In het onderstaande menu kan je de verschillende artikels die ik tot nu toe heb geschreven terugvinden. Als je op de link klikt, zal je naar het desbetreffende artikel doorverwezen worden .

Handen dienen om elkaar te dragen

Sinds 1 maart 2021 mag ik terug werken in mijn massagepraktijk en mensen laten genieten van ontspanning door massages en energetisch werk. Er is één opvallend iets wat nu bij veel behandelingen terugkomt….mensen huilen, zijn ontroerd en worden enorm geëmotioneerd als ik hun handen liefdevol aanraak, kneed en vasthoud. Handen zijn bijzonder gevoelige instrumenten waarmee we de wereld verkennen, waarmee we vasthouden, knuffelen, beroeren, strelen en verbinden.

Handen zijn gedurende het afgelopen jaar bijna gedemoniseerd. Handen zijn ontdaan van hun nobele, krachtige, menselijke functie net als het andere ultieme teken van leven, onze adem. Handen worden nu betiteld als vies, vuil, virusverspreiders en bron van alle kwaad. Van een cliënt die kleuterjuf is, hoorde ik dat in het klasje van de jongsten, de kleutertjes de handen op kleurplaten met een rood kruis doorstrepen. Om stil van te worden, om diep over na te denken. Willen we deze jonge ontvankelijke kindjes op deze manier kneden om straks als gezonde empathische volwassenen in het leven te staan? Willen we ons hele leven in het teken stellen van angst om dood te gaan?

Ik ben vaak aanwezig geweest bij het levenseinde en heb de handen vastgehouden van mensen tijdens het intieme moment van sterven om hen zo te vergezellen tot aan de volgende poort. Laten we zorg dragen voor het leven én voor de dood, zodat mensen het leven in schoonheid en verbondenheid samen met diegenen die zij liefhebben, kunnen loslaten en beginnen aan hun reis naar een andere dimensie. De dood is enkel een illusie. We evolueren verder naar een uitbreiding van ons zielewezen.

Als verpleegkundige en vroedvrouw ben ik opgeleid met de leuze om mijn werk te doen met hoofd, hart en handen. Mijn hoofd kan de waanzin van deze verknipte maatschappij niet meer begrijpen, mijn hart en mijn handen blijven over om te proberen mensen die mijn pad kruisen in liefde, met warmte en door verbinding te dragen doorheen alles wat het leven ons brengt.

Te midden van de chaos en de angst is er binnen in mij een onoverwinnelijke kalmte en liefde, te midden van tranen, is er binnen in mij een onoverwinnelijke glimlach. Het maakt niet uit hoe hard de wereld tegen me duwt, er is een vuur diep in mij , wat groter en machtiger is, de levenskracht zelf.

Er zal steeds ruimte zijn voor jouw hand in de mijne, nu en voor altijd.

Zullen we met liefde samen het leven bedrijven?

Heftige tijden

Het is nu februari 2021. De laatste maanden waren voor mij heel bewogen, heel intens. Net als velen onder jullie heb ik een gedwongen reis naar binnen moeten maken. Door de aanblik van de maatschappij die me steeds bevreemdender en ontmenselijkter voorkwam,  heeft mijn hart meermaals in duizend stukken op de grond gelegen en hebben er vele tranen van onmacht, onbegrip en wanhoop gevloeid. Ik heb als vroedvrouw en verpleegkundige het privilege gehad om aanwezig te mogen zijn en steun te mogen bieden bij het begin van het leven en bij het einde ervan. Nooit echter op deze voor mij bizarre en tegennatuurlijke manier.  De toenemende polariteit in de gemeenschap en de verdeling van mensen in groepen doen mij veel pijn.

Psychologische veiligheid

Zoals de bekende psycho-analyticus Carl Jung al zei: ‘de meest gevaarlijke psychologische fout is de projectie van de schaduw op anderen’. En de schaduw heeft al gerust op heel velen, steeds met de nodige blaming en framing tot gevolg.

Psychologische veiligheid is zeer belangrijk in een ploeg van 11 miljoen. Het blijkt de grootste succesfactor te zijn in teams. Als teamleden zich veilig voelen om hun mening te geven en zichzelf te zijn, hun noden te uiten en zich kwetsbaar te durven opstellen dan pas ontstaat er dynamiek en verbondenheid, en de wil om elkaar te dragen en te respecteren. Vele knappe koppen hebben psychologische veiligheid geïdentificeerd als sleutel tot effectieve samenwerking. In een sfeer van psychologische onveiligheid is er angst om fouten toe te geven, men gaat dan schuld afschuiven en anderen beschuldigen, mensen durven geen afwijkende meningen meer verkondigen of vernieuwende ideeën te brengen. In een psychologisch veilige samenleving leert men van fouten, en dit leidt tot betere en innovatievere beslissingen. Als we een nieuw normaal willen creëren, een nieuwe wereld, dan zeg ik daar volmondig JA tegen als we die wereld laten geboren worden uit het verlangen naar liefde in het hart van de mensen.

Gevormd door je levensweg

Gemakkelijk is dit niet, want we zijn allemaal eigenaar van specifieke meningen, maar niet van een absolute waarheid. We hebben allemaal ons pad gelopen. Ondergesneeuwde wegen, paden bezaaid met brokstukken uit zware verledens, zonnige straten met fluitende vogels, kronkelige en steile  bergpaadjes, brede lanen waarop men ongehinderd kan cruisen, stoffige landwegen, saaie routes, hindernissenpistes, idyllische romantische wegen of donkere modderige veldwegen waar je je doorheen moet ploeteren. Het pad dat we gelopen hebben vormt ons. Zo reageren we elk vanuit ons eigen referentiekader, vanuit onze eigen levenservaringen. We kunnen de wereld maar begrijpen in zoverre we onszelf en onze eigen angsten en weerstanden leren begrijpen en erkennen. Om een ander mens diepgaand te kunnen begrijpen moet je gezwommen hebben in dezelfde wateren die hen bijna verdronken hebben.

Je kan niet alle wondes en littekens zien van waaruit mensen denken wat ze denken, geloven wat ze geloven, zeggen wat ze zeggen en doen wat ze doen. Angst wordt nu meer dan ooit enorm aangeraakt en getriggerd bij velen. Wondes worden weer open gereten en helen heel traag en moeilijk omdat ze elke dag opnieuw beroerd worden. En van daaruit worden wantrouwen, verwarring, verdriet, woede en frustratie geboren. Deze emoties zijn voor veel mensen te zwaar om alleen te dragen en bij gebrek aan echt menselijk contact om deze gevoelens te kanaliseren worden ze ongefilterd de multimediale ether ingestuurd met toenemende verharding en bitterheid tot gevolg.

Vertrouwen met een open mind

Ik zou zomaar wensen dat we elkaar terug gingen vertrouwen. Vertrouwen is een toestand van openheid en geloof. Durven om ook eens een andere visie toe te laten en die te onderzoeken met een open geest. Vertrouwen hebben is als jezelf toevertrouwen aan het water. Je houdt je ook niet krampachtig vast aan het water wanneer je zwemt. Want als je dat wel doet, word je stijf en verkrampt en ga je kopje onder. Ontspan je, leer jezelf de attitude van vertrouwen aan, laat los, sta open om liefde te ontvangen en genees zo jezelf.

Ik heb het zo gemist en mis het elke dag nog meer, dat mijn glimlach je tederheid mocht geven, dat mijn handen je zachtheid mochten geven, dat mijn omhelzing je mocht zeggen dat je belangrijk bent voor mij en mijn kus een uiting mocht zijn van mijn dankbaarheid voor jouw aanwezigheid.

Liefde is ons levensdoel

Mettertijd zijn vele dingen ooit gebroken geweest, maar alles kan hersteld worden. Niet met geweld, maar met intentie en onze samenwerkende collectieve positieve gedachten. Dus GA en verspreid jouw licht! We worden geboren enkel met liefde en zonder angst. Liefde is de essentiële realiteit en ons doel en onze bestemming hier op aarde. Je hiervan bewust zijn en liefde te ervaren in jezelf en van en door anderen is de betekenis en de zin van het leven. Liefde is een groot vuur, het knettert, het sprankelt, maakt kwetsbaar, verlicht, zuivert en verwarmt. Liefde tilt je op en geeft je kracht. Heb intens en onvoorwaardelijk lief. De gebroken wereld wacht op jou in duisternis.

Niet wetend wanneer het licht eindelijk door de wolken breekt, en de zonsopgang komt, doe ik ondertussen elke deur open die mij naar de liefde leidt.

Heel veel liefs,

Met diep respect voor ieders overtuiging geschreven,

Love you all,

Sofie

Gezonde grenzen in je relaties

Ik hoop van harte dat jij heel veel lieve, aangename, warme mensen in jouw relaties hebt. Velen onder ons hebben dat geluk.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is respect-your-boundaries-300x300.jpg

Toxische relaties

In de praktijk kom ik echter vaak mensen tegen met 1 of meerdere echt toxische mensen in hun vriendenkring, collega’s, familie of soms is het ook hun (ex)partner. De mensen die je omringen in je leven zouden een bron moeten zijn van stressreductie, niet bronnen van pijn en verdriet. Durven grenzen te stellen is de moed hebben om onszelf lief te hebben, en voor onszelf te kiezen, zelfs wanneer we het risico nemen om de ander teleur te stellen. Gezonde relaties trekken je niet naar beneden, maar inspireren je om de beste versie van jezelf te worden. Je moet dus stoppen met de oceaan over te zwemmen voor mensen die voor jou nog niet in de beek willen springen.

Geef het goede voorbeeld: Respecteer eerst ZELF jouw grenzen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is own-behaviour.jpg

De eerste stap in grenzen stellen is gek genoeg zelf je eigen grenzen respecteren op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Mensen stappen over jouw grenzen wanneer ze onduidelijk en niet helder zijn en omdat je ze zelf vaak het eerst overtreedt! Hoe vaak komt het niet voor dat je toch ja zegt, en nee bedoelt?
Vooral de mensen die wat last hebben van perfectionisme dagen zichzelf regelmatig uit op fysiek en mentaal vlak: toch nog dat project afwerken in het weekend na een al 60 uren werkweek, om 22u ’s avonds nog die 2 manden strijk wegwerken, ook al ben je lichamelijk uitgeput van de hele dag er al te zijn voor je klanten, overal in je lichaam pijn voelen en toch stug doorgaan omdat je zelf niet naar de stem van je lichaam luistert.
Rust nemen, tijd om op te laden is dan vaak de laatste oplossing die in ons hoofd opkomt. Ongemerkt geven we zo het voorbeeld aan anderen rondom ons hoe wij willen behandeld worden. We gaan immers zelf destructief met onze lichaam en geest om! De relaties die we aangaan spiegelen aan ons koppig ikje wat we eigenlijk zelf dienen te veranderen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mirror.jpg

Doe zelf meer van wat je wil zien bij anderen

Wanneer je continu omringd bent met toxische mensen verandert soms ook je eigen gedrag en prikkelt je overlevingssysteem en je zelfverdedigingsmechanisme: je hebt woede-uitbarstingen zonder reden, je zegt dingen die je niet meent, je klaagt veel, gaat vaak in discussie, en bent gestresseerd tout court. En dat we deze reacties hebben laten we zelf toe.
Heel vaak gebeurt het als mensen zich ten volle bewust worden wat een toxische relatie met hun doet, dat ze zich teleurgesteld voelen in zichzelf dat ze dit zolang toegelaten hebben, zich niet eerder verzet hebben. Teleurstelling of schuldgevoel zijn hier echter niet op zijn plaats. Vertrouw erop dat jouw bewustwording op het juiste moment gekomen is. Het moment waarop je sterk genoeg was om de nodige stappen te zetten. Want als wij het zelf toelaten, is het goede nieuws dat we er ook zelf iets aan kunnen doen! Reken er nooit op dat het gedrag van de persoon die jou kwetst vanzelf verandert. Dat gedrag kan pas veranderen als je zelf verandert. Personen, situaties en omgevingsfactoren zijn beïnvloedbaar door jouw eigen vibratie, door jouw gedachten, door jouw handelwijze.

Hoe doe je dat dan? Gezonde grenzen stellen?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is happy.jpg
 • Doe meer van wat je wil aantrekken in je leven, en minder van wat je niet wil

Een logische stap is dan hoeveel toegang je verleent tot jouw leven aan andere mensen. Hou voor ogen dat je mensen enkel je leven binnenlaat op uitnodiging. Sommige mensen voelen aan als een zacht verkoelend zomerbriesje voor de ziel en voor hen zal er misschien maar een klein schattig hekje rondom jouw energieveld staan, terwijl je voor anderen die met grote bulldozer jouw terrein platwalsen je liever een 3 meter hoge muur wil metselen. Bepaal dus als eerste stap met wie je contact wil limiteren en met wie je contact wil uitbreiden. De zomerbriesjes zullen jou uiteindelijk moed en kracht geven om de contacten met de energievreters te verminderen of helemaal te stoppen. Voor sommige moeilijke relaties is er echter niet altijd de mogelijkheid om contact volledig te stoppen. Verminderen en grenzen stellen kan wel altijd!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is boundarie.jpg
 • Met wie treed ik in interactie?

Elke dag gaan we om met veel mensen. Geweldige mensen, inspirerende mensen, gemene mensen, vervelende mensen, lieve mensen, grappige mensen, onbeleefde mensen, egoïstische mensen. Deze eigenschappen bepalen niet deze personen, ze vallen jou op voor een bepaalde reden. Besef steeds dat net dat waar je je aan ergert bij al deze mensen, een uitdaging is voor jou, net daar zit een tip aan welk punt in jouw zijn er nog kan gewerkt worden.

 • Wie is gezond voor me? Wie helpt me om te groeien?

Deze vraag is dubbelzinnig. Want ook de mensen aan wie we ons mateloos ergeren hebben een belangrijke boodschap voor ons. We groeien niet alleen door rozenblaadjes naar elkaar te gooien. Het is echter wel belangrijk om het juiste evenwicht te creëren. Je houdt maar moed om te groeien en door te zetten en de uitdagingen van het leven aan te gaan als je voldoende enthousiaste supporters hebt en minder mensen die je blokkeren.

 • Tijd voor actie!
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 114921566-time-for-action-take-control-now-clock-words-3d-illustration.jpg

Neem 2 vellen papier en een pen. Bovenaan blad 1 schrijf je de namen van 2 mensen in je familie waar je een moeilijke relatie mee hebt. Bovenaan blad 2 schrijf je de namen op van 2 mensen buiten je familie waar je een ongezonde verhouding mee hebt.

Stel je nu de volgende vragen bij elk van deze mensen en maak de balans op door de antwoorden echt op te schrijven.

 • Moedigt deze persoon me aan?
 • Behandelt deze persoon me met respect?
 • Houdt deze persoon van mij?
 • Bezorgt deze persoon me ongewild stress?
 • Heeft deze persoon onrealistische verwachtingen van mij?
 • Is deze persoon eerlijk tegen mij?
 • Is deze persoon overwegend positief of negatief voor mij?
 • Vertrouw ik deze persoon?
 • Voel ik me goed als ik bij deze persoon ben?

Laat de antwoorden even bezinken en bespreek het eventueel met een goede vriend of vriendin die je ook wat input kan geven.

 • De rollen worden verdeeld

Nu is het aan jou om te bepalen welke rol deze mensen nog in je leven mogen spelen? De hoofdrol? Of af en toe een bescheiden bijrol? Is een houten poortje genoeg als afscheiding of is de Chinese Muur nog niet hoog, lang en breed genoeg?

 • Schrijf een plan van aanpak!

Werk een persoonlijk grenzenplan uit voor elk van deze personen, te beginnen bij degene die het meest je rust en vrede in je hoofd verstoort, of indien dit nog een te zware opdracht is begin je met de persoon bij wie grenzen stellen je het makkelijkst afgaat. Vraag eventueel hulp aan je trouwe supporters of je therapeut. Schrijf dit tot in detail uit. Blijf bij je plan, ook al gaat uiteraard de persoon voor wie je grenzen stelt in weerstand of in de tegenaanval.

 • Geweldloze communicatie
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is peace-cannot-be-built-on-the-foundations-of-f-489399-300x169.jpg

Spreek vanuit jouw persoonlijke noden en in IK boodschappen: ik heb meer behoefte aan ruimte, tijd voor mezelf bijvoorbeeld. Verval niet in beledigingen, beschuldigingen, ruzie of redenen opsommen waarvoor je het contact wil verminderen of verbreken en trap niet in de JIJ bent altijd, nooit, niet, niks….. valstrik, dat creëert enkel een bodem voor nieuw conflict en getouwtrek heen en weer. Je hoeft jezelf immers niet te verantwoorden om te kiezen voor je eigen mentale en fysieke gezondheid. Zorgen voor je welzijn ben je wel aan jezelf verschuldigd. De belangrijkste oorzaak van ongelukkig zijn is niet de situatie , maar wel jouw eigen (vaak zelf veroordelende) gedachten erover. Je doet dit niet om de ander bewust te maken van zijn fouten, werkpunten of gedrag. Dat proces komt bij de ander op gang door jouw keuze voor jezelf. Jij bent enkel de spiegel, zoals de ander de spiegel voor jou was. Mooi toch!

Laat het duidelijk zijn dat grenzen stellen echt geen gemakkelijk proces is. Het kan voor jou oncomfortabel , vreemd en ook beangstigend voelen, vraag hulp aan vrienden, aan mensen die je vertrouwt of je therapeut.

Maar onthoud vooral dit: jij verdient een overvloed aan gezonde, warme liefdevolle gelukkige relaties!! Start vandaag nog met deze situatie zelf te creëren, jij hebt zelf die kracht.

Kiezen is een keuze!

En wanneer keuzes aan je knagen, en angst belemmert je te kiezen, durf jezelf dan af te vragen: wat heb ik ECHT te verliezen.

Met liefde,

Sofie

Help! Ik heb hoofdpijn en spierpijn na de massage

Meestal heb je na een massage een goed gevoel, lekker los en ontspannen. Soms echter kan je ook wat klachten ervaren na je massage. Indien je langdurig veel spanning en/of stress had, en/of  je lichaam compleet geblokkeerd zat, dan kan je je soms niet goed voelen de dag na je massage.

Welke symptomen kan je mogelijk ervaren?

-hoofdpijn
-spierpijn
-misselijkheid
-je grieperig voelen
-vermoeidheid
-je erg emotioneel voelen

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Als we gespannen spieren los kneden dan ontstaan er micro scheurtjes in de spieren. Het lichaam tracht deze kleine verwondingen zelf te herstellen door ontstekingsmodulatoren naar deze plekken te sturen. Dit veroorzaakt een heel lichte ontstekingsreactie, met een aantal van bovenstaande symptomen tot gevolg. Bij of na een massage komen geen ‘afvalstoffen’, ‘gifstoffen’ of ‘toxines’ vrij. Hoewel deze theorie veel verkondigd wordt.

Wat er wel vrijkomt bij vooral zeer stevige bindweefselmassage is myoglobine. Myoglobine is een zuurstofbindend eiwit in de skeletspieren en hartspier, het zorgt voor zuurstoftransport naar de energiecentrales in de spiercellen en geeft de spieren hun rode kleur. Myoglobine komt vrij na schade aan skeletspieren en aan de hartspier en wordt door de nieren met de urine uitgescheiden. Myoglobine komt ook vrij in grotere hoeveelheden na intensief sporten, sporten in de hitte, of na ernstige ongelukken met verwondingen waarbij spieren geplet worden,bij bevriezing, verbranding, en dus in kleine hoeveelheden ook bij stevige druk of compressie op de spieren bij massage. Als de spiercellen beschadigd geraken gaan de cellen kapot, waardoor myoglobine naar het bloed lekt. Sterk verhoogde waardes kunnen leiden tot nierfalen. Dit gebeurt echter nooit bij een gewone massage. Het is wel goed om zowel voor als na de massage water te drinken, om het eventueel vrijgekomen myoglobine uit de nieren te verwijderen. Echter nooit massale hoeveelheden water. Meer dan 1,5 of 2 liter water verspreid over 24 uur is echt niet nodig.

Myoglobine is totaal niet gevaarlijk in kleine hoeveelheden. Maar indien men een veel te zware sportinspanning doet, of een zeer langdurige zeer stevige pijnlijke massage ondergaat, bereikt er veel myoglobine en creatininekinase de nieren en wordt het lichaam als het ware vergiftigd, deze aandoening heet rhabdomyolyse. Voor oudere mensen, mensen met chronische ziekten , mensen met myofasciale pijnsyndromen, mensen met diabetes, … is het echt niet aan te raden om zeer stevige massages te ondergaan, het risico dat hun lichaam niet in staat is om grotere hoeveelheden myoglobine zelf te verwerken is veel groter.

Wat doe ik als massagetherapeut om te voorkomen dat je echt veel last krijgt na de massage?

Ik werk nooit ruw of hard of te krachtig. Pijn ervaren tijdens de massage zorgt voor weerstand en afweer van diegene die op tafel ligt. De spier gaat zich verzetten en verkrampen in plaats van meewerken. Vandaar dat ik eerst los masseer en soms ook warme stenen gebruik en probeer om je te laten ontspannen. Ontspanning creëren is al het halve werk. Veel mensen kunnen zichzelf niet meer brengen tot loslaten en relaxen. Ik leg eerst gewoon mijn handen op je rug, rustig contact maken, je even laten wennen aan de aanraking, nog over de handdoek heen. Even rustig ademhalen, uit de sneltrein van de maatschappij stappen. Na het verdelen van de olie zal ik eerst aangenaam masseren, nog niet diepgaand, maar lange strijkingen en passieve stretching om je even te laten genieten. De spieren worden zo warm, kneedbaarder, je lichaam laat los. Sommige mensen geraken in dit gedeelte wat in paniek. “is dit alles?” , “je mag best wat harder masseren hoor” , of : “ oh jee, ik gaf aan dat ik stevige druk wil, is dit haar interpretatie van stevig?” J

Geen paniek! Pas na 10 minuutjes ga ik stilaan dieper, tot de gewenste druk bereikt is , zo beschadig ik de spier het minste en creëer ik minder scheurtjes en minder schade aan de spier.  Bij iemand met wat meer weefsel of spiermassa kan ik dieper werken dan bij een mager persoon. Veel mensen denken onterecht dat je bij een therapeutische massage of sportmassage moet “afzien” en veel pijn hebben, want anders “doet het niks af”.  Niets is minder waar. Het laten ontspannen van het lichaam is het allerbelangrijkste, pas daarna de technieken die ik op de spieren gebruik.  Er zijn ook nogal wat mensen  die bang zijn van een wat zachtere of matige druk massage, omdat ze dan weer in contact komen met hun gevoel. Het voelt voor hen fijn en beangstigend tegelijk. Massage is durven loslaten en toelaten. Massage is een zaak van wederzijds vertrouwen.

In onze huidige maatschappij ervaren we zelden nog ruim een uur onverdeelde liefdevolle aandacht van een ander persoon. Bovendien ben je zelf niet aan het mailen, bellen , appen of scrollen of niet met 10 dingen tegelijk aan het multitasken. Je ligt gewoon op een tafel met een rustig muziekje NIETS te doen.  Wanneer gebeurt dat nog? Dat gegeven alleen is al helend!

Na de massage laat ik je nog even bijkomen op tafel. Daarna krijg je direct een glas water om te drinken. Het sleutelwoord om minder kans te hebben op klachten na de massage is HYDRATEREN!

Het is belangrijk om zowel de dagen VOOR en de dagen NA de massage wat water te drinken. Zeker indien het ook nog warm weer is. Het lichaam kan meestal de stoffen die vrijkomen na een massage wel aan, echter niet als je veel ontstekingsstoffen in de bloedbaan stuurt van een al bijna uitgedroogd iemand!  Grote hoeveelheden water hoeven absoluut niet, teveel water drinken is ook schadelijk. Meer als  1.5 liter water per dag hoeft echt niet.  Er bestaat niet zoiets als het gewoon wegspoelen van ‘afvalstoffen’ door water te drinken. Je wil echter niet en wat uitgedroogd zijn en heel veel ontstekingsstoffen in het bloed hebben.

Wat kan je zelf doen?

– niet wachten tot je volledig geblokkeerd zit om iets aan je klachten te doen. Maak tijdig een afspraak met je kinesist, osteopaat, massagetherapeut,… Tijdig wil zeggen als je lichaam de eerste signalen geeft, niet pas als het al schreeuwt om aandacht! En maak er nadien een regelmatige gewoonte van om een behandeling te nemen, je lichaam zal meestal enkel de eerste keer reageren met klachten na de massage. Als je daarna je lichaam blijft onderhouden met kiné, osteopathie of massage, dan krijg je geen extreme klachten en voel je je ook geen wrak meer na de behandeling. Zit je volledig geblokkeerd en ervaar je veel stress, dan raad ik meestal aan om 2 of 3 keer korter achter elkaar te komen en er dan wat langere tijd tussen te laten.  Als je een antibioticum neemt zeg je ook niet na 1 pilletje dat het niet werkt. Een manuele behandeling is net zo, we kunnen geen mirakels doen, daarvoor moet je in Lourdes zijn! J Meestal zijn er dus enkele behandelingen nodig met regelmaat gegeven.

– na de massage is het belangrijk om de volgende dagen het rustig aan te doen. Dit wil zeggen: niet volledig los gaan in de grote schoonmaak of je hele tuin aanpakken, of grote en zware opruimwerken doen, of je helemaal geven in een intense sport work- out.  Als je pijnklachten ervaart door stress of spierblokkades en die zitten er al een tijdje, dan is dat op den duur voor het lichaam zijn gewone normale toestand geworden, het weet niet beter, het lichaam ervaart deze toestand dan als een evenwicht. Als ik je dan help te ontspannen en ik ga de spierknopen losmaken, ervaart het lichaam dit als een onevenwicht. Sommige mensen kunnen dit werkelijk voelen en voelen zich “instabiel” . Voor sporters is het belangrijk dat ze de dag nadien niet trainen of slechts een lichte training doen onder hun normale niveau. Je bent blessuregevoeliger na een massage en door het passieve stretchen en mobiliseren van de spieren ervaart men ook kortdurend krachtsverlies. Na enkele dagen is er dan weer marge om uiteindelijk betere prestaties te bereiken door toegenomen range of motion en soepeler maken van de fascia rondom de spier.  Buiten fysieke instabiliteit kan het heel soms ook voorkomen dat je je erg emotioneel voelt na een therapeutische en/of energetische massage, ook trauma, pijn en emoties zitten opgeslagen in verkrampte spieren…. Het duurt enige dagen vooraleer het lichaam zijn evenwicht hervindt. Daarna heb je meestal pas je volle profijt van de behandeling, dan heb je minder of geen pijn meer en voel je je lichter en meer energiek.

Mijn ervaring is dat vooral mensen die zich bijna nooit laten masseren deze klachten ervaren. Mensen voor wie massage tot hun 14 daagse of maandelijkse routine behoort om hun lichaam te verzorgen hebben al deze ongemakken niet meer. Massages worden doorgaans beter als je het regelmatig doet, je ervaart geen pijn meer, hebt geen klachten nadien en je durft je meer loslaten en ontspannen omdat je de therapeut steeds beter kent en de massage vertrouwder aanvoelt.

Leven in de schaduw van trauma

In deze eerste weken van januari zijn veel mensen bezig met het maken van goede voornemens en wat we willen bereiken in 2019. Maar een belangrijk iets om te onthouden is dat er geen ruimte is voor iets nieuws als we niet eerst het oude opruimen.

Als mens hebben we ons gedurende ons leven vaak moeten wapenen, moeten overleven. Dit heeft gevolgen voor onze geest en ons lichaam.

Trauma wordt vaak bekeken als een probleem dat opgelost moet worden, of wondes die ons gebroken en ongeliefd laten voelen.

Maar eigenlijk is trauma ook een opportuniteit , een uitnodiging om echter te worden en dieper in onze  geest en in ons lichaam te duiken. Trauma kan zo een cadeau worden in plaats van een probleem.

Omdat trauma opgeslagen zit in het lichaam , is het vaak niet genoeg om over het trauma te spreken of om allerlei emotionele processen rondom het trauma te doen. Om echt tot de kern te geraken, moeten we terug kwetsbaar worden, kwetsbaarheid die dieper gaat dan woorden en die ons terug diep laat indalen in ons lichaam en terug contact te hebben met wie we in essentie zonder deze blokkades zijn.

Trauma kan men bekijken vanuit 3 aspecten:

Relationeel: we worden getraumatiseerd wanneer we alleen zijn met teveel pijn om te integreren in ons lichaam. Van dan af gaan we verder met ons leven en om dit aan te kunnen nemen we afstand van hetgene dat gebeurd is (dissociatie). Tegelijkertijd zijn we van dan af in oorlog met die delen van ons lichaam waarin het trauma gestockeerd wordt. het resultaat is ziekte , controle en gecontroleerd worden ( door onszelf en door anderen), geleefd worden in plaats van eigen keuzes te maken.

Neurobiologisch perspectief: als het brein overspoeld wordt door angst en verschrkking, kan het brein niet meer functioneren. Het Fight-Fright-Flight mechanisme (Vecht-Verlam-Vlucht)  treedt keer op keer in werking, wanneer we in contact komen met de alarmerende trigger.

Instinctief : wanneer de vecht -vlucht -verlam respons niet genoeg is om de dreiging te ontlopen, gaan we ons passief verdedigen tegen het trauma door ons eraan te onderwerpen. Het resultaat is dat we ons leven leiden vanut een gevoel van schaamte, waardeloosheid en /of depressie. We handelen dan vanuit een slachtofferidentiteit , we zijn niet in staat om grenzen te stellen en we hebben zeer lage verwachtingen van het leven, met vaak extreme vermoeidheid, depressie en ziekte in al zijn vormen als resultaat.

Datzelfde vecht-vlucht mechanisme zorgt ervoor dat we vluchten in ons werk, in overvolle agenda’s, in teveel moetens en drukte. Wanneer we ons leven overvol plannen dan hoeven we niet te voelen, we vermijden de confrontatie met ons diepste zelf dat vaak al jarenlang signalen uitzendt, maar waar we niet naar willen luisteren, omdat we bang zijn voor wat we diep vanbinnen hebben weggestopt.

Vaak ergeren we ons aan andere mensen, aan hun woorden, hun gedragingen. In feite spiegelen zij wat er nog in conflict is in onszelf, wat we nog niet erkenden, die delen van onszelf die we nog niet accepteerden. Onze grootste vijanden zijn onze grootste leermeesters.

Zou je graag een andere realiteit ervaren?

Een leven waarin je genoeg kan vertragen om je veilig te voelen in elke cel van je lichaam, waar je je aangeleerde gedragingen ‘on hold’ kan zetten, waar je je zintuigen en je gevoel toestaat te openen en te voelen en je de weg te wijzen. Een leven waarin je geen verstoppertje speelt en waarin je echt gaat neerzetten wat jij wil.

Als de ziel geen taal meer heeft, dan spreekt het lichaam.

Het engelse woord voor ziekte maakt ons veel duidelijk : disease, oftewel dis-ease, op je ongemak zijn, niet vertrouwd zijn, soms zelf bang zijn voor en met je eigen lichaam.

Wat als we een brug konden slaan tussen de pijnlijke afstand tussen wie we denken dat we zijn in ons hoofd en onze gedachten en hoe we onszelf ervaren doorheen ons lichaam en ons hart en ziel.

Echte kracht ligt in de bereidheid om moeilijke energieën en emoties  zoals twijfel, schaamte, angst, gebrokenheid,schuld, pijn en verdriet te zien, te erkennen en te aanvaarden.

Bereid zijn te zien wat je niet wil zien

Bereid zijn te verzachten op verharde plekken.

Bereid zijn om lief te zijn voor  al je imperfecties

Bereid zijn om ook je donkere kanten lief te hebben.

Trauma is de onzichtbare kracht die ons maar steeds opnieuw laat wegrennen, rusteloos, een soort van onbereikbaar doel nastrevend.

Trauma houdt ons gevangen in onnodige activiteit, in verslaving, in dwangmatig gedrag, laat ons vluchten in gedachten, laat het lichaam zich onveilig voelen.  We blijven onszelf maar afleiden met ongezond maar bevredigend voedsel, alcohol, drugs, medicijnen, seks, shoppen, internet, TV, computer, poetsen, piekeren…

Als we verstillen, vertragen, stoppen, niets doen,….dan…moeten we onszelf zien. We zullen lang en diep begraven gevoelens moeten zien en voelen , al die rommel, de puinhoop, troep en rotzooi waarvan we hard weggerend hebben al die tijd.

Toch is het veilig om te rusten, om stil te zijn, om te voelen. Je kan dit leren. Het lukt niet meteen , omdat het zo onwerkelijk en onvertrouwd voelt voor de meesten onder ons. Begin met kleine stapjes, sta iets langer stil bij je verdriet, wees aanwezig in je momenten van vreugde, adem in je angst in plaats van ervan weg te lopen. Leer ademen! Je kan leren om te ademen doorheen de diepste pijn.

Kom weer thuis in je lichaam, als één geheel, en omhels al de zaken die je liever ontkent en wegduwt, om je daarna vernieuwd en bevrijd te voelen.

Je lichaam is een zeer intelligent en prachtig instrument. Het is uitgerust met alle tips, tricks en tools om zichzelf te helen.

Bewoon het bewust!

De meest vreemde massages!

De grappigste massages wereldwijd!

Voel je je een beetje gestresseerd? Heb je wat spierpijn? Nood aan een relaxmomentje?

Vergeet de typische Zweedse ontspanningsmassage, de Thaise massage of een hot stone behandeling. Waarom opteer je niet voor een kapmes massage of een ontspannende gezichtsmassage met slakken? Het is me een raadsel hoe men op deze technieken komt  !! Voor de meeste van deze massages denk ik dat verreweg het beste effect dat sommige van deze massages kunnen hebben is het opgeluchte gevoel als de massage voorbij is en je hebt het overleefd en bent niet getraumatiseerd geraakt! Het menselijk ras is ervoor gekend dat men grenzen opzoekt voor de lol en het plezier!

Laat je lachspieren eens werken of verbaas je over de meest grappige en rare massages wereldwijd!

Welke massage zou jij wel eens willen proberen?

Python massage

Misschien hebt u wel zin in een massage om te relaxen na een dagje dierentuin? Toeristen in de dierentuin ‘Cebu City’ in de Filippijnen kunnen gratis gemasseerd worden door 4 grote Burmese slangen. Samen wegen Walter, Michelle, EJ en Daniel een kleine 250 kg. Men zegt dat de glijdende beweging van de slangen therapeutisch en kalmerend zou werken. Pittig detail: om de massage veilig te houden krijgen de slangen elk 10 kippen gevoerd voor de massage start, voor ’t geval dat er een klein hongertje zou opkomen tijdens de massage!!

Cactus Massage

Aauwcchhh, een cactusmassage, dat moet pijnlijk zijn!! Volgens een luxe resort in Mexico is de Hakali cactus pijnvrij, want de naalden worden verwijderd. Voor een luttele 250 euro wordt er een mengeling gemaakt van cactusgelei en tequila, en hiermee wordt je huid gemasseerd. Het zou de huid zijdezacht maken en zeer verjongend werken!

Kietelmassage

Normaal gezien is ‘relaxerend’ niet meteen het eerste woord dat in je opkomt als je denkt aan kietelen. Maar in een exclusief massagesalon in Madrid gebruikt men subtiele kieteltechnieken met veren en vingertoppen langs rug, armen en gezicht en benen om de stress van hun cliënten te verminderen. Uitvindster van deze massage wordt zelf enorm graag gekieteld, vandaar dat ze deze ontspannende ervaring de klanten van haar salon niet wilde onthouden. Gelijktijdig met de kietelbehandeling wordt er een rustgevende geur verpreid en zachte muziek gedraaid, dit alles voor een schappelijk prijsje van 45 euro.

Massage met kapmessen

Dit is een massage voor de dappersten onder ons! Massage met messen is ontstaan meer dan 2000 jaar geleden in China. Gedurende de behandeling wordt het lichaam getapoteerd met de scherpe kant van een kapmes om geblokkeerde energie te bevrijden, de bloedcirculatie te doen toenemen en om het lichaam te zuiveren van schadelijke toxines. Eerst maar eens ongedeerd van deze massagetafel komen!! Met 3,5 euro voor 10 minuten massage ben je natuurlijk wel voor een prikje gesteld!

Olifanten massage

Wat spanning in de lage rug? Ontmoet in Thailand de perfecte masseur voor jou! Deze 3 ton wegende olifant is getraind om zacht op je rug te drukken om de rugspieren te mobiliseren. Leuke bijkomstigheid: je hoeft hier niet voor te betalen!

Massage met Afrikaanse slakken

De nieuwste exclusieve trend in schoonheidsinstituten in Rusland, Japan en het Verenigd Koninkrijk: gezichtsmassage met reuzenslakken. Het slijm dat deze slakken afscheiden door over het gezicht te glijden zou helpen om de huid te verjongen, rimpels te vervagen en littekens en brandwonden te verbeteren. Wel wat tijd uittrekken voor deze massage, want deze diertjes zijn niet gekend als de snelsten!

Vlammenmassage

Wil je graag eens in vuur en vlam staan? In traditionele Chinese ziekenhuizen wordt dit als bijzonder heilzaam beschouwd en is deze massage populair in de wintermaanden. De Chinezen geloven dat deze behandeling hen vrijwaart van typische winterkwaaltjes zoals verkoudheden of griep. Men neemt ontkleed plaats op de massagetafel, wordt eerst gemasseerd met een ontvlambare substantie, vervolgens wordt er een doek gedrenkt in deze vloeistof gedurende korte tijd aangestoken en dan gedoofd met een andere doek. De behandeling zou niet pijnlijk zijn en zou bijzonder goed zijn om gewicht te verliezen!

Massage door een blinde masseuse

Deze massages zijn populair in Zuid-Oost Azië. Blinde masseuses zouden beter masseren door hun zeer sterke tastzin, en zodoende zou de klant een zeer bijzondere massage ervaring verkrijgen.

Massage met verse hete pannenkoeken

Jawel dit bestaat! Deze massage zou helpen tegen vermoeidheid, de huid zuiveren, oedeem verminderen en de bloedcirculatie en temperatuurregulatie verbeteren! Ik vraag me af of het pannenkoeken met siroop of bruine suiker zijn die dit effect hebben? Ik eet ze toch liever op denk ik!

Gezichtsmassage met vogelpoep van de Chinese Nachtegaal

Er zit toch een vreemd geurtje aan deze massage! De uitwerpselen van de Chinese nachtegaal zitten vol met guanine en stikstof. Deze Chinese therapie werd gebruikt door de geisha’s om hun huid te reinigen en deze op porselein te doen gelijken. Heden ten dage wordt deze massage in Japan toegepast om het vochtgehalte van de huid op peil te houden, om de huid te verjongen en om de huid te bleken.

7 gezondheidsvoordelen van Reiki die je zullen verrassen

Universele levenskracht energie

Veel mensen passen allerlei technieken toe om hun gezondheid te verbeteren, zoals sporten, gezonde voeding, meditatie, yoga… Het bezig zijn met hun lichaam zorgt er meestal voor dat ze zich bewuster worden van subtiele energiestromen in en rond het lichaam en eveneens het verband tussen de stroming van deze energie en hun gezondheid.

Over het bestaan van deze ‘levenskrachtenergie’ bestaat al lang geen twijfel meer, en de noodzaak dat deze vrij en ongehinderd kan stromen in het lichaam om gezond te blijven is reeds uitvoerig bestudeerd door zowel artsen als wetenschappers.

Ons lichaam is niet alleen opgebouwd uit fysieke elementen zoals spieren , botten, zenuwen, bloedvaten, organen, klieren, enz.. maar het heeft ook een systeem van energiebanen en energiecentra (chakra’s) . Dit systeem helpt ons lichaam om de energie vlot te laten circuleren doorheen ons fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel lichaam.

Als onze levenskrachtenergie laag of geblokkeerd is worden we sneller ziek, zowel fysiek als mentaal of emotioneel, als de energie hoog is en vrij stroomt kunnen we makkelijker onze gezondheid herstelllen of behouden en een verhoogd gevoel van welzijn ervaren. Deze energie voedt al onze cellen en ondersteunt hun functie.

Reiki behandelingen vermeerderen de toevoer van levenskrachtenergie, en helpt je lichaam om zichzelf te herstellen. Reiki zorgt voor ontspanning, creëert rust en kalmte. De eigen herstelmechanismen van het lichaam werken beter en effectiever. Reiki brengt de geblokkeerde energie terug in beweging.

Wat kan Reiki betekenen voor jouw gezondheid?

Hieronder worden 7 gezondheidsvoordelen van Reiki opgesomd die wetenschappelijk onderzocht zijn.

 • Reiki helpt het lichaam stress los te laten en bevordert relaxatie. Reiki kan stress verminderen en je in een toestand van diepe relaxatie brengen. Enkel in rust kan je lichaam zichzelf helen. Reiki triggert het parasympathisch zenuwstelsel en brengt je tot rust; De meeste ziekten van vandaag zijn gelinkt aan stress. Stress wordt vaak veroorzaakt door gevoelens van angst, zorgen, twijfel, woede,verdriet,..Het ‘American Institute of Stress’ schat dat ruim 75% van alle doktersbezoeken het resultaat zijn van of een reactie zijn op stress. De effecten van stress die zich in je lichaam vast zetten gaan van milde problemen en pijntjes tot grotere gezondheidsproblemen zoals hartziekten, spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen, enz…
 • Reiki vermindert angst en depressie door je humeur te beïnvloeden Stemmingswisselingen worden zeer geassocieerd met angst en depressie. Vele studies hebben algemene verbeteringen in humeur beschreven door Reiki. De voordelen zijn natuurlijk duidelijker voor diegenen met eerder een negatieve stemming. Eens als de stemming verbetert, volgt hier vaak een vermindering uit van angst, depressieve gevoelens, woede en verwarring. Reiki brengt helderheid, vaak worden ineens patronen, gedragingen of situaties die je ongelukkig maken of die ongezond voor je zijn heel duidelijk. Positieve energie neemt toe en ook de lusteloosheid die vaak gepaard gaat met depressie verbetert.
 • Reiki laat mobiliteit toenemen bij pijn in de schouder, pols en lage rug. Een interessante studie die gepubliceerd werd in ‘The journal of Evidence Based Complementary and Alternative Medicine’ vergeleek de effectiviteit van verbetering van mobiliteit door kinesitherapie en Reiki. De studie toonde aan dat beide technieken hetzelfde effect hebben op het aangedane lichaamsdeel. Deze resultaten suggereren dat de weldadige effecten van Reiki op de mobiliteit te wijten zijn aan veranderingen in gewrichts of spierstructuren eerder dan een inwerking op het pijnsysteem.
 • Reiki helpt infectie en ontstekingen helen. Een studie laat zien dat Reiki de immuniteit aanwakkert en de witte bloedcellen laat toenemen.
 • Reiki helpt je om zelf saboterende gedragspatronen los te laten en te transformeren. Reiki helpt ook om stereotiepe gedragingen die je zelf doet en steeds weer tot stress leiden te herkennen en het aan te pakken om deze te veranderen. Reiki helpt je om de beste versie van jezelf te worden. Al moet gezegd dat dit ook met Reiki niet altijd een makkelijk pad is. Eerst zal Reiki een uitzuivering teweeg brengen, gepaard gaande met meer plassen, meer zweten, gevoeliger, huileriger zijn dan normaal, om vervolgens bewustzijn van je patronen geleidelijk aan te verhogen en uiteindelijk ze te veranderen zodat ze jouw welzijn dienen. Meestal zijn er dan wel meer Reiki behandelingen nodig, zeker als de problemen al lang bestonden.
 • Reiki verzacht symptomen die gepaard gaan met kanker en kankerbehandeling Reiki kan natuurlijk geen kanker genezen, maar kan wel effectief de geassocieerde symptomen bij kanker zoals depressie, pijn en vermoeidheid verzachten. Een studie gepubliceerd in ‘The Journal of Integrative Cancer Therapy’ toonde aan dat behandelingen met Reiki voor 5 opeenvolgende dagen gevolgd door een week geen Reiki behandeling bij vele kankerpatiënten de vermoeidheid , de pijn, de angst sterk kunnen verminderen en de kwaliteit van leven kon verbeteren.
 • Reiki bevordert emotionele helderheid en spirituele groei. Reiki heelt je niet alleen fysiek, het heelt je ook emotioneel. Eén van de meest gewaardeerde effecten van Reiki is dat het je vermogen om lief te hebben doet toenemen. In de eerste plaats voor de belangrijkste persoon waarvan je moet houden om gezond te zijn en te blijven: jezelf! Reiki helpt je ook om je dieper te kunnen verbinden met mensen, het versterkt en heelt je persoonlijke relaties. Reiki brengt innerlijke vrede en harmonie, het zuivert en verheldert je emoties.

Reiki is ondertussen steeds meer bekend en aanvaard geworden omdat het helende effect op een niet traumatische manier kan bereikt worden en makkelijk geïntegreerd kan worden aansluitend bij klassieke geneeskundige of psychotherapeutische behandelingen. Reiki vervangt geen klassieke medische behandeling, maar kan op een waardevolle manier aanvullend zijn om je welzijn te herstellen.

Bronnen:

Oorlog tussen klassiek en alternatief

Strijd

Deze twee vormen van gezondheidszorg bestaan al jaren naast elkaar. Je leest het goed: NAAST elkaar, ik zou liever zien MET elkaar, samen, aanvullend. Door deze oorlog jegens elkaar zijn er in feite twee verliezers. Het zou zo’n mooi harmonisch verhaal kunnen zijn. Heel dikwijls worden de oosterse vormen van geneeskunde als ‘kwakzalverij’ betiteld.  Zakkenvullers, niet wetenschappelijk bewezen, niet meetbaar, schadelijk, gebakken lucht, oplichters….

Anderzijds kan ook de alternatieve geneeskunde fel uithalen naar westerse kant, en zit er veel kaf tussen het koren van soms een wildgroei aan nieuwe therapieën.

Aanvullend, niet vervangend

Heel veel mensen die alternatieve geneeswijzen beoefenen, waarderen en erkennen zeker ook de waarde van de klassieke geneeskunde. Men moet het kind nu eenmaal niet met het badwater weggooien. Door de jaren heen is er ook veel geëvolueerd binnen de klassieke geneeskunde, meer openheid, minder oordeel van de arts vanuit zijn ivoren toren. Al veel artsen beoefenen een waarachtige vorm van hulp verlenen, waar echt luisteren en empathie centraal staan naast uitgebreide medische kennis.  Echter de westerse benadering heeft net zoals de oosterse werkwijze zijn beperkingen.  Oosterse geneeskunde en alternatieve therapie kunnen soelaas bieden daar waar de klassieke geneeskunde tekort schiet én andersom!

In naam van de wetenschap

Westerse geneeskunde heeft vaak als argument dat vele vormen van alternatieve therapie ‘niet wetenschappelijk bewezen’ zijn. Wat betekent dat in feite ‘evidence based’ of wetenschappelijk onderzocht? Men hoeft er maar enkele toonaangevende naslagwerken (cfr ‘Dodelijke medicijnen ‘ van Peter Gotzsche) op na te kijken om te beseffen dat veel onderzoek gemanipuleerd wordt ten voordele van de producent, ten voordele van diegene die het meeste centen betaalt. Het resultaat van het onderzoek wordt wat men wil dat het wordt.  Hoe vaak zijn verpleegkundige protocollen in verband met bepaalde technieken al niet gewijzigd?  Hoe dikwijls is het in het verleden al niet gebeurd dat zogenaamd veilige medicijnen achteraf toch van de markt gehaald moeten worden wegens extreem schadelijk?  Allemaal na bewezen en gedegen onderzoek. Komt het voor dat mensen verslaafd geraken aan deze evidence based medicijnen? Dat men er zelfs door overlijdt?  Jazeker komt dat voor. Komt dit ook voor bij complementaire vormen van geneeskunde? Zeker ook!

Voor elk van wils

Sleutel tot de oplossing is je arrogantie als hulpverlener, oosters of westers, uitschakelen. Weten wat wel en niet kan. Wat mag en kan je doen wat binnen je bevoegdheid en kunde ligt en wat verwijs je beter door, en dit in twee richtingen, naar klassieke kant of naar alternatieve kant.

Zou het niet kunnen dat mensen zich soms door een therapie krachtiger, positiever en beter gaan voelen zonder dat daar wetenschappelijk bewijs voor geleverd wordt?  Wat is er mis met acupunctuur, osteopathie, homeopathie, Reiki, een tarot reading, moxatherapie, kinesiologie, bachbloesems… , Als mensen zich er naast hun reguliere therapie sterker door voelen, terug moed krijgen om het voor ieder zo moeilijke pad op deze planeet verder te wandelen op eigen tempo?

De ene therapie is niet beter dan de andere, van het moment dat men dat gaat denken loopt het mis. Ook niet alle reguliere zorg is per definitie slecht en ongezond. Veel van belangrijke ontwikkelingen hebben we ook te danken aan die westerse geneeskunde, zeker ook binnen het domein van de chirurgie. Ook antibiotica heeft zijn nut bewezen in de strijd tegen infectieziekten.  Probleem wordt het wel als men antibiotica, antidepressiva , pijnstillers, verdovende middelen, overal en onoordeelkundig gaat inzetten als ‘quick fix’, als snelle oplossing, om niet dieper te hoeven graven.  En dat is niet enkel te wijten aan artsen. Ook patiënten vragen naar ‘paardenmiddelen’  om snel van hun klacht verlost te worden. En ook dokters bezwijken aan de druk van wat de patiënt vraagt. Ook zij willen helpen, ook zij willen dat de patiënt beter wordt, en van zijn klacht verlost wordt. Soms verdwijnt de klacht inderdaad, en soms maar kort, om daarna heftiger terug te komen in dezelfde of andere vorm.  Alternatief of klassiek hulpverlener, we willen allemaal mensen bijstaan vanuit onze eigen kennis, eigen achtergrond. Hoe mooi zou het niet kunnen zijn als we steeds uit die 2 vaatjes konden tappen?

Snelle oplossingen bestaan niet

De ontnuchtering is dat er heel vaak geen quick fix’en zijn.  Dikwijls moet men nadenken, inzicht krijgen, veranderingen aanbrengen, durven vallen, en evenveel keer terug opstaan.

Ik denk dat onze taak als hulpverlener is om voor de hulpvrager waar dat mogelijk is, alle opties neer te leggen, aan te bieden, uit te leggen zodat de cliënt zelf kan kiezen wat voor hem of haar goed voelt.

Hulpverleningsdrang: van medelijden naar mededogen

We kunnen dit vergelijken met een doos koekjes. Als ik hulp verleen vanuit superieur denken, dan bepaal ik welke koekjes uit de doos ik aan de cliënt geef. Misschien dring ik je wel koekjes op die je niet nodig hebt of niet wil hebben? Zou het niet beter zijn om in een aantal gevallen gewoon de doos met koekjes aan de cliënt aan te bieden en deze zelf laten bepalen wat voor koekje hij of zij wil proberen? Mensen weten vaak intuïtief al wat werkt voor hen, laten we die intuïtie vooral voeden en niet beknotten vanuit de alwetende positie waar elke hulpverlener zich waarschijnlijk al aan heeft bezondigd, ook ik.  Zeker niet altijd vanuit verwaandheid of hoogmoed, maar vanuit een drang om mensen te willen helpen vanuit medelijden, het meevoelen in zijn of haar pijn. Veel beter zou het kunnen zijn indien we onze focus verleggen van medelijden naar mededogen. Medelijden maakt een patiënt zwak, het ontkracht hem of haar, je zegt: ‘ik zal je met al mijn kennis en kunde genezen en helpen.’ Met mededogen laat je de persoon in kwestie in zijn of haar waarde, je maakt hen sterk, je wil samen met hen werken aan beter welzijn. Je zegt: ‘ik schep samen met jou de omgeving, de energie, ik geef je de tools zodat je zelf verder kan werken aan je eigen welzijn. Ik wil je even dragen, maar ik weet dat je het zelf kan, dat jij die kracht hebt.’  Dan worden mensen vanuit hun eigen dieptes en trauma’s geheeld en staat men weer sterker om de volgende storm te trotseren.

De mythe van het melkzuur

Velen onder ons denken nog steeds dat de spierpijn die we voelen na het sporten veroorzaakt wordt door ophoping van melkzuur. Eigenlijk moet deze theorie voor een groot deel naar het rijk der fabelen verwezen worden. Na een intensieve sportinspanning of krachttraining ontstaan er kleine beschadigingen in het bindweefsel van de spieren (micro-traumata). Het lichaam reageert hierop met een lichte ontstekingsreactie als gevolg van de afbraak van spiereiwitten. Deze beschadiging is een natuurlijk proces dat zich vooral openbaart als een spier zich onvoldoende aan een inspanning heeft aangepast. Bij deze ontstekingsreactie zijn diverse stoffen en cellen betrokken, namelijk witte bloedcellen, weefselvocht, creatinekinase,…De productie van deze stoffen en deze reactie op zich veroorzaakt zwelling (oedeem), door de druk van de zwelling verhoogt de gevoeligheid van de zenuwreceptoren en dit veroorzaakt de pijn die we voelen. We moeten dus een onderscheid maken tussen acute spierpijn tijdens de inspanning (het brandende gevoel van verzuring veroorzaakt door een overmaat aan melkzuur dat zich ophoopt in de spieren) en de spierpijn die ontstaat ongeveer 6-8u na de inspanning en die een piek bereikt tot ong 48u na de sportprestatie. Men noemt dit DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) Het klopt dus niet dat deze DOMS zou ontstaan door ophoping van melkzuur, de pijn ontstaat door de ontstekingsreactie. Een sportmassage voert het overtollige vocht in de spier makkelijker af, maakt eventuele verklevingen los en voert de ontstane stofwisselingsproducten en ontstekingsmodulerende stoffen beter af door de toegenomen bloedcirculatie tijdens en na de massage.  Stramme en stijve spieren worden terug soepeler gemaakt, het herstel van het spierweefsel wordt bevorderd door een betere doorbloeding en de kans op blessures wordt verminderd. Het wegwerken van opgehoopte afvalstoffen in stramme spieren kan je op bepaalde plaatsen goed voelen, doch er wordt nooit ruw gewerkt. Het is een misvatting dat bij een sportmassage zo diep en zo hard mogelijk moet gemasseerd worden en dat de sporter enorm moet afzien tijdens de massage. Herstel van spierweefsel wordt onder meer bepaald door de mate van bloedtoevoer. Lichte tot matige druk op de spier en het gelijktijdig oprekken van de spier bij de massage is al voldoende om sensoren te prikkelen die naar de spiercellen ontstekingsremmende en pijndempende signalen zenden. De spiervezels herstellen zich hierdoor sneller dan als men met brute kracht, hevig en snel werkt. Met gebruik van de juiste druk en goede technieken op een rustige manier stimuleer je de beschadigde spiervezels om sneller nieuwe mitochondrieën aan te maken, dat zijn de energiecentrales van de cel. Deze energie hebben de spieren nodig om zichzelf weer op te laden.

Een sportmassage is niet zinvol en zelfs onverstandig in een toestand van grote uitputting of wanneer er sprake is van zeer heftige spierpijn of koorts.  Het lichaam zal dan nauwelijks reageren op de massageprikkels of de pijn en de vermoeidheid zouden nog kunnen verergeren. Een volledig uitgeput lichaam kan het niet aan om een hele lading vrijgemaakte afvalstoffen te verwerken. Best is dan enkele dagen te wachten en het lichaam wat de tijd geven om te herstellen.

Sporters geven dikwijls aan dat een massage een ontspannen gevoel geeft, alsof de vermoeidheid uit de spieren wordt getrokken. Dat gevoel is niet uit de lucht gegrepen en is gebaseerd op een afname van het stresshormoon cortisol. Cortisol komt vrij bij zowel geestelijke als fysieke inspanningen. Bovendien worden er door aangename aanraking en zachte massage lichaamseigen pijnstillende en feel-good stoffen aangemaakt zoals endorfines, oxytocine, dopamine, serotonine. Het is dus ook voor sporters zinvol om een sportmassage af te wisselen met een ontspanningsmassage, Zenzini massage of Kahuna massage, waarbij diepe ontspanning en rust het beoogde doel is.

Sportmassage kan zowel voor als na de sportinspanning heilzaam zijn. Voor de inspanning wordt het lichaam voorbereid op de komende fysieke belasting, er wordt stimulerend en actief en dwars  gemasseerd, de spieren worden zo voldoende doorbloed en zullen zuurstof en voedingsstoffen beter kunnen opnemen.

Na de inspanning zal een massage herstellend en ontspannend werken op de overbelaste spiergroepen, er wordt dan passief en in de lengterichting van de spier gemasseerd.