Over loslaten en toelaten…

Heel veel mensen maken zich zorgen over allerlei zaken die zouden kunnen gebeuren tijdens een massage. Sommigen maken zich zenuwachtig voordien, omdat ze zich onwennig voelen, niet goed kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren, zich afvragen hoe hun lichaam zal reageren op aanraking, of omdat ze zich schamen over hun lichaam, de masseur nog niet kennen, enz..  Dit komt veel voor, massage is voor veel mensen zich letterlijk bloot geven aan een voor hen onbekend iemand. Daarom dit artikel op de blog, om je gerust te stellen. Of om het met de woorden van de Latijnse schrijver Publius Terentius te zeggen: Homo sum: humani nihil a me alienum puto. Vrij vertaald: ik ben een mens en niets menselijks is vreemd voor mij.

In de eerste plaats ben ik zelf mens.  Het is net door mijn mens-zijn en mijn eigen woelige tocht doorheen alles wat dit leven te bieden heeft  en heeft gehad dat ik geleerd heb om ook anderen met respect en empathie aan te voelen. Ik denk dat mijn werk dicht tegen de wereld van de Haptonomie aan zit. Haptonomie is de kunst van het aanraken met liefde en aandacht, de leer van het menselijk gevoelsleven. Haptonomie tracht de eigenheid, zuiverheid en authenticiteit van ieders individuele gevoelsleven te hervinden. Naast massagetherapeut ben ik ook Reiki Master en Kahuna Bodyworker, dus bij elke massage zal ook de universele levenskracht of Ki rijkelijk stromen en soms diep transformationeel inwerken op het lichaam. Deze energie kan nog dagen lang bij je blijven en je functioneren positief beïnvloeden.  

Reiki brengt dat naar boven wat gezien mag worden, wat je mag aanpakken, doorleven of juist loslaten en toelaten. Dat gebeurt niet alleen bij een Reiki behandeling, maar ook bij een massage. Er kunnen onverwerkt verdriet, boosheid, frustratie, gevoelens van geborgenheid, koestering en sensualiteit, machteloosheid, opwinding, heimwee of dankbaarheid naar boven komen. Op de massagetafel hier wordt gelachen en gehuild, gezucht en geroepen, losgelaten en vergeten. Liever niet gefocust en beredeneerd, onderdrukt of tegengehouden. Als deze laatste gevoelens overheersen zit je helemaal in je hoofd, en niet in je lichaam. Laat de massage over je heen komen als de golven van de zee en laat de controle los, niets moet, gevoelens mogen er zijn.  Massage is voelen met je lichaam, genieten van warme aanraking, verbinding maken met de kern van je zijn. Massage ondergaan is ZIJN, niet analyseren wat er wel of niet mag of moet gebeuren. Massage kan allerlei gevoelens tot uiting laten komen, dit is een normale en natuurlijke reactie van het lichaam, het betekent dat je lichaam zich na een periode van spanning ontspant en dat de massage zijn werk goed doet, je lichaam ervaart het als een weldaad om deze gevoelens los te laten.

Zonder dat je dat zelf in de gaten hebt, kunnen er allerlei soorten spanningen zowel van lichamelijke of geestelijke aard zich op allerlei plekken in je lichaam vastzetten en ophopen. Als de ziel pijn heeft , en geen taal meer heeft, dan spreekt het lichaam, iets waar ik al vaak getuige van geweest ben. Dit kan zich aan je tonen door middel van allerlei vage klachten. Het voelt als een verlossing als die gevoelens losgemaakt worden. De energie die daarbij vrijkomt kan maken dat je weent, lacht, zucht, opgewonden geraakt of je verward of bedroefd voelt, dit is geen schande, integendeel! Als je deze gevoelens accepteert en toelaat, ebben ze weg en keert de rust weer. Vecht je ertegen dan blijven deze gevoelens je de hele massage lang lastig vallen en verstoren ze je ontspanning. Bij een medische en sportmassage vormen de handen een verlenging van het verstand, bij holistische, helende massages zijn de handen de extensie van het hart. Mensen ervaren lang vastzittende gevoelens die loskomen doordat bij massage het neocortexbewustzijn sterk verlaagt. De neocortex is ons denkende brein, waarmee we rationeel alles beredeneren en bedenken. Dit stuk van de hersenen gaat op een veel lager pitje werken tijdens een helende massage. Er komt dus ruimte vrij voor de functies van ons limbisch systeem of emotionele brein en ons instinctieve brein of reptielenbrein. Anders en korter gezegd, we verliezen wat controle over ons lichaam. Dit kan zich fysiek uiten : je neus begint te lopen, je maag en darmen beginnen sappen te produceren en laten dit goed horen, bloed stroomt heftiger naar alle delen van het lichaam, afvalstoffen worden losgelaten en je blaas loopt vol of het kan zich emotioneel uiten in  reacties die je niet van jezelf verwachtte.  Vraag dan zeker om een zakdoekje, of om te mogen gaan plassen, blijf hier niet mee zitten waardoor de rest van je massage niet fijn meer is. Sommige mensen zijn al lange tijd niet meer op een warme, zorgende en koesterende manier aangeraakt en als dit dan toch gebeurt heeft dit een enorm effect op hen, een effect waar ze soms zelf van schrikken of verbaasd over zijn.  Wil je nadien deze gevoelens benoemen en erover praten, dan kan dat, wil je er niets over zeggen of er misschien pas een volgende keer op terugkomen, is dat ook prima. Een massage is niet zomaar wat wrijven of kneden. Als ik mensen masseer maak ik contact met hun ziel, ik kijk niet naar vetrolletjes of moedervlekken, rimpels of littekens, maar naar hun ziel, en die straalt altijd.

Ons lichaam is slechts een omhulsel, wat er binnenin zit is de ware schoonheid. Ik masseer en behandel iedereen met warmte, aandacht en onvoorwaardelijke liefde: slanke en vollere mensen, glad of gerimpeld, extravert of schuchter, gerijpt door de jaren of nog jong, getekend door het leven of nog een onbeschreven blad. Iedereen is welkom hier om zich neer te leggen, te rusten en achter te laten op de massagetafel wat hij of zij niet meer nodig heeft en mee naar huis te nemen wat hem of haar kan dienen om zijn of haar volle potentieel en geluk verder te ontwikkelen.

Ik nodig je uit om te rusten, je over te geven aan je gevoel, te ontvangen en toe te laten.

Warme groet,

Sofie

Leven in de schaduw van trauma

In deze eerste weken van januari zijn veel mensen bezig met het maken van goede voornemens en wat we willen bereiken in 2019. Maar een belangrijk iets om te onthouden is dat er geen ruimte is voor iets nieuws als we niet eerst het oude opruimen.

Als mens hebben we ons gedurende ons leven vaak moeten wapenen, moeten overleven. Dit heeft gevolgen voor onze geest en ons lichaam.

Trauma wordt vaak bekeken als een probleem dat opgelost moet worden, of wondes die ons gebroken en ongeliefd laten voelen.

Maar eigenlijk is trauma ook een opportuniteit , een uitnodiging om echter te worden en dieper in onze  geest en in ons lichaam te duiken. Trauma kan zo een cadeau worden in plaats van een probleem.

Omdat trauma opgeslagen zit in het lichaam , is het vaak niet genoeg om over het trauma te spreken of om allerlei emotionele processen rondom het trauma te doen. Om echt tot de kern te geraken, moeten we terug kwetsbaar worden, kwetsbaarheid die dieper gaat dan woorden en die ons terug diep laat indalen in ons lichaam en terug contact te hebben met wie we in essentie zonder deze blokkades zijn.

Trauma kan men bekijken vanuit 3 aspecten:

Relationeel: we worden getraumatiseerd wanneer we alleen zijn met teveel pijn om te integreren in ons lichaam. Van dan af gaan we verder met ons leven en om dit aan te kunnen nemen we afstand van hetgene dat gebeurd is (dissociatie). Tegelijkertijd zijn we van dan af in oorlog met die delen van ons lichaam waarin het trauma gestockeerd wordt. het resultaat is ziekte , controle en gecontroleerd worden ( door onszelf en door anderen), geleefd worden in plaats van eigen keuzes te maken.

Neurobiologisch perspectief: als het brein overspoeld wordt door angst en verschrkking, kan het brein niet meer functioneren. Het Fight-Fright-Flight mechanisme (Vecht-Verlam-Vlucht)  treedt keer op keer in werking, wanneer we in contact komen met de alarmerende trigger.

Instinctief : wanneer de vecht -vlucht -verlam respons niet genoeg is om de dreiging te ontlopen, gaan we ons passief verdedigen tegen het trauma door ons eraan te onderwerpen. Het resultaat is dat we ons leven leiden vanut een gevoel van schaamte, waardeloosheid en /of depressie. We handelen dan vanuit een slachtofferidentiteit , we zijn niet in staat om grenzen te stellen en we hebben zeer lage verwachtingen van het leven, met vaak extreme vermoeidheid, depressie en ziekte in al zijn vormen als resultaat.

Datzelfde vecht-vlucht mechanisme zorgt ervoor dat we vluchten in ons werk, in overvolle agenda’s, in teveel moetens en drukte. Wanneer we ons leven overvol plannen dan hoeven we niet te voelen, we vermijden de confrontatie met ons diepste zelf dat vaak al jarenlang signalen uitzendt, maar waar we niet naar willen luisteren, omdat we bang zijn voor wat we diep vanbinnen hebben weggestopt.

Vaak ergeren we ons aan andere mensen, aan hun woorden, hun gedragingen. In feite spiegelen zij wat er nog in conflict is in onszelf, wat we nog niet erkenden, die delen van onszelf die we nog niet accepteerden. Onze grootste vijanden zijn onze grootste leermeesters.

Zou je graag een andere realiteit ervaren?

Een leven waarin je genoeg kan vertragen om je veilig te voelen in elke cel van je lichaam, waar je je aangeleerde gedragingen ‘on hold’ kan zetten, waar je je zintuigen en je gevoel toestaat te openen en te voelen en je de weg te wijzen. Een leven waarin je geen verstoppertje speelt en waarin je echt gaat neerzetten wat jij wil.

Als de ziel geen taal meer heeft, dan spreekt het lichaam.

Het engelse woord voor ziekte maakt ons veel duidelijk : disease, oftewel dis-ease, op je ongemak zijn, niet vertrouwd zijn, soms zelf bang zijn voor en met je eigen lichaam.

Wat als we een brug konden slaan tussen de pijnlijke afstand tussen wie we denken dat we zijn in ons hoofd en onze gedachten en hoe we onszelf ervaren doorheen ons lichaam en ons hart en ziel.

Echte kracht ligt in de bereidheid om moeilijke energieën en emoties  zoals twijfel, schaamte, angst, gebrokenheid,schuld, pijn en verdriet te zien, te erkennen en te aanvaarden.

Bereid zijn te zien wat je niet wil zien

Bereid zijn te verzachten op verharde plekken.

Bereid zijn om lief te zijn voor  al je imperfecties

Bereid zijn om ook je donkere kanten lief te hebben.

Trauma is de onzichtbare kracht die ons maar steeds opnieuw laat wegrennen, rusteloos, een soort van onbereikbaar doel nastrevend.

Trauma houdt ons gevangen in onnodige activiteit, in verslaving, in dwangmatig gedrag, laat ons vluchten in gedachten, laat het lichaam zich onveilig voelen.  We blijven onszelf maar afleiden met ongezond maar bevredigend voedsel, alcohol, drugs, medicijnen, seks, shoppen, internet, TV, computer, poetsen, piekeren…

Als we verstillen, vertragen, stoppen, niets doen,….dan…moeten we onszelf zien. We zullen lang en diep begraven gevoelens moeten zien en voelen , al die rommel, de puinhoop, troep en rotzooi waarvan we hard weggerend hebben al die tijd.

Toch is het veilig om te rusten, om stil te zijn, om te voelen. Je kan dit leren. Het lukt niet meteen , omdat het zo onwerkelijk en onvertrouwd voelt voor de meesten onder ons. Begin met kleine stapjes, sta iets langer stil bij je verdriet, wees aanwezig in je momenten van vreugde, adem in je angst in plaats van ervan weg te lopen. Leer ademen! Je kan leren om te ademen doorheen de diepste pijn.

Kom weer thuis in je lichaam, als één geheel, en omhels al de zaken die je liever ontkent en wegduwt, om je daarna vernieuwd en bevrijd te voelen.

Je lichaam is een zeer intelligent en prachtig instrument. Het is uitgerust met alle tips, tricks en tools om zichzelf te helen.

Bewoon het bewust!

De meest vreemde massages!

De grappigste massages wereldwijd!

Voel je je een beetje gestresseerd? Heb je wat spierpijn? Nood aan een relaxmomentje?

Vergeet de typische Zweedse ontspanningsmassage, de Thaise massage of een hot stone behandeling. Waarom opteer je niet voor een kapmes massage of een ontspannende gezichtsmassage met slakken? Het is me een raadsel hoe men op deze technieken komt  !! Voor de meeste van deze massages denk ik dat verreweg het beste effect dat sommige van deze massages kunnen hebben is het opgeluchte gevoel als de massage voorbij is en je hebt het overleefd en bent niet getraumatiseerd geraakt! Het menselijk ras is ervoor gekend dat men grenzen opzoekt voor de lol en het plezier!

Laat je lachspieren eens werken of verbaas je over de meest grappige en rare massages wereldwijd!

Welke massage zou jij wel eens willen proberen?

Python massage

Misschien hebt u wel zin in een massage om te relaxen na een dagje dierentuin? Toeristen in de dierentuin ‘Cebu City’ in de Filippijnen kunnen gratis gemasseerd worden door 4 grote Burmese slangen. Samen wegen Walter, Michelle, EJ en Daniel een kleine 250 kg. Men zegt dat de glijdende beweging van de slangen therapeutisch en kalmerend zou werken. Pittig detail: om de massage veilig te houden krijgen de slangen elk 10 kippen gevoerd voor de massage start, voor ’t geval dat er een klein hongertje zou opkomen tijdens de massage!!

Cactus Massage

Aauwcchhh, een cactusmassage, dat moet pijnlijk zijn!! Volgens een luxe resort in Mexico is de Hakali cactus pijnvrij, want de naalden worden verwijderd. Voor een luttele 250 euro wordt er een mengeling gemaakt van cactusgelei en tequila, en hiermee wordt je huid gemasseerd. Het zou de huid zijdezacht maken en zeer verjongend werken!

Kietelmassage

Normaal gezien is ‘relaxerend’ niet meteen het eerste woord dat in je opkomt als je denkt aan kietelen. Maar in een exclusief massagesalon in Madrid gebruikt men subtiele kieteltechnieken met veren en vingertoppen langs rug, armen en gezicht en benen om de stress van hun cliënten te verminderen. Uitvindster van deze massage wordt zelf enorm graag gekieteld, vandaar dat ze deze ontspannende ervaring de klanten van haar salon niet wilde onthouden. Gelijktijdig met de kietelbehandeling wordt er een rustgevende geur verpreid en zachte muziek gedraaid, dit alles voor een schappelijk prijsje van 45 euro.

Massage met kapmessen

Dit is een massage voor de dappersten onder ons! Massage met messen is ontstaan meer dan 2000 jaar geleden in China. Gedurende de behandeling wordt het lichaam getapoteerd met de scherpe kant van een kapmes om geblokkeerde energie te bevrijden, de bloedcirculatie te doen toenemen en om het lichaam te zuiveren van schadelijke toxines. Eerst maar eens ongedeerd van deze massagetafel komen!! Met 3,5 euro voor 10 minuten massage ben je natuurlijk wel voor een prikje gesteld!

Olifanten massage

Wat spanning in de lage rug? Ontmoet in Thailand de perfecte masseur voor jou! Deze 3 ton wegende olifant is getraind om zacht op je rug te drukken om de rugspieren te mobiliseren. Leuke bijkomstigheid: je hoeft hier niet voor te betalen!

Massage met Afrikaanse slakken

De nieuwste exclusieve trend in schoonheidsinstituten in Rusland, Japan en het Verenigd Koninkrijk: gezichtsmassage met reuzenslakken. Het slijm dat deze slakken afscheiden door over het gezicht te glijden zou helpen om de huid te verjongen, rimpels te vervagen en littekens en brandwonden te verbeteren. Wel wat tijd uittrekken voor deze massage, want deze diertjes zijn niet gekend als de snelsten!

Vlammenmassage

Wil je graag eens in vuur en vlam staan? In traditionele Chinese ziekenhuizen wordt dit als bijzonder heilzaam beschouwd en is deze massage populair in de wintermaanden. De Chinezen geloven dat deze behandeling hen vrijwaart van typische winterkwaaltjes zoals verkoudheden of griep. Men neemt ontkleed plaats op de massagetafel, wordt eerst gemasseerd met een ontvlambare substantie, vervolgens wordt er een doek gedrenkt in deze vloeistof gedurende korte tijd aangestoken en dan gedoofd met een andere doek. De behandeling zou niet pijnlijk zijn en zou bijzonder goed zijn om gewicht te verliezen!

Massage door een blinde masseuse

Deze massages zijn populair in Zuid-Oost Azië. Blinde masseuses zouden beter masseren door hun zeer sterke tastzin, en zodoende zou de klant een zeer bijzondere massage ervaring verkrijgen.

Massage met verse hete pannenkoeken

Jawel dit bestaat! Deze massage zou helpen tegen vermoeidheid, de huid zuiveren, oedeem verminderen en de bloedcirculatie en temperatuurregulatie verbeteren! Ik vraag me af of het pannenkoeken met siroop of bruine suiker zijn die dit effect hebben? Ik eet ze toch liever op denk ik!

Gezichtsmassage met vogelpoep van de Chinese Nachtegaal

Er zit toch een vreemd geurtje aan deze massage! De uitwerpselen van de Chinese nachtegaal zitten vol met guanine en stikstof. Deze Chinese therapie werd gebruikt door de geisha’s om hun huid te reinigen en deze op porselein te doen gelijken. Heden ten dage wordt deze massage in Japan toegepast om het vochtgehalte van de huid op peil te houden, om de huid te verjongen en om de huid te bleken.

7 gezondheidsvoordelen van Reiki die je zullen verrassen

Universele levenskracht energie

Veel mensen passen allerlei technieken toe om hun gezondheid te verbeteren, zoals sporten, gezonde voeding, meditatie, yoga… Het bezig zijn met hun lichaam zorgt er meestal voor dat ze zich bewuster worden van subtiele energiestromen in en rond het lichaam en eveneens het verband tussen de stroming van deze energie en hun gezondheid.

Over het bestaan van deze ‘levenskrachtenergie’ bestaat al lang geen twijfel meer, en de noodzaak dat deze vrij en ongehinderd kan stromen in het lichaam om gezond te blijven is reeds uitvoerig bestudeerd door zowel artsen als wetenschappers.

Ons lichaam is niet alleen opgebouwd uit fysieke elementen zoals spieren , botten, zenuwen, bloedvaten, organen, klieren, enz.. maar het heeft ook een systeem van energiebanen en energiecentra (chakra’s) . Dit systeem helpt ons lichaam om de energie vlot te laten circuleren doorheen ons fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel lichaam.

Als onze levenskrachtenergie laag of geblokkeerd is worden we sneller ziek, zowel fysiek als mentaal of emotioneel, als de energie hoog is en vrij stroomt kunnen we makkelijker onze gezondheid herstelllen of behouden en een verhoogd gevoel van welzijn ervaren. Deze energie voedt al onze cellen en ondersteunt hun functie.

Reiki behandelingen vermeerderen de toevoer van levenskrachtenergie, en helpt je lichaam om zichzelf te herstellen. Reiki zorgt voor ontspanning, creëert rust en kalmte. De eigen herstelmechanismen van het lichaam werken beter en effectiever. Reiki brengt de geblokkeerde energie terug in beweging.

Wat kan Reiki betekenen voor jouw gezondheid?

Hieronder worden 7 gezondheidsvoordelen van Reiki opgesomd die wetenschappelijk onderzocht zijn.

 • Reiki helpt het lichaam stress los te laten en bevordert relaxatie. Reiki kan stress verminderen en je in een toestand van diepe relaxatie brengen. Enkel in rust kan je lichaam zichzelf helen. Reiki triggert het parasympathisch zenuwstelsel en brengt je tot rust; De meeste ziekten van vandaag zijn gelinkt aan stress. Stress wordt vaak veroorzaakt door gevoelens van angst, zorgen, twijfel, woede,verdriet,..Het ‘American Institute of Stress’ schat dat ruim 75% van alle doktersbezoeken het resultaat zijn van of een reactie zijn op stress. De effecten van stress die zich in je lichaam vast zetten gaan van milde problemen en pijntjes tot grotere gezondheidsproblemen zoals hartziekten, spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen, enz…
 • Reiki vermindert angst en depressie door je humeur te beïnvloeden Stemmingswisselingen worden zeer geassocieerd met angst en depressie. Vele studies hebben algemene verbeteringen in humeur beschreven door Reiki. De voordelen zijn natuurlijk duidelijker voor diegenen met eerder een negatieve stemming. Eens als de stemming verbetert, volgt hier vaak een vermindering uit van angst, depressieve gevoelens, woede en verwarring. Reiki brengt helderheid, vaak worden ineens patronen, gedragingen of situaties die je ongelukkig maken of die ongezond voor je zijn heel duidelijk. Positieve energie neemt toe en ook de lusteloosheid die vaak gepaard gaat met depressie verbetert.
 • Reiki laat mobiliteit toenemen bij pijn in de schouder, pols en lage rug. Een interessante studie die gepubliceerd werd in ‘The journal of Evidence Based Complementary and Alternative Medicine’ vergeleek de effectiviteit van verbetering van mobiliteit door kinesitherapie en Reiki. De studie toonde aan dat beide technieken hetzelfde effect hebben op het aangedane lichaamsdeel. Deze resultaten suggereren dat de weldadige effecten van Reiki op de mobiliteit te wijten zijn aan veranderingen in gewrichts of spierstructuren eerder dan een inwerking op het pijnsysteem.
 • Reiki helpt infectie en ontstekingen helen. Een studie laat zien dat Reiki de immuniteit aanwakkert en de witte bloedcellen laat toenemen.
 • Reiki helpt je om zelf saboterende gedragspatronen los te laten en te transformeren. Reiki helpt ook om stereotiepe gedragingen die je zelf doet en steeds weer tot stress leiden te herkennen en het aan te pakken om deze te veranderen. Reiki helpt je om de beste versie van jezelf te worden. Al moet gezegd dat dit ook met Reiki niet altijd een makkelijk pad is. Eerst zal Reiki een uitzuivering teweeg brengen, gepaard gaande met meer plassen, meer zweten, gevoeliger, huileriger zijn dan normaal, om vervolgens bewustzijn van je patronen geleidelijk aan te verhogen en uiteindelijk ze te veranderen zodat ze jouw welzijn dienen. Meestal zijn er dan wel meer Reiki behandelingen nodig, zeker als de problemen al lang bestonden.
 • Reiki verzacht symptomen die gepaard gaan met kanker en kankerbehandeling Reiki kan natuurlijk geen kanker genezen, maar kan wel effectief de geassocieerde symptomen bij kanker zoals depressie, pijn en vermoeidheid verzachten. Een studie gepubliceerd in ‘The Journal of Integrative Cancer Therapy’ toonde aan dat behandelingen met Reiki voor 5 opeenvolgende dagen gevolgd door een week geen Reiki behandeling bij vele kankerpatiënten de vermoeidheid , de pijn, de angst sterk kunnen verminderen en de kwaliteit van leven kon verbeteren.
 • Reiki bevordert emotionele helderheid en spirituele groei. Reiki heelt je niet alleen fysiek, het heelt je ook emotioneel. Eén van de meest gewaardeerde effecten van Reiki is dat het je vermogen om lief te hebben doet toenemen. In de eerste plaats voor de belangrijkste persoon waarvan je moet houden om gezond te zijn en te blijven: jezelf! Reiki helpt je ook om je dieper te kunnen verbinden met mensen, het versterkt en heelt je persoonlijke relaties. Reiki brengt innerlijke vrede en harmonie, het zuivert en verheldert je emoties.

Reiki is ondertussen steeds meer bekend en aanvaard geworden omdat het helende effect op een niet traumatische manier kan bereikt worden en makkelijk geïntegreerd kan worden aansluitend bij klassieke geneeskundige of psychotherapeutische behandelingen. Reiki vervangt geen klassieke medische behandeling, maar kan op een waardevolle manier aanvullend zijn om je welzijn te herstellen.

Bronnen:

Oorlog tussen klassiek en alternatief

Strijd

Deze twee vormen van gezondheidszorg bestaan al jaren naast elkaar. Je leest het goed: NAAST elkaar, ik zou liever zien MET elkaar, samen, aanvullend. Door deze oorlog jegens elkaar zijn er in feite twee verliezers. Het zou zo’n mooi harmonisch verhaal kunnen zijn. Heel dikwijls worden de oosterse vormen van geneeskunde als ‘kwakzalverij’ betiteld.  Zakkenvullers, niet wetenschappelijk bewezen, niet meetbaar, schadelijk, gebakken lucht, oplichters….

Anderzijds kan ook de alternatieve geneeskunde fel uithalen naar westerse kant, en zit er veel kaf tussen het koren van soms een wildgroei aan nieuwe therapieën.

Aanvullend, niet vervangend

Heel veel mensen die alternatieve geneeswijzen beoefenen, waarderen en erkennen zeker ook de waarde van de klassieke geneeskunde. Men moet het kind nu eenmaal niet met het badwater weggooien. Door de jaren heen is er ook veel geëvolueerd binnen de klassieke geneeskunde, meer openheid, minder oordeel van de arts vanuit zijn ivoren toren. Al veel artsen beoefenen een waarachtige vorm van hulp verlenen, waar echt luisteren en empathie centraal staan naast uitgebreide medische kennis.  Echter de westerse benadering heeft net zoals de oosterse werkwijze zijn beperkingen.  Oosterse geneeskunde en alternatieve therapie kunnen soelaas bieden daar waar de klassieke geneeskunde tekort schiet én andersom!

In naam van de wetenschap

Westerse geneeskunde heeft vaak als argument dat vele vormen van alternatieve therapie ‘niet wetenschappelijk bewezen’ zijn. Wat betekent dat in feite ‘evidence based’ of wetenschappelijk onderzocht? Men hoeft er maar enkele toonaangevende naslagwerken (cfr ‘Dodelijke medicijnen ‘ van Peter Gotzsche) op na te kijken om te beseffen dat veel onderzoek gemanipuleerd wordt ten voordele van de producent, ten voordele van diegene die het meeste centen betaalt. Het resultaat van het onderzoek wordt wat men wil dat het wordt.  Hoe vaak zijn verpleegkundige protocollen in verband met bepaalde technieken al niet gewijzigd?  Hoe dikwijls is het in het verleden al niet gebeurd dat zogenaamd veilige medicijnen achteraf toch van de markt gehaald moeten worden wegens extreem schadelijk?  Allemaal na bewezen en gedegen onderzoek. Komt het voor dat mensen verslaafd geraken aan deze evidence based medicijnen? Dat men er zelfs door overlijdt?  Jazeker komt dat voor. Komt dit ook voor bij complementaire vormen van geneeskunde? Zeker ook!

Voor elk van wils

Sleutel tot de oplossing is je arrogantie als hulpverlener, oosters of westers, uitschakelen. Weten wat wel en niet kan. Wat mag en kan je doen wat binnen je bevoegdheid en kunde ligt en wat verwijs je beter door, en dit in twee richtingen, naar klassieke kant of naar alternatieve kant.

Zou het niet kunnen dat mensen zich soms door een therapie krachtiger, positiever en beter gaan voelen zonder dat daar wetenschappelijk bewijs voor geleverd wordt?  Wat is er mis met acupunctuur, osteopathie, homeopathie, Reiki, een tarot reading, moxatherapie, kinesiologie, bachbloesems… , Als mensen zich er naast hun reguliere therapie sterker door voelen, terug moed krijgen om het voor ieder zo moeilijke pad op deze planeet verder te wandelen op eigen tempo?

De ene therapie is niet beter dan de andere, van het moment dat men dat gaat denken loopt het mis. Ook niet alle reguliere zorg is per definitie slecht en ongezond. Veel van belangrijke ontwikkelingen hebben we ook te danken aan die westerse geneeskunde, zeker ook binnen het domein van de chirurgie. Ook antibiotica heeft zijn nut bewezen in de strijd tegen infectieziekten.  Probleem wordt het wel als men antibiotica, antidepressiva , pijnstillers, verdovende middelen, overal en onoordeelkundig gaat inzetten als ‘quick fix’, als snelle oplossing, om niet dieper te hoeven graven.  En dat is niet enkel te wijten aan artsen. Ook patiënten vragen naar ‘paardenmiddelen’  om snel van hun klacht verlost te worden. En ook dokters bezwijken aan de druk van wat de patiënt vraagt. Ook zij willen helpen, ook zij willen dat de patiënt beter wordt, en van zijn klacht verlost wordt. Soms verdwijnt de klacht inderdaad, en soms maar kort, om daarna heftiger terug te komen in dezelfde of andere vorm.  Alternatief of klassiek hulpverlener, we willen allemaal mensen bijstaan vanuit onze eigen kennis, eigen achtergrond. Hoe mooi zou het niet kunnen zijn als we steeds uit die 2 vaatjes konden tappen?

Snelle oplossingen bestaan niet

De ontnuchtering is dat er heel vaak geen quick fix’en zijn.  Dikwijls moet men nadenken, inzicht krijgen, veranderingen aanbrengen, durven vallen, en evenveel keer terug opstaan.

Ik denk dat onze taak als hulpverlener is om voor de hulpvrager waar dat mogelijk is, alle opties neer te leggen, aan te bieden, uit te leggen zodat de cliënt zelf kan kiezen wat voor hem of haar goed voelt.

Hulpverleningsdrang: van medelijden naar mededogen

We kunnen dit vergelijken met een doos koekjes. Als ik hulp verleen vanuit superieur denken, dan bepaal ik welke koekjes uit de doos ik aan de cliënt geef. Misschien dring ik je wel koekjes op die je niet nodig hebt of niet wil hebben? Zou het niet beter zijn om in een aantal gevallen gewoon de doos met koekjes aan de cliënt aan te bieden en deze zelf laten bepalen wat voor koekje hij of zij wil proberen? Mensen weten vaak intuïtief al wat werkt voor hen, laten we die intuïtie vooral voeden en niet beknotten vanuit de alwetende positie waar elke hulpverlener zich waarschijnlijk al aan heeft bezondigd, ook ik.  Zeker niet altijd vanuit verwaandheid of hoogmoed, maar vanuit een drang om mensen te willen helpen vanuit medelijden, het meevoelen in zijn of haar pijn. Veel beter zou het kunnen zijn indien we onze focus verleggen van medelijden naar mededogen. Medelijden maakt een patiënt zwak, het ontkracht hem of haar, je zegt: ‘ik zal je met al mijn kennis en kunde genezen en helpen.’ Met mededogen laat je de persoon in kwestie in zijn of haar waarde, je maakt hen sterk, je wil samen met hen werken aan beter welzijn. Je zegt: ‘ik schep samen met jou de omgeving, de energie, ik geef je de tools zodat je zelf verder kan werken aan je eigen welzijn. Ik wil je even dragen, maar ik weet dat je het zelf kan, dat jij die kracht hebt.’  Dan worden mensen vanuit hun eigen dieptes en trauma’s geheeld en staat men weer sterker om de volgende storm te trotseren.

De mythe van het melkzuur

Velen onder ons denken nog steeds dat de spierpijn die we voelen na het sporten veroorzaakt wordt door ophoping van melkzuur. Eigenlijk moet deze theorie voor een groot deel naar het rijk der fabelen verwezen worden. Na een intensieve sportinspanning of krachttraining ontstaan er kleine beschadigingen in het bindweefsel van de spieren (micro-traumata). Het lichaam reageert hierop met een lichte ontstekingsreactie als gevolg van de afbraak van spiereiwitten. Deze beschadiging is een natuurlijk proces dat zich vooral openbaart als een spier zich onvoldoende aan een inspanning heeft aangepast. Bij deze ontstekingsreactie zijn diverse stoffen en cellen betrokken, namelijk witte bloedcellen, weefselvocht, creatinekinase,…De productie van deze stoffen en deze reactie op zich veroorzaakt zwelling (oedeem), door de druk van de zwelling verhoogt de gevoeligheid van de zenuwreceptoren en dit veroorzaakt de pijn die we voelen. We moeten dus een onderscheid maken tussen acute spierpijn tijdens de inspanning (het brandende gevoel van verzuring veroorzaakt door een overmaat aan melkzuur dat zich ophoopt in de spieren) en de spierpijn die ontstaat ongeveer 6-8u na de inspanning en die een piek bereikt tot ong 48u na de sportprestatie. Men noemt dit DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) Het klopt dus niet dat deze DOMS zou ontstaan door ophoping van melkzuur, de pijn ontstaat door de ontstekingsreactie. Een sportmassage voert het overtollige vocht in de spier makkelijker af, maakt eventuele verklevingen los en voert de ontstane stofwisselingsproducten en ontstekingsmodulerende stoffen beter af door de toegenomen bloedcirculatie tijdens en na de massage.  Stramme en stijve spieren worden terug soepeler gemaakt, het herstel van het spierweefsel wordt bevorderd door een betere doorbloeding en de kans op blessures wordt verminderd. Het wegwerken van opgehoopte afvalstoffen in stramme spieren kan je op bepaalde plaatsen goed voelen, doch er wordt nooit ruw gewerkt. Het is een misvatting dat bij een sportmassage zo diep en zo hard mogelijk moet gemasseerd worden en dat de sporter enorm moet afzien tijdens de massage. Herstel van spierweefsel wordt onder meer bepaald door de mate van bloedtoevoer. Lichte tot matige druk op de spier en het gelijktijdig oprekken van de spier bij de massage is al voldoende om sensoren te prikkelen die naar de spiercellen ontstekingsremmende en pijndempende signalen zenden. De spiervezels herstellen zich hierdoor sneller dan als men met brute kracht, hevig en snel werkt. Met gebruik van de juiste druk en goede technieken op een rustige manier stimuleer je de beschadigde spiervezels om sneller nieuwe mitochondrieën aan te maken, dat zijn de energiecentrales van de cel. Deze energie hebben de spieren nodig om zichzelf weer op te laden.

Een sportmassage is niet zinvol en zelfs onverstandig in een toestand van grote uitputting of wanneer er sprake is van zeer heftige spierpijn of koorts.  Het lichaam zal dan nauwelijks reageren op de massageprikkels of de pijn en de vermoeidheid zouden nog kunnen verergeren. Een volledig uitgeput lichaam kan het niet aan om een hele lading vrijgemaakte afvalstoffen te verwerken. Best is dan enkele dagen te wachten en het lichaam wat de tijd geven om te herstellen.

Sporters geven dikwijls aan dat een massage een ontspannen gevoel geeft, alsof de vermoeidheid uit de spieren wordt getrokken. Dat gevoel is niet uit de lucht gegrepen en is gebaseerd op een afname van het stresshormoon cortisol. Cortisol komt vrij bij zowel geestelijke als fysieke inspanningen. Bovendien worden er door aangename aanraking en zachte massage lichaamseigen pijnstillende en feel-good stoffen aangemaakt zoals endorfines, oxytocine, dopamine, serotonine. Het is dus ook voor sporters zinvol om een sportmassage af te wisselen met een ontspanningsmassage, Zenzini massage of Kahuna massage, waarbij diepe ontspanning en rust het beoogde doel is.

Sportmassage kan zowel voor als na de sportinspanning heilzaam zijn. Voor de inspanning wordt het lichaam voorbereid op de komende fysieke belasting, er wordt stimulerend en actief en dwars  gemasseerd, de spieren worden zo voldoende doorbloed en zullen zuurstof en voedingsstoffen beter kunnen opnemen.

Na de inspanning zal een massage herstellend en ontspannend werken op de overbelaste spiergroepen, er wordt dan passief en in de lengterichting van de spier gemasseerd.

Wat als… je even een momentje voor jezelf zou nemen?

Liefste supermama’s en keitoffe papa’s, wat hebben jullie al enorm geïnvesteerd in jullie prachtige kroost deze zomervakantie! Met alle toewijding, liefde en onvermoeibaar zorgden jullie voor leuk spelplezier, zonnige uitstapjes, lekkere ijsjes en gezonde maaltijden. Jullie kusten pijntjes en verdrietjes weg en ruimden zonder mopperen het slagveld in huis weer op na een spetterende playdate met de buurkindjes!

Tussendoor verwerkten jullie ladingen was en strijk, vlogen jullie op rolschaatsen door huis om de badkamer weer spic en span te krijgen nadat de kids er een watergevechtje hielden, om gemorste drankjes van de vloer te vegen of om oops de ketchup van de keukenkastjes te schrapen na frietjesdag.

Mams kookt met junior op haar heup en paps speelt 20 keer achter elkaar bommetje met de oudste in het zwembad. We fietsten naar de speeltuin maar trapten voor 2 met de jongste achterop en gaven duwtjes in de rug van de oudste ‘ik ben al 8 en kan wel alleen fietsen’. De dappersten onder ons waagden zich op waterglijbanen en familieschommels of rollercoasters.

Keerzijde van de medaille: we zien onze liefste kids supergraag en gaan tot het uiterste om hen een memorabele vakantie te geven….maar nu tegen bijna half augustus voelen we ons stilaan een beetje ‘moekes’ .

En al dat wilde zomergeweld heeft ook zo zijn sporen nagelaten: na een dagje pretpark kunnen je rug en nek aanvoelen of je onder een vrachtwagen hebt gelegen, en die fietstocht van gisteren hadden we toch misschien beter iets korter gemaakt, ai mijn kuiten, om van je huid nog maar te zwijgen na een dagje baden in chloor of een overdosis zon. Door de hitte spookten je bengeltjes vaak nog rond tot ’s avonds laat en werd je ruw uit je slaap gehaald door zoemende zomermuggen .  Ook wordt je geest moe van het steeds weer bedenken van nieuw leuks om je kids te entertainen. In de vakantie laten we vaak ook de teugels wat losser zodat er minder structuur is en ook minder grenzen zijn, waardoor je kids soms ook uitdagender en vermoeiender gedrag zullen stellen.

Allemaal redenen om even een time-out voor jezelf te nemen!

Tijd investeren in jezelf betekent dat je ontdekt hoe je de mentale en fysieke overlast van vermoeiende situaties om je heen kunt uitschakelen, om nadien op zoek te gaan hoe je weer verbinding kan maken met je eigen behoeftes. Is het jou misschien ook al overkomen dat je dacht dat je vakantie in het zonnige zuiden met het hele gezin of dat midweekje centerparcs je spanningen en stress van het afgelopen jaar wel zouden laten verdwijnen? Maar dat bleek dat je eigenlijk helemaal niet zo relaxed geraakte en niet aan tijd voor jezelf toekwam? Hoe graag we ook bij ons gezin en familie zijn, soms zorgt het tegemoet komen aan ieders behoeftes ervoor dat we onszelf weer vergeten of kwijt geraken.

Ontsnappen uit je dagelijkse routine door soms ook belastende vakanties, kan namelijk de stress die je ervaart nog doen toenemen. Om uit de vicieuze cirkel van stress en spanning te komen heb je elke dag tijd voor jezelf nodig.  Ideetjes: sta iets vroeger op en geniet van de stilte van de ochtend en drink rustig koffie of thee met de krant erbij, zet de kids even voor hun geliefd TV programma en neem een lekkere douche of bad met jouw favoriete muziek erbij, plan eens iets echt voor jezelf in, zoals een deugddoende massage of sauna om je batterij weer op te laden en er weer even tegenaan te kunnen. Op de tafel van de masseur hoef jij niets, er wordt voor je gezorgd, je wordt even zelf gekoesterd en gedragen, je hoofd mag een keertje leeg worden, jij mag genieten van een zorgende weldadige aanraking. Enkele uurtjes aan jezelf besteden  werkt beter dan de krachtigste vitamines.

Soms gaat je uitputting veel verder en dieper , meestal gaat dit dan ook gepaard met een aantal signalen die je lichaam en geest je geven. Deze signalen mag je zeker serieus nemen wat duiden aan dat je de grens van je eigen kracht bereikt hebt. Herken je volgende signalen soms bij jezelf:

 • gevoel van slecht humeur dat blijft aanslepen
 • gevoel dat niets nog je interesse kan wekken
 • elke ochtend problemen hebben om op te staan
 • ’s ochtends het gevoel hebben geen energie genoeg te hebben om de dag door te komen
 • het gevoel dat je nergens tijd voor hebt
 • het gevoel dat je nergens aan toekomt
 • je angstig of in paniek voelen doordat je weer een uur ‘verloren’ hebt.
 • verlies van zelfvertrouwen
 • voortdurend gevoel van falen of tekort schieten
 • je ondergewaardeerd voelen
 • geen zin meer in intimiteit
 • gevoel dat de hele wereld tegen jou gekeerd is
 • psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, maaglast, buikpijn, vermoeidheid…

Als je veel van deze signalen vaak ervaart dan is het raadzaam hierover eens te spreken met je huisarts, een psycholoog, een therapeut of coach. Zij kunnen je helpen om jouw eigen krachten en talenten ook ten volle te benutten voor jezelf! Tijd maken voor jezelf is broodnodig, is niet egoïstisch, en betekent investeren in je eigen geluk en gezondheid en daar vaart je hele gezin wel bij! Zorgen voor jezelf is net zo belangrijk als de lucht die je inademt. Ademen zet je ook niet ‘on hold’ tot alle behoeften van alle anderen zijn vervuld, zo ook je eigen behoeften niet.

Start vandaag nog met zorgen voor jezelf zoals je voor alle anderen in je leven zorgt!

Je eerste massage… waarschijnlijk veel vragen

Een toegenomen aantal mensen uit alle mogelijke segmenten van de maatschappij kennen ondertussen de voordelen van massage, ze zoeken meer ontspanning, verlichting van symptomen van stress, of gewoon heling van hun geest en lichaam. Massagetherapeuten helpen hun cliënten te herstellen van vermoeidheid in de spieren, overmatige spierspanning, van letsels of helpen hen hun flexibiliteit te herwinnen of hun sportprestaties te verbeteren. Hoewel massage ondertussen wijd verspreid is hebben sommigen nog nooit massage geprobeerd omdat het nieuw en onbekend voor hen is. Massage werd vroeger misschien geassocieerd met extravagantie of een soort luxe dat enkel weggelegd was voor de rijkeren onder ons. Maar in de huidige tijd is dit totaal anders. Je hoeft tegenwoordig echt niet naar een chique wellness of een 5 sterren hotel te gaan om een professionele en goede massage te krijgen. Massagetherapeuten werken tegenwoordig in ziekenhuizen, in bedrijven of gewoon thuis in hun eigen praktijk.

Als je nog nooit een massage gehad hebt, legt dit artikel haarfijn uit wat je kan verwachten en zal het de meeste vragen waar je misschien nog mee zit beantwoorden. Je bent misschien nog onzeker over hoe een massage jou zou kunnen helpen. Ik zal proberen je vragen te beantwoorden zodat je de kennis en het vertrouwen kan krijgen dat je nodig hebt om misschien de eerste stap te zetten om te genieten van je eerste massage ervaring.

Het dagelijkse jachtige leven in onze huidige maatschappij weegt op ons, in de vorm van stress, spanning, ziekte en ongemakken. Het beïnvloedt onze geest, ons lichaam en onze ziel. Het lichaam vergeet niets, elke gebeurtenis die indruk op je maakte wordt opgeslagen in het lichaam. Wanneer je een gevoelig persoon bent, of je hebt een woelig of jachtig en druk leven dan kan er wel eens een hele stapel dingen opgeslagen liggen in je lichaam en daar blokkades veroorzaken, zorgen dat het je aan energie ontbreekt, of je moe en ziek maken. Massage en ook Reiki kunnen het effect hebben dat dingen aan de oppervlakte komen zodat je ze kan verwerken, je komt terug in je natuurlijke flow en je raakt de nodige ballast kwijt die je niet meer nodig hebt zodat je terug beter kan functioneren. Spierpijnen worden verminderd, gewrichten worden flexibeler en je doorbloeding neemt toe. Ook steeds meer mensen met chronische aandoeningen vinden hun weg naar de massagetherapeut.

Voorbereiding voor je massage sessie

 • Eet niets meer gedurende minimaal 2 uur voor je massage, laat je laatste maaltijd slechts een lichte maaltijd zijn. Gemasseerd worden met een volle maag is onaangenaam.
 • Drink voldoende water voor en na de massage. Gedurende de massage zal de therapeut ontstekingsstoffen uit de spieren masseren, waarna het in de bloedstroom terecht komt, als je lichaam goed gehydrateerd is zal je lichaam dus meer van deze afvalstoffen makkelijker kunnen afvoeren. In de praktijk krijg je na de massage altijd direct een glas water. 1,5 liter verspreid over de dag is echter wel voldoende, je hoeft niet overmatig water te drinken. Indien nodig kan de massage ook tussentijds gestopt worden zodat je kan gaan plassen. Er is daarvoor een badjas ter beschikking.
 • Indien je onverhoopt ziek wordt de dag voor of van je massage, kom dan niet toch naar de sessie. Massage is nooit aan te raden als je echt ziek bent met koorts en/of besmettelijke aandoeningen of een opstoot van huidproblemen of ernstige zonnebrand hebt opgelopen. Ik maak graag een andere afspraak voor je als je plots ziek wordt.
 • Indien je je zorgen maakt of massage iets voor jou is , of je hebt zware medische aandoeningen, vraag dan advies aan jouw behandelend arts. Hij/zij zal je zeker kunnen vertellen of massage wel of niet geschikt is voor jou.
 • Vertrek op tijd naar je afspraak, zodat je niet gehaast en opgejaagd moet toekomen en daardoor het eerste kwartier moet bijkomen van de stress en onvoldoende kan genieten van de ontspanning.

Het begin van je massagesessie

Ik zal eerst een gesprek met je hebben over je gezondheid en eventuele problemen die er nu of in het verleden waren met je gezondheid met jou bespreken. Het is zeer belangrijk om steeds eerlijk te zijn tegen mij over je zorgen en pijnen, over gezondheidsproblemen vroeger en nu, recente operaties en breuken, over medicatie die je inneemt. Een massagetherapeut heeft altijd beroepsgeheim en behandelt alle informatie die gegeven wordt steeds in volle vertrouwen.

Ik vraag ook of er bepaalde zones zijn waar je wil dat ik meer aandacht aan geef, zoals nek, rug, schouderzone. Ik zal je ook vragen of er zones zijn waar je niet wil gemasseerd worden, sommige mensen hebben niet graag dat de buik, de voeten , de handen aangeraakt worden. Communiceer daar duidelijk over met mij, en geef aan wat je wel en niet fijn vindt.

Daarna zal ik je duidelijk uitleggen hoe de sessie verloopt, hoe er gewerkt wordt, in welke volgorde, enz… Aarzel niet om zelf ook bijkomende vragen te stellen. Een professioneel therapeut is nooit geshockeerd door een lichaam,  hij of zij behandelt lichamen in alle vormen en maten. Een masseur is erin getraind om aangepaste draperingstechnieken met handdoeken toe te passen zodat enkel dat lichaamsdeel dat gemasseerd wordt zichtbaar is. Wees niet verlegen voor je cellulitis, je buikje, je niet geschoren benen of ingegroeide nagel, wij masseren geen hollywoodsterren,  maar wel gewone mensen.

Tijdens de massage

Een massagesessie is jouw moment, jij hebt dan ook een groot deel van de regie in handen. Voel je vrij om mij te vragen de temperatuur van de ruimte aan te passen, de geur van de aroma’s van essentiële oliën die gebruikt worden aan te passen naar jouw smaak of de muziek, indien deze niet jouw genre is , of te hard, te zacht staat of jou gewoonweg niet ontspant. Een goede masseur begint niet meteen te masseren, maar neemt eerst de tijd om jouw lichaam te voelen, en om jou zacht te laten wennen aan contact. De massagetafel hier in de praktijk is verwarmd, ik gebruik ook vaak warme handdoeken om mensen eerst tot rust te laten komen. Dan leg ik eerst gewoon mijn handen op je rug, bij heel angstige mensen eerst op de voeten, omdat de meeste mensen dat als minder intiem ervaren en meestal buiten hun privé comfortzone ligt. Daarna strijk ik enkele keren het hele lichaam af over de handdoeken die op je liggen zodat je kan wennen aan aanraking. Soms bij erge spanning gebruik ik ook wat wiegbewegingen (pulsing) zodat het lichaam losser wordt. Dan wordt meestal eerst met de rug begonnen, tenzij de cliënt zelf een andere volgorde wil.

Ik duik niet meteen diep in de spieren, dat zou pijnlijk zijn en erg onaangenaam. Ik breng eerst warme olie aan en daarna gebruik ik strijkbewegingen om de spieren op te warmen, je zal merken dat ik eerst langzaam en licht masseer, en wat verder in de massage snel en traag afwissel en de druk langzaam opvoer tot de druk die jij wenst bereikt is. Een massage is niet zomaar wat wrijven, aaien of kneden. We staan geen pan in te oliën of kneden geen brood. Elke massagetechniek, aanraking of beweging gebeurt met volle aandacht en toewijding naar de cliënt toe, waardoor hij of zij omhult wordt met warmte en zorg. Tijdens de massage kan je een heel aantal gevarieerde fysiologische reacties ervaren, evenals de massage een aantal goed begraven emoties naar boven kan brengen, zoals vreugde, verdriet, uitputting, oud zeer en vroegere trauma’s. Als dat nodig is voor jouw welzijn en gemak kan je steeds vragen aan mij om van techniek te veranderen, meer of minder druk te gebruiken, de muziek te wijzigen, extra kussens of een deken vragen  of om even een pauze te nemen. Jouw comfort is van het grootste belang. Blijf de hele sessie lang goed ademen, adem eventueel voor het begin van de massage enkele keren diep in en uit en laat bewust je zorgen even los. Span je spieren niet op als ik  er op werk, laat mij je lichaam helpen om stress los te laten. Probeer geen emoties of normale fysiologische reacties van het lichaam te onderdrukken, dat is zo zonde van jouw tijd en kostbare centen die je in de massage stopt. Een masseur is blij als hij of zij je maag of darmen hoort borrelen, je even snurkt terwijl je lichtjes in slaap valt,  je diep zucht omdat de massage je deugd doet, je mond open valt of je armen laat hangen, want dat wil zeggen dat we ons werk goed aan het doen zijn! 🙂 Constant elk gevoel dat bovenkomt krampachtig willen onderdrukken is niet bevorderlijk voor de ontspanning, massage wordt zo stressvol in plaats van ontspannend, schaamte hierover is dus totaal onnodig. Wie voortdurend de controle blijft vasthouden en elk gevoel dat bovenkomt wegduwt, kan niet tot ontspanning komen, hoe goed ik ook mijn best doe.  Je hoeft me niet te ‘helpen’ door je hoofd of arm mee op te tillen, maar geef je over aan mijn handen, laat de massage over je heen komen als de golven van de zee. Het is steeds heel grappig hoe heel zorgende mensen me bij de massage van de handen heel behulpzaam hun volgende vinger aanbieden door hem reeds in de lucht te steken zodat ik er makkelijk bij kan :). Laat je zakken in de tafel, en neem complete rust, Ik doe alles voor jou, jij hoeft niets te doen. Tijdens een massage merkt men pas hoe moeilijk het is om helemaal niets te doen en de controle los te laten en te vertrouwen. Toch is eens helemaal niets moeten en niets doen de beste therapie om te ontstressen.

Na de massage

Ik zal de massage afronden door het lichaam enkele keren volledig af te strijken om het weer in harmonie te brengen. Daarna word je eventueel nog toegedekt met een extra warme doek. Voel je niet ongemakkelijk door nog even blijven te liggen na de massage. Je hoeft niet meteen recht te springen vanaf het moment dat ik je niet meer aanraak. Ik zet altijd nog even wat warm water en handdoeken klaar om te op te frissen, schenk water in, was mijn handen, vervolgens zeg ik meestal dat je nog even mag bijkomen op de tafel en daarna rustig op je gemak je opfrissen en aankleden terwijl ik de ruimte verlaat. Na een 5 tot 10 minuten kom ik terug en kan je als je dat wil nog je massage ervaring uitwisselen. Vertel gerust aan mij wat jou goed deed, en wat minder aangenaam was, zo kan ik de technieken op jouw maat optimaliseren. Ik maak nadien ook nog aantekeningen in je dossier over bevindingen in je spieren, weerstand in de gewrichten,  gebruikte oliën of aroma’s zodat dit altijd nagekeken kan worden, moest je reageren op een gebruikt product.

Probeer na de massage de verdere dag het heel rustig aan te doen zodat de massage nog wat nawerkt en je verder in ontspanning blijft. Drink de hele dag of avond nog voldoende water om eventuele afvalstoffen makkelijk af te voeren.

Ik hoop dat dit artikel behulpzaam voor je was en dat het massage wat meer toegankelijk maakt voor iedereen die het graag zou willen proberen maar tegengehouden werd door er onvoldoende over te weten.

Warme groet,

Sofie

Geen verbinding zonder kwetsbaarheid

In een vorige blog hadden we het over de gouden driehoek (passie, verbinding, intimiteit) in elke relatie. In de praktijk merken we dat het echter helemaal niet zo gemakkelijk is om het evenwicht te bewaren tussen intimiteit, passie en verbinding. Deze 3 elementen worden bedreigd door angsten en eigen verwondingen. Een mens is van nature een wezen dat intens op zoek gaat naar verbinding, maar als we het éénmaal gevonden hebben zijn we zeer bang om de verbinding en al wat daarbij hoort te verliezen. Dat noemen we gehechtheid. Probeer steeds het verschil te zien tussen verbinding en gehechtheid. Verbinding geeft je kracht en energie, gehechtheid zuigt de levenskracht uit je weg. Door gehechtheid ontstaat pijn en lijden. Om dit te vermijden zorgen we er angstvallig voor dat we niet gewond zullen raken en dit kunnen we doen op allerlei manieren:

 • onszelf en onze chaos, en minder mooie, donkerdere kanten te verbergen, of erger nog ze zelf niet onder ogen willen zien. Wie gaat mij nog graag zien als ik instort en in stukjes uit elkaar val…?? Elk mens heeft goede en slechte eigenschappen. Je partner weet heus wel dat hij of zij niet met moeder Theresa of met pater Damiaan getrouwd is. Durf echt te zijn! Je kan maar licht, lust en liefde ervaren als er ook duisternis, donkerte en droefenis is.
 • Je verlangens niet durven uiten, niet durven zeggen wat je nodig hebt. Hoe innig verbonden en verliefd je ook bent, je partner kan meestal nog altijd geen gedachten lezen of heeft niet de gave van helderziendheid. Het is een hardnekkige mythe dat als je een ‘gelukkig huwelijk’ hebt de ander automatisch moet aanvoelen wat je nodig hebt.
 • Breken met de relatie of de partner wegduwen als de partner dichter komt, omdat we bang zijn dat de ander ons niet meer graag zal zien als we onszelf tonen zoals we echt zijn. Verbinding verwerpen uit angst voor afwijzing en verlating. Als er vijandigheid en afwijzing ontstaat is dit meestal enkel het beschermen van de eigen trauma’s en verwondingen door letterlijk het ‘harnas’ aan te trekken.
 • Onze partner ‘claimen’ en monogamie verwarren met een obsessie voor ‘jij bent exclusief mijn bezit” . Houden van is niet je partner zodanig vasthouden en controleren dat hij of zij verstikt in je aandacht en zorg. Onvoorwaardelijke liefde is je partner genoeg vrijheid geven omdat je wil dat hij of zij gelukkig is. Liefde leggen we niet in de weegschaal: omdat ik van jou hou, moet jij mij gelukkig maken (gehechtheid, angst). Maar wel: omdat ik van jou hou, wil ik dat jij gelukkig bent en daarvoor geef ik je de vrijheid die je nodig hebt (onvoorwaardelijke liefde).
 • Als de passie en verliefdheid wegebt, dit bij een andere partner zoeken in plaats van te investeren in je eigen relatie: liefde is en blijft een ‘WERK’woord. Het gras is niet groener aan de overkant. Als problemen opduiken in de relatie is er vaak voor partners een verleiding om ‘opnieuw’ te beginnen met een andere man of vrouw. Dit is niet altijd een oplossing, ook in de nieuwe relaties zullen uiteindelijk problemen opduiken die jouw verwondingen triggeren.

In relatie gaan met anderen, of het nu liefdesrelaties, vriendschapsrelaties,collegiale relaties of zakelijke relaties zijn, we maken altijd contact met anderen. Door dit contact worden er zowel vreugdevolle, blije en warme gevoelens aangeraakt, als pijnlijke, droeve of traumatische gebeurtenissen of gevoelens uit ons verleden.

Wat ik regelmatig zie gebeuren in de praktijk is dat mensen hun oude trauma’s (uit kindertijd of volwassen leven) wel vaak laten aanraken door de ander, maar dan daarna heel hard weglopen uit angst. Uit angst voor pijn, voor verdriet, voor herbeleving… 

De ironie hiervan is dat men zichzelf blijft pijnigen op deze manier. Het is als zout telkens opnieuw in een al open wonde strooien, of het mes er zelf nog een keer goed in rond draaien. Het lichaam en de geest streven naar verwerken van het trauma en creëren telkens opnieuw mogelijkheden voor het individu om zich te bevrijden van het trauma. We worden echter meestal erg bang door de heftige trigger die we (onbewust) voelen en we blijven vast zitten in een alsmaar durende cirkel van herenscènering van het oude trauma door er niet voor te kiezen om er echt doorheen te durven gaan. Hetzelfde script, maar met nieuwe figuranten! We leiden teveel een leven van alles wat we liever niet (meer) willen zien te onderdrukken. Ondertussen stapelen de ergernissen, frustraties, ongenoegens en verwondingen zich op. Afhankelijk van hoe uitdagend je leven is, probeer je op den duur wel 10 ping pong ballen onder water te houden. Dit is een onmogelijke opdracht en regelmatig poppen er 1, 2 of meer ballen naar de oppervlakte van ons wezen. Ze verschijnen als pijn, ziekte, vage klachten, emoties, verslaving of wangedrag. Geen toeval maar telkens weer een kans om jezelf, met hulp van je partner, je goede vriend of vriendin of met hulp van therapeut, coach of bodyworker te bevrijden en  te te laten helpen. Als de ziel geen taal meer heeft, dan spreekt het lichaam. Luister zorgvuldig en goed! Je bent zo bang om die akelige grot van pijn, verdriet en wanhoop binnen te gaan en toch ligt daar de schat waarnaar je al lang op zoek bent. Vaak zijn we verknocht aan onze pijn en patronen, opgesloten en verloren in het labyrinth van ons denken, ons verschuilend achter de muren die we rondom ons hart hebben gebouwd. Geen enkele wond kan helen zonder dat ze aangeraakt, gevoed, gekoesterd en aanvaard wordt.

Vooral liefdespartners raken deze gevoelige stukken in elkaar vaak aan door de nauwe band onderling. Als je weet dat je partner net als jij enkel heftig reageert vanuit een (oude) verwonding, en niet omdat hij of zij met opzet jou pijn wil doen, niet als wraak, niet als disrespect, dan leidt dit tot een beter begrip van en voor elkaar, en niet telkens tot niets oplossende conflicten en welles-nietes spelletjes. Juist door durven samen een andere weg in te slaan, dingen anders te doen, afscheid te nemen van oude patronen en van wat we altijd al deden, ontstaat er magie en kan de oude geschiedenis herschreven worden en bevrijden we elkaar.

Massage maakt je gezonder!

Wie al eens een massage ondergaan heeft weet het: het is een weldaad voor geest en lichaam. Massage heeft zeer veel positieve effecten op het lichaam, zowel op je lichamelijke gezondheid als op je psychische gezondheid. Door het lichaam te masseren komen er diverse stoffen vrij in het lichaam die de doorbloeding stimuleren, maar ook ontstekingsremmend  en pijndempend zijn. Het gaat hierbij concreet over endorfines, serotonine, cortisol, noradrenaline en histamine. Deze stoffen hebben een invloed op angst, pijn, stress, spanning en stemmingswisselingen.

Hoe brengt massage ons tot rust?

Ons autonoom zenuwstelsel kunnen we opdelen in 2 delen: het sympathische deel, en het parasympathische deel. Simpel gezegd is het sympathische deel ons gaspedaal en het parasympathische deel ons rempedaal. Het sympathische deel zorgt ervoor dat het lichaam arbeid kan verrichten en het parasympathische deel zorgt ervoor dat het lichaam kan herstellen, zijn energie terug kan aanvullen, tot rust kan komen. In de huidige maatschappij ervaren veel mensen moeite om het rempedaal efficiënt te laten werken. We razen dikwijls elke dag maar door op de sneltrein van het leven. 

Er zijn veel zaken die je kunnen helpen om jezelf tot rust te brengen: buikademhaling toepassen op stressmomenten, tijd nemen om terug contact te maken met de natuur, bewegen in de buitenlucht, mediteren, zelfs een goed boek lezen met een tas warme kruidenthee kan heilzaam zijn. Ook massage kan helpen om het parasympathische deel van ons zenuwstelsel te activeren, waardoor ons lichaam tot rust wordt gebracht. Bovendien neemt ook het cortisolniveau af door gemasseerd te worden, waardoor je minder stress ervaart. Tijdens een massage neem je ook bewust tijd voor ontspanning, en worden al je zintuigen geprikkeld om tot rust te komen: fijngeurende aroma’s van natuurlijke etherische oliën, gedempt licht en kaarsen, meditatieve muziek, zachte aanrakingen, warme doeken, zachte stoffen,… De onverdeelde aandacht en focus van de masseur op jou alleen kan voor veel mensen die veel voor anderen zorgen eens een verademing zijn: even me-time, niets hoeft, niets aan je hoofd, alles wordt voor je gedaan.

Massage werkt pijnstillend en angstremmend

Massage stimuleert de doorbloeding en dit zorgt voor meer aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels, maar ook voor versnelde afvoer van afvalstoffen die we niet meer nodig hebben. Zo zal massage overtollig melkzuur kunnen afvoeren en onze spierpijn verminderen.  Massage stimuleert ook de aanmaak van serotonine en endorfines. Dit zijn lichaamseigen pijnstillers die een rol spelen bij verzachting van pijn en angst, maar ook bij een goede nachtrust, het in balans houden van je emoties en stemming en de regulatie van je eetlust en humeur.

Door massage wordt je minder snel ziek

Massage stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen. Dit zijn cellen die zorgen voor het goed functioneren van het immuunsysteem en het afweren van ongewenste indringers zoals virussen en bacteriën. Wetenschappelijk onderzoek wees ook uit dat na een 45 minuten durende massage de deelnemers ook een verlaagd niveau van cytokines in het bloed hadden. Cytokines zijn stoffen die een rol spelen in ontstekingsprocessen.

Massage geeft je een warm gevoel van geborgenheid

Door het toepassen van massage neemt ook het niveau van oxytocine toe. Oxytocine is een hormoon dat je een gevoel van veiligheid en geborgenheid biedt. Het maakt je beter bestand tegen stress en laat je lichaam sneller tot rust komen, verlaagt de bloeddruk en de hartslag en vermindert de aanmaak van stresshormonen, zoals bvb cortisol.  Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd.  In de huid bevinden zich miljoenen zenuwuiteinden die rechtstreeks in verbinding staan met de hersenen. Deze zenuwuiteinden  kunnen we door middel van massage stimuleren. Hierdoor gaan de hersenen het hormoon oxytocine produceren. Dit hormoon heeft een pijnstillend effect en het reguleert diverse functies in het lichaam. Dit hormoon is van groot belang om sociale relaties te kunnen onderhouden, de moeder-kind binding tot stand te brengen, en een gezonde partnerrelatie te hebben. Massagebehandelingen maken socialer, vriendelijker, minder agressief en vooral liefdevoller. Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte, kinderen die niet geknuffeld worden groeien slechter, leren minder goed en worden sneller ziek. Maar ook voor volwassenen en ook ouderen is aanraking even belangrijk en van vitaal belang voor een goede gezondheid!

Conclusie

Massage is een holistische therapievorm en beïnvloedt je totale mens-zijn, zowel op lichamelijk, sociaal als op geestelijk niveau. Jezelf op regelmatige basis een massage gunnen kan je gezondheid zeer positief beïnvloeden.