, niets doen,….dan…moeten we onszelf zien. We zullen lang en diep begraven gevoelens moeten zien en voelen , al die rommel, de puinhoop, troep en rotzooi waarvan we hard weggerend hebben al die tijd.

Toch is het veilig om te rusten, om stil te zijn, om te voelen. Je kan dit leren. Het lukt niet meteen , omdat het zo onwerkelijk en onvertrouwd voelt voor de meesten onder ons. Begin met kleine stapjes, sta iets langer stil bij je verdriet, wees aanwezig in je momenten van vreugde, adem in je angst in plaats van ervan weg te lopen. Leer ademen! Je kan leren om te ademen doorheen de diepste pijn.

Kom weer thuis in je lichaam, als één geheel, en omhels al de zaken die je liever ontkent en wegduwt, om je daarna vernieuwd en bevrijd te voelen.

Je lichaam is een zeer intelligent en prachtig instrument. Het is uitgerust met alle tips, tricks en tools om zichzelf te helen.

Bewoon het bewust!

7 gezondheidsvoordelen van Reiki die je zullen verrassen

Universele levenskracht energie

Veel mensen passen allerlei technieken toe om hun gezondheid te verbeteren, zoals sporten, gezonde voeding, meditatie, yoga… Het bezig zijn met hun lichaam zorgt er meestal voor dat ze zich bewuster worden van subtiele energiestromen in en rond het lichaam en eveneens het verband tussen de stroming van deze energie en hun gezondheid.

Over het bestaan van deze ‘levenskrachtenergie’ bestaat al lang geen twijfel meer, en de noodzaak dat deze vrij en ongehinderd kan stromen in het lichaam om gezond te blijven is reeds uitvoerig bestudeerd door zowel artsen als wetenschappers.

Ons lichaam is niet alleen opgebouwd uit fysieke elementen zoals spieren , botten, zenuwen, bloedvaten, organen, klieren, enz.. maar het heeft ook een systeem van energiebanen en energiecentra (chakra’s) . Dit systeem helpt ons lichaam om de energie vlot te laten circuleren doorheen ons fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel lichaam.

Als onze levenskrachtenergie laag of geblokkeerd is worden we sneller ziek, zowel fysiek als mentaal of emotioneel, als de energie hoog is en vrij stroomt kunnen we makkelijker onze gezondheid herstelllen of behouden en een verhoogd gevoel van welzijn ervaren. Deze energie voedt al onze cellen en ondersteunt hun functie.

Reiki behandelingen vermeerderen de toevoer van levenskrachtenergie, en helpt je lichaam om zichzelf te herstellen. Reiki zorgt voor ontspanning, creëert rust en kalmte. De eigen herstelmechanismen van het lichaam werken beter en effectiever. Reiki brengt de geblokkeerde energie terug in beweging.

Wat kan Reiki betekenen voor jouw gezondheid?

Hieronder worden 7 gezondheidsvoordelen van Reiki opgesomd die wetenschappelijk onderzocht zijn.

 • Reiki helpt het lichaam stress los te laten en bevordert relaxatie. Reiki kan stress verminderen en je in een toestand van diepe relaxatie brengen. Enkel in rust kan je lichaam zichzelf helen. Reiki triggert het parasympathisch zenuwstelsel en brengt je tot rust; De meeste ziekten van vandaag zijn gelinkt aan stress. Stress wordt vaak veroorzaakt door gevoelens van angst, zorgen, twijfel, woede,verdriet,..Het ‘American Institute of Stress’ schat dat ruim 75% van alle doktersbezoeken het resultaat zijn van of een reactie zijn op stress. De effecten van stress die zich in je lichaam vast zetten gaan van milde problemen en pijntjes tot grotere gezondheidsproblemen zoals hartziekten, spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen, enz…
 • Reiki vermindert angst en depressie door je humeur te beïnvloeden Stemmingswisselingen worden zeer geassocieerd met angst en depressie. Vele studies hebben algemene verbeteringen in humeur beschreven door Reiki. De voordelen zijn natuurlijk duidelijker voor diegenen met eerder een negatieve stemming. Eens als de stemming verbetert, volgt hier vaak een vermindering uit van angst, depressieve gevoelens, woede en verwarring. Reiki brengt helderheid, vaak worden ineens patronen, gedragingen of situaties die je ongelukkig maken of die ongezond voor je zijn heel duidelijk. Positieve energie neemt toe en ook de lusteloosheid die vaak gepaard gaat met depressie verbetert.
 • Reiki laat mobiliteit toenemen bij pijn in de schouder, pols en lage rug. Een interessante studie die gepubliceerd werd in ‘The journal of Evidence Based Complementary and Alternative Medicine’ vergeleek de effectiviteit van verbetering van mobiliteit door kinesitherapie en Reiki. De studie toonde aan dat beide technieken hetzelfde effect hebben op het aangedane lichaamsdeel. Deze resultaten suggereren dat de weldadige effecten van Reiki op de mobiliteit te wijten zijn aan veranderingen in gewrichts of spierstructuren eerder dan een inwerking op het pijnsysteem.
 • Reiki helpt infectie en ontstekingen helen. Een studie laat zien dat Reiki de immuniteit aanwakkert en de witte bloedcellen laat toenemen.
 • Reiki helpt je om zelf saboterende gedragspatronen los te laten en te transformeren. Reiki helpt ook om stereotiepe gedragingen die je zelf doet en steeds weer tot stress leiden te herkennen en het aan te pakken om deze te veranderen. Reiki helpt je om de beste versie van jezelf te worden. Al moet gezegd dat dit ook met Reiki niet altijd een makkelijk pad is. Eerst zal Reiki een uitzuivering teweeg brengen, gepaard gaande met meer plassen, meer zweten, gevoeliger, huileriger zijn dan normaal, om vervolgens bewustzijn van je patronen geleidelijk aan te verhogen en uiteindelijk ze te veranderen zodat ze jouw welzijn dienen. Meestal zijn er dan wel meer Reiki behandelingen nodig, zeker als de problemen al lang bestonden.
 • Reiki verzacht symptomen die gepaard gaan met kanker en kankerbehandeling Reiki kan natuurlijk geen kanker genezen, maar kan wel effectief de geassocieerde symptomen bij kanker zoals depressie, pijn en vermoeidheid verzachten. Een studie gepubliceerd in ‘The Journal of Integrative Cancer Therapy’ toonde aan dat behandelingen met Reiki voor 5 opeenvolgende dagen gevolgd door een week geen Reiki behandeling bij vele kankerpatiënten de vermoeidheid , de pijn, de angst sterk kunnen verminderen en de kwaliteit van leven kon verbeteren.
 • Reiki bevordert emotionele helderheid en spirituele groei. Reiki heelt je niet alleen fysiek, het heelt je ook emotioneel. Eén van de meest gewaardeerde effecten van Reiki is dat het je vermogen om lief te hebben doet toenemen. In de eerste plaats voor de belangrijkste persoon waarvan je moet houden om gezond te zijn en te blijven: jezelf! Reiki helpt je ook om je dieper te kunnen verbinden met mensen, het versterkt en heelt je persoonlijke relaties. Reiki brengt innerlijke vrede en harmonie, het zuivert en verheldert je emoties.

Reiki is ondertussen steeds meer bekend en aanvaard geworden omdat het helende effect op een niet traumatische manier kan bereikt worden en makkelijk geïntegreerd kan worden aansluitend bij klassieke geneeskundige of psychotherapeutische behandelingen. Reiki vervangt geen klassieke medische behandeling, maar kan op een waardevolle manier aanvullend zijn om je welzijn te herstellen.

Bronnen:

Oorlog tussen klassiek en alternatief

Strijd

Deze twee vormen van gezondheidszorg bestaan al jaren naast elkaar. Je leest het goed: NAAST elkaar, ik zou liever zien MET elkaar, samen, aanvullend. Door deze oorlog jegens elkaar zijn er in feite twee verliezers. Het zou zo’n mooi harmonisch verhaal kunnen zijn. Heel dikwijls worden de oosterse vormen van geneeskunde als ‘kwakzalverij’ betiteld.  Zakkenvullers, niet wetenschappelijk bewezen, niet meetbaar, schadelijk, gebakken lucht, oplichters….

Anderzijds kan ook de alternatieve geneeskunde fel uithalen naar westerse kant, en zit er veel kaf tussen het koren van soms een wildgroei aan nieuwe therapieën.

Aanvullend, niet vervangend

Heel veel mensen die alternatieve geneeswijzen beoefenen, waarderen en erkennen zeker ook de waarde van de klassieke geneeskunde. Men moet het kind nu eenmaal niet met het badwater weggooien. Door de jaren heen is er ook veel geëvolueerd binnen de klassieke geneeskunde, meer openheid, minder oordeel van de arts vanuit zijn ivoren toren. Al veel artsen beoefenen een waarachtige vorm van hulp verlenen, waar echt luisteren en empathie centraal staan naast uitgebreide medische kennis.  Echter de westerse benadering heeft net zoals de oosterse werkwijze zijn beperkingen.  Oosterse geneeskunde en alternatieve therapie kunnen soelaas bieden daar waar de klassieke geneeskunde tekort schiet én andersom!

In naam van de wetenschap

Westerse geneeskunde heeft vaak als argument dat vele vormen van alternatieve therapie ‘niet wetenschappelijk bewezen’ zijn. Wat betekent dat in feite ‘evidence based’ of wetenschappelijk onderzocht? Men hoeft er maar enkele toonaangevende naslagwerken (cfr ‘Dodelijke medicijnen ‘ van Peter Gotzsche) op na te kijken om te beseffen dat veel onderzoek gemanipuleerd wordt ten voordele van de producent, ten voordele van diegene die het meeste centen betaalt. Het resultaat van het onderzoek wordt wat men wil dat het wordt.  Hoe vaak zijn verpleegkundige protocollen in verband met bepaalde technieken al niet gewijzigd?  Hoe dikwijls is het in het verleden al niet gebeurd dat zogenaamd veilige medicijnen achteraf toch van de markt gehaald moeten worden wegens extreem schadelijk?  Allemaal na bewezen en gedegen onderzoek. Komt het voor dat mensen verslaafd geraken aan deze evidence based medicijnen? Dat men er zelfs door overlijdt?  Jazeker komt dat voor. Komt dit ook voor bij complementaire vormen van geneeskunde? Zeker ook!

Voor elk van wils

Sleutel tot de oplossing is je arrogantie als hulpverlener, oosters of westers, uitschakelen. Weten wat wel en niet kan. Wat mag en kan je doen wat binnen je bevoegdheid en kunde ligt en wat verwijs je beter door, en dit in twee richtingen, naar klassieke kant of naar alternatieve kant.

Zou het niet kunnen dat mensen zich soms door een therapie krachtiger, positiever en beter gaan voelen zonder dat daar wetenschappelijk bewijs voor geleverd wordt?  Wat is er mis met acupunctuur, osteopathie, homeopathie, Reiki, een tarot reading, moxatherapie, kinesiologie, bachbloesems… , Als mensen zich er naast hun reguliere therapie sterker door voelen, terug moed krijgen om het voor ieder zo moeilijke pad op deze planeet verder te wandelen op eigen tempo?

De ene therapie is niet beter dan de andere, van het moment dat men dat gaat denken loopt het mis. Ook niet alle reguliere zorg is per definitie slecht en ongezond. Veel van belangrijke ontwikkelingen hebben we ook te danken aan die westerse geneeskunde, zeker ook binnen het domein van de chirurgie. Ook antibiotica heeft zijn nut bewezen in de strijd tegen infectieziekten.  Probleem wordt het wel als men antibiotica, antidepressiva , pijnstillers, verdovende middelen, overal en onoordeelkundig gaat inzetten als ‘quick fix’, als snelle oplossing, om niet dieper te hoeven graven.  En dat is niet enkel te wijten aan artsen. Ook patiënten vragen naar ‘paardenmiddelen’  om snel van hun klacht verlost te worden. En ook dokters bezwijken aan de druk van wat de patiënt vraagt. Ook zij willen helpen, ook zij willen dat de patiënt beter wordt, en van zijn klacht verlost wordt. Soms verdwijnt de klacht inderdaad, en soms maar kort, om daarna heftiger terug te komen in dezelfde of andere vorm.  Alternatief of klassiek hulpverlener, we willen allemaal mensen bijstaan vanuit onze eigen kennis, eigen achtergrond. Hoe mooi zou het niet kunnen zijn als we steeds uit die 2 vaatjes konden tappen?

Snelle oplossingen bestaan niet

De ontnuchtering is dat er heel vaak geen quick fix’en zijn.  Dikwijls moet men nadenken, inzicht krijgen, veranderingen aanbrengen, durven vallen, en evenveel keer terug opstaan.

Ik denk dat onze taak als hulpverlener is om voor de hulpvrager waar dat mogelijk is, alle opties neer te leggen, aan te bieden, uit te leggen zodat de cliënt zelf kan kiezen wat voor hem of haar goed voelt.

Hulpverleningsdrang: van medelijden naar mededogen

We kunnen dit vergelijken met een doos koekjes. Als ik hulp verleen vanuit superieur denken, dan bepaal ik welke koekjes uit de doos ik aan de cliënt geef. Misschien dring ik je wel koekjes op die je niet nodig hebt of niet wil hebben? Zou het niet beter zijn om in een aantal gevallen gewoon de doos met koekjes aan de cliënt aan te bieden en deze zelf laten bepalen wat voor koekje hij of zij wil proberen? Mensen weten vaak intuïtief al wat werkt voor hen, laten we die intuïtie vooral voeden en niet beknotten vanuit de alwetende positie waar elke hulpverlener zich waarschijnlijk al aan heeft bezondigd, ook ik.  Zeker niet altijd vanuit verwaandheid of hoogmoed, maar vanuit een drang om mensen te willen helpen vanuit medelijden, het meevoelen in zijn of haar pijn. Veel beter zou het kunnen zijn indien we onze focus verleggen van medelijden naar mededogen. Medelijden maakt een patiënt zwak, het ontkracht hem of haar, je zegt: ‘ik zal je met al mijn kennis en kunde genezen en helpen.’ Met mededogen laat je de persoon in kwestie in zijn of haar waarde, je maakt hen sterk, je wil samen met hen werken aan beter welzijn. Je zegt: ‘ik schep samen met jou de omgeving, de energie, ik geef je de tools zodat je zelf verder kan werken aan je eigen welzijn. Ik wil je even dragen, maar ik weet dat je het zelf kan, dat jij die kracht hebt.’  Dan worden mensen vanuit hun eigen dieptes en trauma’s geheeld en staat men weer sterker om de volgende storm te trotseren.

De mythe van het melkzuur

Velen onder ons denken nog steeds dat de spierpijn die we voelen na het sporten veroorzaakt wordt door ophoping van melkzuur. Eigenlijk moet deze theorie voor een groot deel naar het rijk der fabelen verwezen worden. Na een intensieve sportinspanning of krachttraining ontstaan er kleine beschadigingen in het bindweefsel van de spieren (micro-traumata). Het lichaam reageert hierop met een lichte ontstekingsreactie als gevolg van de afbraak van spiereiwitten. Deze beschadiging is een natuurlijk proces dat zich vooral openbaart als een spier zich onvoldoende aan een inspanning heeft aangepast. Bij deze ontstekingsreactie zijn diverse stoffen en cellen betrokken, namelijk witte bloedcellen, weefselvocht, creatinekinase,…De productie van deze stoffen en deze reactie op zich veroorzaakt zwelling (oedeem), door de druk van de zwelling verhoogt de gevoeligheid van de zenuwreceptoren en dit veroorzaakt de pijn die we voelen. We moeten dus een onderscheid maken tussen acute spierpijn tijdens de inspanning (het brandende gevoel van verzuring veroorzaakt door een overmaat aan melkzuur dat zich ophoopt in de spieren) en de spierpijn die ontstaat ongeveer 6-8u na de inspanning en die een piek bereikt tot ong 48u na de sportprestatie. Men noemt dit DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) Het klopt dus niet dat deze DOMS zou ontstaan door ophoping van melkzuur, de pijn ontstaat door de ontstekingsreactie. Een sportmassage voert het overtollige vocht in de spier makkelijker af, maakt eventuele verklevingen los en voert de ontstane stofwisselingsproducten en ontstekingsmodulerende stoffen beter af door de toegenomen bloedcirculatie tijdens en na de massage.  Stramme en stijve spieren worden terug soepeler gemaakt, het herstel van het spierweefsel wordt bevorderd door een betere doorbloeding en de kans op blessures wordt verminderd. Het wegwerken van opgehoopte afvalstoffen in stramme spieren kan je op bepaalde plaatsen goed voelen, doch er wordt nooit ruw gewerkt. Het is een misvatting dat bij een sportmassage zo diep en zo hard mogelijk moet gemasseerd worden en dat de sporter enorm moet afzien tijdens de massage. Herstel van spierweefsel wordt onder meer bepaald door de mate van bloedtoevoer. Lichte tot matige druk op de spier en het gelijktijdig oprekken van de spier bij de massage is al voldoende om sensoren te prikkelen die naar de spiercellen ontstekingsremmende en pijndempende signalen zenden. De spiervezels herstellen zich hierdoor sneller dan als men met brute kracht, hevig en snel werkt. Met gebruik van de juiste druk en goede technieken op een rustige manier stimuleer je de beschadigde spiervezels om sneller nieuwe mitochondrieën aan te maken, dat zijn de energiecentrales van de cel. Deze energie hebben de spieren nodig om zichzelf weer op te laden.

Een sportmassage is niet zinvol en zelfs onverstandig in een toestand van grote uitputting of wanneer er sprake is van zeer heftige spierpijn of koorts.  Het lichaam zal dan nauwelijks reageren op de massageprikkels of de pijn en de vermoeidheid zouden nog kunnen verergeren. Een volledig uitgeput lichaam kan het niet aan om een hele lading vrijgemaakte afvalstoffen te verwerken. Best is dan enkele dagen te wachten en het lichaam wat de tijd geven om te herstellen.

Sporters geven dikwijls aan dat een massage een ontspannen gevoel geeft, alsof de vermoeidheid uit de spieren wordt getrokken. Dat gevoel is niet uit de lucht gegrepen en is gebaseerd op een afname van het stresshormoon cortisol. Cortisol komt vrij bij zowel geestelijke als fysieke inspanningen. Bovendien worden er door aangename aanraking en zachte massage lichaamseigen pijnstillende en feel-good stoffen aangemaakt zoals endorfines, oxytocine, dopamine, serotonine. Het is dus ook voor sporters zinvol om een sportmassage af te wisselen met een ontspanningsmassage, waarbij diepe ontspanning en rust het beoogde doel is.

Sportmassage kan zowel voor als na de sportinspanning heilzaam zijn. Voor de inspanning wordt het lichaam voorbereid op de komende fysieke belasting, er wordt stimulerend en actief en dwars  gemasseerd, de spieren worden zo voldoende doorbloed en zullen zuurstof en voedingsstoffen beter kunnen opnemen.

Na de inspanning zal een massage herstellend en ontspannend werken op de overbelaste spiergroepen, er wordt dan passief en in de lengterichting van de spier gemasseerd.

Wat als… je even een momentje voor jezelf zou nemen?

Liefste supermama’s en keitoffe papa’s, wat hebben jullie al enorm geïnvesteerd in jullie prachtige kroost deze zomervakantie! Met alle toewijding, liefde en onvermoeibaar zorgden jullie voor leuk spelplezier, zonnige uitstapjes, lekkere ijsjes en gezonde maaltijden. Jullie kusten pijntjes en verdrietjes weg en ruimden zonder mopperen het slagveld in huis weer op na een spetterende playdate met de buurkindjes!

Tussendoor verwerkten jullie ladingen was en strijk, vlogen jullie op rolschaatsen door huis om de badkamer weer spic en span te krijgen nadat de kids er een watergevechtje hielden, om gemorste drankjes van de vloer te vegen of om oops de ketchup van de keukenkastjes te schrapen na frietjesdag.

Mams kookt met junior op haar heup en paps speelt 20 keer achter elkaar bommetje met de oudste in het zwembad. We fietsten naar de speeltuin maar trapten voor 2 met de jongste achterop en gaven duwtjes in de rug van de oudste ‘ik ben al 8 en kan wel alleen fietsen’. De dappersten onder ons waagden zich op waterglijbanen en familieschommels of rollercoasters.

Keerzijde van de medaille: we zien onze liefste kids supergraag en gaan tot het uiterste om hen een memorabele vakantie te geven….maar nu tegen bijna half augustus voelen we ons stilaan een beetje ‘moekes’ .

En al dat wilde zomergeweld heeft ook zo zijn sporen nagelaten: na een dagje pretpark kunnen je rug en nek aanvoelen of je onder een vrachtwagen hebt gelegen, en die fietstocht van gisteren hadden we toch misschien beter iets korter gemaakt, ai mijn kuiten, om van je huid nog maar te zwijgen na een dagje baden in chloor of een overdosis zon. Door de hitte spookten je bengeltjes vaak nog rond tot ’s avonds laat en werd je ruw uit je slaap gehaald door zoemende zomermuggen .  Ook wordt je geest moe van het steeds weer bedenken van nieuw leuks om je kids te entertainen. In de vakantie laten we vaak ook de teugels wat losser zodat er minder structuur is en ook minder grenzen zijn, waardoor je kids soms ook uitdagender en vermoeiender gedrag zullen stellen.

Allemaal redenen om even een time-out voor jezelf te nemen!

Tijd investeren in jezelf betekent dat je ontdekt hoe je de mentale en fysieke overlast van vermoeiende situaties om je heen kunt uitschakelen, om nadien op zoek te gaan hoe je weer verbinding kan maken met je eigen behoeftes. Is het jou misschien ook al overkomen dat je dacht dat je vakantie in het zonnige zuiden met het hele gezin of dat midweekje centerparcs je spanningen en stress van het afgelopen jaar wel zouden laten verdwijnen? Maar dat bleek dat je eigenlijk helemaal niet zo relaxed geraakte en niet aan tijd voor jezelf toekwam? Hoe graag we ook bij ons gezin en familie zijn, soms zorgt het tegemoet komen aan ieders behoeftes ervoor dat we onszelf weer vergeten of kwijt geraken.

Ontsnappen uit je dagelijkse routine door soms ook belastende vakanties, kan namelijk de stress die je ervaart nog doen toenemen. Om uit de vicieuze cirkel van stress en spanning te komen heb je elke dag tijd voor jezelf nodig.  Ideetjes: sta iets vroeger op en geniet van de stilte van de ochtend en drink rustig koffie of thee met de krant erbij, zet de kids even voor hun geliefd TV programma en neem een lekkere douche of bad met jouw favoriete muziek erbij, plan eens iets echt voor jezelf in, zoals een deugddoende massage of sauna om je batterij weer op te laden en er weer even tegenaan te kunnen. Op de tafel van de masseur hoef jij niets, er wordt voor je gezorgd, je wordt even zelf gekoesterd en gedragen, je hoofd mag een keertje leeg worden, jij mag genieten van een zorgende weldadige aanraking. Enkele uurtjes aan jezelf besteden  werkt beter dan de krachtigste vitamines.

Soms gaat je uitputting veel verder en dieper , meestal gaat dit dan ook gepaard met een aantal signalen die je lichaam en geest je geven. Deze signalen mag je zeker serieus nemen wat duiden aan dat je de grens van je eigen kracht bereikt hebt. Herken je volgende signalen soms bij jezelf:

 • gevoel van slecht humeur dat blijft aanslepen
 • gevoel dat niets nog je interesse kan wekken
 • elke ochtend problemen hebben om op te staan
 • ’s ochtends het gevoel hebben geen energie genoeg te hebben om de dag door te komen
 • het gevoel dat je nergens tijd voor hebt
 • het gevoel dat je nergens aan toekomt
 • je angstig of in paniek voelen doordat je weer een uur ‘verloren’ hebt.
 • verlies van zelfvertrouwen
 • voortdurend gevoel van falen of tekort schieten
 • je ondergewaardeerd voelen
 • geen zin meer in intimiteit
 • gevoel dat de hele wereld tegen jou gekeerd is
 • psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, maaglast, buikpijn, vermoeidheid…

Als je veel van deze signalen vaak ervaart dan is het raadzaam hierover eens te spreken met je huisarts, een psycholoog, een therapeut of coach. Zij kunnen je helpen om jouw eigen krachten en talenten ook ten volle te benutten voor jezelf! Tijd maken voor jezelf is broodnodig, is niet egoïstisch, en betekent investeren in je eigen geluk en gezondheid en daar vaart je hele gezin wel bij! Zorgen voor jezelf is net zo belangrijk als de lucht die je inademt. Ademen zet je ook niet ‘on hold’ tot alle behoeften van alle anderen zijn vervuld, zo ook je eigen behoeften niet.

Start vandaag nog met zorgen voor jezelf zoals je voor alle anderen in je leven zorgt!

Je eerste massage… waarschijnlijk veel vragen

Een toegenomen aantal mensen uit alle mogelijke segmenten van de maatschappij kennen ondertussen de voordelen van massage, ze zoeken meer ontspanning, verlichting van symptomen van stress, of gewoon heling van hun geest en lichaam. Massagetherapeuten helpen hun cliënten te herstellen van vermoeidheid in de spieren, overmatige spierspanning, van letsels of helpen hen hun flexibiliteit te herwinnen of hun sportprestaties te verbeteren. Hoewel massage ondertussen wijd verspreid is hebben sommigen nog nooit massage geprobeerd omdat het nieuw en onbekend voor hen is. Massage werd vroeger misschien geassocieerd met extravagantie of een soort luxe dat enkel weggelegd was voor de rijkeren onder ons. Maar in de huidige tijd is dit totaal anders. Je hoeft tegenwoordig echt niet naar een chique wellness of een 5 sterren hotel te gaan om een professionele en goede massage te krijgen. Massagetherapeuten werken tegenwoordig in ziekenhuizen, in bedrijven of gewoon thuis in hun eigen praktijk.

Als je nog nooit een massage gehad hebt, legt dit artikel haarfijn uit wat je kan verwachten en zal het de meeste vragen waar je misschien nog mee zit beantwoorden. Je bent misschien nog onzeker over hoe een massage jou zou kunnen helpen. Ik zal proberen je vragen te beantwoorden zodat je de kennis en het vertrouwen kan krijgen dat je nodig hebt om misschien de eerste stap te zetten om te genieten van je eerste massage ervaring.

Het dagelijkse jachtige leven in onze huidige maatschappij weegt op ons, in de vorm van stress, spanning, ziekte en ongemakken. Het beïnvloedt onze geest, ons lichaam en onze ziel. Het lichaam vergeet niets, elke gebeurtenis die indruk op je maakte wordt opgeslagen in het lichaam. Wanneer je een gevoelig persoon bent, of je hebt een woelig of jachtig en druk leven dan kan er wel eens een hele stapel dingen opgeslagen liggen in je lichaam en daar blokkades veroorzaken, zorgen dat het je aan energie ontbreekt, of je moe en ziek maken. Massage en ook Reiki kunnen het effect hebben dat dingen aan de oppervlakte komen zodat je ze kan verwerken, je komt terug in je natuurlijke flow en je raakt de nodige ballast kwijt die je niet meer nodig hebt zodat je terug beter kan functioneren. Spierpijnen worden verminderd, gewrichten worden flexibeler en je doorbloeding neemt toe. Ook steeds meer mensen met chronische aandoeningen vinden hun weg naar de massagetherapeut.

Voorbereiding voor je massage sessie

 • Eet niets meer gedurende minimaal 2 uur voor je massage, laat je laatste maaltijd slechts een lichte maaltijd zijn. Gemasseerd worden met een volle maag is onaangenaam.
 • Drink voldoende water voor en na de massage. Gedurende de massage zal de therapeut ontstekingsstoffen uit de spieren masseren, waarna het in de bloedstroom terecht komt, als je lichaam goed gehydrateerd is zal je lichaam dus meer van deze afvalstoffen makkelijker kunnen afvoeren. In de praktijk krijg je na de massage altijd direct een glas water. 1,5 liter verspreid over de dag is echter wel voldoende, je hoeft niet overmatig water te drinken. Indien nodig kan de massage ook tussentijds gestopt worden zodat je kan gaan plassen. Er is daarvoor een badjas ter beschikking.
 • Indien je onverhoopt ziek wordt de dag voor of van je massage, kom dan niet toch naar de sessie. Massage is nooit aan te raden als je echt ziek bent met koorts en/of besmettelijke aandoeningen of een opstoot van huidproblemen of ernstige zonnebrand hebt opgelopen. Ik maak graag een andere afspraak voor je als je plots ziek wordt.
 • Indien je je zorgen maakt of massage iets voor jou is , of je hebt zware medische aandoeningen, vraag dan advies aan jouw behandelend arts. Hij/zij zal je zeker kunnen vertellen of massage wel of niet geschikt is voor jou.
 • Vertrek op tijd naar je afspraak, zodat je niet gehaast en opgejaagd moet toekomen en daardoor het eerste kwartier moet bijkomen van de stress en onvoldoende kan genieten van de ontspanning.

Het begin van je massagesessie

Ik zal eerst een gesprek met je hebben over je gezondheid en eventuele problemen die er nu of in het verleden waren met je gezondheid met jou bespreken. Het is zeer belangrijk om steeds eerlijk te zijn tegen mij over je zorgen en pijnen, over gezondheidsproblemen vroeger en nu, recente operaties en breuken, over medicatie die je inneemt. Een massagetherapeut heeft altijd beroepsgeheim en behandelt alle informatie die gegeven wordt steeds in volle vertrouwen.

Ik vraag ook of er bepaalde zones zijn waar je wil dat ik meer aandacht aan geef, zoals nek, rug, schouderzone. Ik zal je ook vragen of er zones zijn waar je niet wil gemasseerd worden, sommige mensen hebben niet graag dat de buik, de voeten , de handen aangeraakt worden. Communiceer daar duidelijk over met mij, en geef aan wat je wel en niet fijn vindt.

Daarna zal ik je duidelijk uitleggen hoe de sessie verloopt, hoe er gewerkt wordt, in welke volgorde, enz… Aarzel niet om zelf ook bijkomende vragen te stellen. Een professioneel therapeut is nooit geshockeerd door een lichaam,  hij of zij behandelt lichamen in alle vormen en maten. Een masseur is erin getraind om aangepaste draperingstechnieken met handdoeken toe te passen zodat enkel dat lichaamsdeel dat gemasseerd wordt zichtbaar is. Wees niet verlegen voor je cellulitis, je buikje, je niet geschoren benen of ingegroeide nagel, wij masseren geen hollywoodsterren,  maar wel gewone mensen.

Tijdens de massage

Een massagesessie is jouw moment, jij hebt dan ook een groot deel van de regie in handen. Voel je vrij om mij te vragen de temperatuur van de ruimte aan te passen, de geur van de aroma’s van essentiële oliën die gebruikt worden aan te passen naar jouw smaak of de muziek, indien deze niet jouw genre is , of te hard, te zacht staat of jou gewoonweg niet ontspant. Een goede masseur begint niet meteen te masseren, maar neemt eerst de tijd om jouw lichaam te voelen, en om jou zacht te laten wennen aan contact. De massagetafel hier in de praktijk is verwarmd, ik gebruik ook vaak warme handdoeken om mensen eerst tot rust te laten komen. Dan leg ik eerst gewoon mijn handen op je rug, bij heel angstige mensen eerst op de voeten, omdat de meeste mensen dat als minder intiem ervaren en meestal buiten hun privé comfortzone ligt. Daarna strijk ik enkele keren het hele lichaam af over de handdoeken die op je liggen zodat je kan wennen aan aanraking. Soms bij erge spanning gebruik ik ook wat wiegbewegingen (pulsing) zodat het lichaam losser wordt. Dan wordt meestal eerst met de rug begonnen, tenzij de cliënt zelf een andere volgorde wil.

Ik duik niet meteen diep in de spieren, dat zou pijnlijk zijn en erg onaangenaam. Ik breng eerst warme olie aan en daarna gebruik ik strijkbewegingen om de spieren op te warmen, je zal merken dat ik eerst langzaam en licht masseer, en wat verder in de massage snel en traag afwissel en de druk langzaam opvoer tot de druk die jij wenst bereikt is. Een massage is niet zomaar wat wrijven, aaien of kneden. We staan geen pan in te oliën of kneden geen brood. Elke massagetechniek, aanraking of beweging gebeurt met volle aandacht en toewijding naar de cliënt toe, waardoor hij of zij omhult wordt met warmte en zorg. Tijdens de massage kan je een heel aantal gevarieerde fysiologische reacties ervaren, evenals de massage een aantal goed begraven emoties naar boven kan brengen, zoals vreugde, verdriet, uitputting, oud zeer en vroegere trauma’s. Als dat nodig is voor jouw welzijn en gemak kan je steeds vragen aan mij om van techniek te veranderen, meer of minder druk te gebruiken, de muziek te wijzigen, extra kussens of een deken vragen  of om even een pauze te nemen. Jouw comfort is van het grootste belang. Blijf de hele sessie lang goed ademen, adem eventueel voor het begin van de massage enkele keren diep in en uit en laat bewust je zorgen even los. Span je spieren niet op als ik  er op werk, laat mij je lichaam helpen om stress los te laten. Probeer geen emoties of normale fysiologische reacties van het lichaam te onderdrukken, dat is zo zonde van jouw tijd en kostbare centen die je in de massage stopt. Een masseur is blij als hij of zij je maag of darmen hoort borrelen, je even snurkt terwijl je lichtjes in slaap valt,  je diep zucht omdat de massage je deugd doet, je mond open valt of je armen laat hangen, want dat wil zeggen dat we ons werk goed aan het doen zijn! 🙂 Constant elk gevoel dat bovenkomt krampachtig willen onderdrukken is niet bevorderlijk voor de ontspanning, massage wordt zo stressvol in plaats van ontspannend, schaamte hierover is dus totaal onnodig. Wie voortdurend de controle blijft vasthouden en elk gevoel dat bovenkomt wegduwt, kan niet tot ontspanning komen, hoe goed ik ook mijn best doe.  Je hoeft me niet te ‘helpen’ door je hoofd of arm mee op te tillen, maar geef je over aan mijn handen, laat de massage over je heen komen als de golven van de zee. Het is steeds heel grappig hoe heel zorgende mensen me bij de massage van de handen heel behulpzaam hun volgende vinger aanbieden door hem reeds in de lucht te steken zodat ik er makkelijk bij kan :). Laat je zakken in de tafel, en neem complete rust, Ik doe alles voor jou, jij hoeft niets te doen. Tijdens een massage merkt men pas hoe moeilijk het is om helemaal niets te doen en de controle los te laten en te vertrouwen. Toch is eens helemaal niets moeten en niets doen de beste therapie om te ontstressen.

Na de massage

Ik zal de massage afronden door het lichaam enkele keren volledig af te strijken om het weer in harmonie te brengen. Daarna word je eventueel nog toegedekt met een extra warme doek. Voel je niet ongemakkelijk door nog even blijven te liggen na de massage. Je hoeft niet meteen recht te springen vanaf het moment dat ik je niet meer aanraak. Ik zet altijd nog even wat warm water en handdoeken klaar om te op te frissen, schenk water in, was mijn handen, vervolgens zeg ik meestal dat je nog even mag bijkomen op de tafel en daarna rustig op je gemak je opfrissen en aankleden terwijl ik de ruimte verlaat. Na een 5 tot 10 minuten kom ik terug en kan je als je dat wil nog je massage ervaring uitwisselen. Vertel gerust aan mij wat jou goed deed, en wat minder aangenaam was, zo kan ik de technieken op jouw maat optimaliseren. Ik maak nadien ook nog aantekeningen in je dossier over bevindingen in je spieren, weerstand in de gewrichten,  gebruikte oliën of aroma’s zodat dit altijd nagekeken kan worden, moest je reageren op een gebruikt product.

Probeer na de massage de verdere dag het heel rustig aan te doen zodat de massage nog wat nawerkt en je verder in ontspanning blijft. Drink de hele dag of avond nog voldoende water om eventuele afvalstoffen makkelijk af te voeren.

Ik hoop dat dit artikel behulpzaam voor je was en dat het massage wat meer toegankelijk maakt voor iedereen die het graag zou willen proberen maar tegengehouden werd door er onvoldoende over te weten.

Warme groet,

Sofie